ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 31 ЮЛИ В МЕДВЕН
юли 29, 2021 640 Прегледи

ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 31 ЮЛИ В МЕДВЕН

Четения, посветени на Захарий Стоянов и 171 години от рождението му, ще се проведат на 31 юли в родното му село Медвен, съобщиха от областната администрация.

Събитието ще се състои в къщата-музей на възрожденеца, ще започне в 10 часа. Проф.Захари Захариев от фондация „Славяни“ ще представи своя опит за проекция – Захарий Стоянов и нашето време. За биографа на водачите на българската революция ще говори проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. „Затворите и българщината“ е темата на Любомир Котев, писател-изследовател, автор на поредицата „Записки върху Записките“. Свое проучване за рода на Захарий Стоянов ще представи уредникът от Историческия музей в Котел Иван Иванов.

В тазгодишното издание на четенията ще участва и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен с изложба „Следовникът на Захарий Стоянов – 85 г. от рождението на Стефан Чирпанлиев“. Изложбата ще бъде представена от директора на библиотеката д-р Росица Петрова.

Отличените гимназисти в съпътстващия програмата конкурс за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“  ще бъдат наградени от областния управител Минчо Афузов и зам.областния управител Димитринка Петкова, председател на комисията.

Четенията се провеждат за трети път. Организатори са областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалището в Медвен. Целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност. Не на последно място – да се провокира обществения интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.

 

Предишна ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЕНСИОНЕРИ ОТ СЛИВЕН ПРИВЕТСТВАХА КАНДИДАТ – КМЕТА РУМЕН БОЗУКОВ

  Пенсионери от най-високата част на кв. „Клуцохор“, известна като Слънчев бряг, приветстваха в своя клуб кандидат – кмета на МК „Движение заедно за промяна“ Румен Бозуков. „Поканихме ви, защото

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОСИГУРЯВА НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП ДО ОНЛАЙН ПЛАТФОРМАТА „КНИГОВИЩЕ.БГ“

Кметът Стефан Радев присъства на откриването на новата учебна година в Основно училище „Д-р Иван Селимински“-Сливен, където се състоя церемония само за първи и пети клас поради противоепидемичните мерки. На

Новини Сливен

ПЪРВА ПРИСЪДА ЗА НАРУШАВАНЕ НА КАРАНТИНА В СЛИВЕН

Първа присъда за нарушаване на карантината в Сливен. Тя е постановена от Районния съд в града под Сините камъни и е резултат на споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемия,