ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
юни 2, 2021 504 Прегледи

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19

Мога ли да се ваксинирам срещу COVID-19, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все ощеняма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“.

Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите,колкото и за непреболедувалите.

Трябва ли да се изследвам за COVID-19 преди да се ваксинирам?

Не, ако нямате симптоми, не е необходимо да се изследвате преди ваксинация.

Ще имам ли имунитет веднага след поставянето на втората доза от ваксината срещу COVID-19?

Не. Изследванията показват, че след поставяне на втората доза от ваксинатаобикновено са нужни около 1-2 седмици за изграждането на имунитет срещуCOVID-19.

След като се ваксинирам, трябва ли да продължавам да нося маска и да спазвам физическадистанция?

Да, дори ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, защото евъзможно да бъдат преносители на вируса. Носенето на маски, спазването нахигиенни мерки и физическата дистанция предпазват нас и нашите близки.

 

МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19:

Мит:

 1. Ваксината е опасна.
 2. Чрез ваксината ще се заразя с коронавирус.
 3. Ваксините ще променят ДНК-то ми.
 4. Преболедувах COVID-19 и не се нуждая от ваксина.

 

Истина:

 1. Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, сапреминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са сигурни и ефективни.
 1. Не е възможно ваксината да ви зарази с COVID-19.
 2. Ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни.
 3. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторнозаразяване с COVID-19. Препоръчително е и преболедувалите инфекцията дабъдат имунизирани.

Мит:

 1. Ваксините срещу COVID-19 не са безопасни, защото бяха разработени прекалено бързо.
 2. Ваксината срещу COVID-19 има сериозни странични ефекти.
 3. Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие.

Истина:

 1. Преди одобрение всички ваксини в ЕС се оценяват по същите високистандарти като всяко друго лекарство. Това важи и за одобрените до моментаваксини срещу COVID-19.
 2. Не. Най-често странични ефекти се появяват веднага след ваксинацията ивключват отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Тези симптоми показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса.
 1. Не, ваксините срещу COVID-19 НЕ причиняват безплодие.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19?

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

*иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин(или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговорни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни.иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac,която към момента се оценява от EMA.

*аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организмани ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасенфрагмент от коронавируса, или т.нар. „spike“ протеин. Имунната системаразпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита наорганизма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и рускатаSputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

*антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с негоимунната система се активира и произвежда специфични антитела, които данеутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината наNovavax, която понастоящем се оценява от EMA.

 

Предишна ОРГАНИЗИРАХА „ПЪРВИ ДЕТСКИ ТУРНИР ПО ШАХ“ В СЛИВЕН
Следваща КОМИСИЯТА ЗА ВЕЛОАЛЕИТЕ ВЕЧЕ Е СЪС СТАНОВИЩЕ, А РАЗХОДИТЕ ПО КОРЕКЦИИТЕ СА ЗА СМЕТКА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБНОВЯВАНЕ НА СПОРТНИ ОБЕКТИ И ЛИФТА НА „КАРАНДИЛА“ ОБЕЩАХА ОТ ГЕРБ

През изминалия мандат усилията ни бяха насочени основно към подобряване на състоянието на съществуващите спортни бази и промяна на политиката по отношение на финансиране на спортните клубове. Това заяви кандидатът

Новини Сливен

БСП-СЛИВЕН СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

Днес Сливен се поклони пред паметта и подвига на най-големия син на България  Васил Иванов Кунчев- Левски. По повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата общински съветници от

Новини Сливен

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИНСПЕКТИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КРЪСТОВИЩЕТО „РОЗОВА ГРАДИНА“

Кметът на Община Сливен Стефан Радев направи инспекция на изпълнението на кръстовището „Розова градина“. На самия обект се проведе и работна среща, на която бяха обсъдени възникнали въпроси от техническо