ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ НА МВР, ПРЕДЛАГА СВЕТОВНАТА БАНКА
30.07.2018 3039 Прегледи

ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ НА МВР, ПРЕДЛАГА СВЕТОВНАТА БАНКА

Драстично свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране на администрациите им и по-ефективни обществени поръчки ще доведат до повишаване на доверието в полицията.

Това е едно от основните заключения в анализ на Световната банка, изготвен по искане на българското правителство. Анализът беше анонсиран преди месеци от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, като преди него беше изготвен друг, който обаче неясно защо остана тайна за обществеността.

Анализа на Световната банка доказва известни и до момента неща, като например факта, че в МВР се поддържа раздута администрация, което пък е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. Това прави служителите на МВР едни от най-скъпо платените, защото осигурителните вноски са прекалено скъпи. В България персоналът на МВР е сред най-добре платените със среден месечен разход на човек в размер от около 1776 лв. за 2016 г. Резултатите от анализа са категорични, че големият брой административни позиции в МВР води до високи административни разходи за полицията и допринася за високите разходи за персонал.

Орязване на областните дирекции на МВР ще намали разходите

Въпреки че анализът не обхваща цялостната дейност на МВР, той е концентриран върху ОДМВР, Главна дирекция „Национална полиция“ и пожраната. В тези дирекции са концентрирани 75% от разходите, както и приблизително 50 % от работещите в системата.

Световната банка предлага обединяването на сега съществуващите 28 областни дирекции в 7. Така администрацията ще намалее почти наполовина и ще се освободи човешки ресурс за други дейности. Дава се пример с това, че подобна реформа е реализирана в Националната агенция за приходите (НАП) и в Националния статистически институт (НСИ), а също и в естонската полиция. Тази реформа в Естония довело до спадане на разходите за обществен ред и сигурност от 1.8 % от БВП през 2010 г. до 1,4% през 2015 г.

Изчисленията на експертите от Световната банка показват, че у нас този ефект би довел до годишни спестявания от близо 29 млн. лв. Допълнителни икономии от 6.5 млн. лв. годишно биха могли да дойдат, ако новите 7 ОДМВР обединят администрациите си с тези на пожарната, прогнозират още експертите.

Полицаите са ни скъпи

Анализът показва също, че идеята за полицай във всяко село би била по-близко до реализиране без да се наливат допълнително пари, каквато е до момента политиката на правителството. До момента бяха направени опити за „авангардни“ решения с неясен изход чрез спорни законови промени да се навакса липсата на свободни места за служители на едни от най-ниските нива, т.нар. полицаи на терен. Според Световната свиването на броя на ОДМВР ще доведе до по-ефективно управление на човешките ресурси.

Числата показват, че 19% от полицейските и техническите ресурси на регионално ниво не се използват по най-добрия начин. Ако наличните ресурси бъдат използвани ефективно, разпределени по различен начин между областните дирекции това би довело до запазване на 22% повече човешки животи и би предотвратило 22% от материалните загуби, заключават от СБ.

Разходите за персонал за полицейските служители в България са по-високи от тези в страните за сравнение, което се дължи отчасти на по-високите разходи за обща администрация и поддържащи функции. МВР, с численост на персонала от 45 6374, е най-големия работодател в страната, а 8 778-те души персонал с функции на обща и специализирана администрация надхвърля общия брой служители в централната администрация на всички министерства. Общата и специализирана администрация на МВР представлява 19% от общия брой на служителите и включва и персонал, който се занимава с предоставянето на специфични услуги, например издаване на документи за самоличност (75), администриране на спешни повиквания на единния европейски номер 112 (471), гранична полиция (968) и други, които не са обект на настоящия анализ, е посочено в документа.

Друг фактор, който „оскъпява“ разходите за персонал е т.нар. пенсиониране, което и в МВР, и в Министерството на отбраната води до феномена на работещите пенсионери. Тази категория хора освен пенсия, продължават да взимат и заплата, а в същото време държавата е натоварена и със социалните плащания, които съставляват почти 50% от разходите.

 

offnews.bg

 

Предишна УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА СМЪРТТА НА ДВАМА ПРОКУРОРИ ОТ СЛИВЕН
Следваща ПЪТУВАЩОТО ЛЯТНО КИНО И ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА НА БНТ ИДВАТ В ЯМБОЛ НА 31 ЮЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Боксьор, страдащ от безсъние, отива на лекар. Лекарят го съветва: – Когато си легнете, започнете да броите наум: „едно, две, три“ и така, докато заспите. – Не помага, докторе, на

Новини

ДНЕС Е СИМЕОНОВДЕН

На 1 септември православната църква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на Свети Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. С него се полага началото на църковната Нова година. или

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  На изпит професорът казва на студент: – Вие сте като хубав филм! – В какъв смисъл? – Ще трябва да Ви видя пак. – Началник, едни деца току-що ни

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

1 + 5 =