ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 31 ЮЛИ В МЕДВЕН
юли 29, 2021 565 Прегледи

ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ, ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 31 ЮЛИ В МЕДВЕН

Четения, посветени на Захарий Стоянов и 171 години от рождението му, ще се проведат на 31 юли в родното му село Медвен, съобщиха от областната администрация.

Събитието ще се състои в къщата-музей на възрожденеца, ще започне в 10 часа. Проф.Захари Захариев от фондация „Славяни“ ще представи своя опит за проекция – Захарий Стоянов и нашето време. За биографа на водачите на българската революция ще говори проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. „Затворите и българщината“ е темата на Любомир Котев, писател-изследовател, автор на поредицата „Записки върху Записките“. Свое проучване за рода на Захарий Стоянов ще представи уредникът от Историческия музей в Котел Иван Иванов.

В тазгодишното издание на четенията ще участва и РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен с изложба „Следовникът на Захарий Стоянов – 85 г. от рождението на Стефан Чирпанлиев“. Изложбата ще бъде представена от директора на библиотеката д-р Росица Петрова.

Отличените гимназисти в съпътстващия програмата конкурс за есе „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“  ще бъдат наградени от областния управител Минчо Афузов и зам.областния управител Димитринка Петкова, председател на комисията.

Четенията се провеждат за трети път. Организатори са областната администрация, общината и историческия музей в Котел, кметството и читалището в Медвен. Целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност. Не на последно място – да се провокира обществения интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.

 

Предишна ОТЛИЧИХА ТРИ ГРАДИНИ НА ПРАЗНИКА „ЗЛАТНА ПРАСКОВА“ В ГАВРАИЛОВО
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ НОВО ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ КОМАРИ В ОБЩИНА СЛИВЕН

До края на седмицата ще се извърши ново пръскане срещу комари в Сливен и населените места от общината. Пръскането ще започне  от град Кермен и селата Крушаре, Бозаджии, Скобелево, Самуилово и

Новини Сливен

ДЕН НА ТРАУР В ТВЪРДИЦА И ШИВАЧЕВО СЛЕД КАТАСТРОФАТА С 4 ЖЕРТВИ

Тридневен траур в Шивачево и Твърдица в памет на семейството, което загина при тежката катастрофа преди ден в Прохода на Републиката. Днес е погребението на трагично загиналите четирима души, сред

Новини Сливен

КОЛА С ГАЗОВА БУТИЛКА ИЗБУХНА КАТО БОМБА В НАЙ-ГОЛЕМИЯ КВАРТАЛ НА СЛИВЕН

Лек автомобил, който има газова бутилка избухна кат истинска бомба в сливенския квартал „Дружба“. Потрошени са прозорци, а много хора са уплашени, истински късмет е, че няма жертви и ранени,