ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
юни 2, 2021 443 Прегледи

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19

Мога ли да се ваксинирам срещу COVID-19, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все ощеняма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“.

Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите,колкото и за непреболедувалите.

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Ще имам ли имунитет веднага след поставянето на втората доза от ваксината срещу COVID-19?

Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксинатаобикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещуCOVID-19.

След като се ваксинирам, трябва ли да продължавам да нося маска и да спазвам физическадистанция?

Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото евъзможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването нахигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

 

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19:

Мит:

 1. Ваксината е опасна.
 2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.
 3. Ваксините ще променят ДНК-то ми.
 4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

 

Истина:

 1. Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, сапреминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни.
 1. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.
 2. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни.
 3. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторнозаразяване с COVID-19. Препоръчително е и преболедувалите инфекцията дабъдат имунизирани.

Мит:

 1. Ваксините срещу COVID-19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо.
 2. Ваксината срещу COVID-19 има сериозни странични ефекти.
 3. Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие.

Истина:

 1. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високистандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до моментаваксини срещу COVID-19.
 2. Не. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията ивключват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.
 1. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

*иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин(или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговорни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни.иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac,която към момента се оценява от EMA.

*аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организмани ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасенфрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната системаразпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита наорганизма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и рускатаSputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

*антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с негоимунната система се активира и произвежда специфични антитела, които данеутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината наNovavax, която понастоящем се оценява от EMA.

 

Предишна ОРГАНИЗИРАХА „ПЪРВИ ДЕТСКИ ТУРНИР ПО ШАХ“ В СЛИВЕН
Следваща КОМИСИЯТА ЗА ВЕЛОАЛЕИТЕ ВЕЧЕ Е СЪС СТАНОВИЩЕ, А РАЗХОДИТЕ ПО КОРЕКЦИИТЕ СА ЗА СМЕТКА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ЗЛАТЕН ВЕК“ ЗА СЛИВЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

Драматичен театър „Стефан Киров“ беше отличен с почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики и грамота за развитието на българската култура и по случай 100 годишния си

Новини Сливен

ЯСНИ СА ФИНАЛИСТИТЕ НА V ПРОЛЕТЕН ТУРНИР ПО ФУТБОЛ

Ясни са финалистите на V Пролетен турнир по футбол. Това са отборите на училищата ОУ „д-р Петър Берон“ с. Желю Войвода, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Тополчане, ОУ „Найден Геров“

Новини Сливен

МАРИУС КУРКИНСКИ ПОСТАВЯ СПЕКТАКЪЛА „ЧЕРНОТО ПИЛЕ“ В СЛИВЕН

На 2 април от 19 часа в Зала „Сливен“ жителите на града ще имат удоволствието да видят Мариус Куркински, номиниран за наградите за театрално изкуство „Икар“, със спектакъла си „Черното