ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

По повод Деня на народните будители, днес на старите Новоселски гробища в Сливен се извърши поклонение пред лобното място на видни сливенци. Сред тях са Добри Чинтулов, Димитър Табаков, Мишо Тодоров, Илия Цеков, Иван Апостолов.

„Добри Чинтулов е едно от имената в българската история, което най-пълно въплъщава и е събирателен образ на будителя. Той участва във всички форми на борбите на българския народ – за национално просвещение, за независима българска църква и в национално-освободителната борба. Неговите пламенни слова и зов към българите, да се пробудят и да се борят за свободата си, е един от най-силните и запомнящи се в нашата история. Неслучайно, част от неговата песен „Стани, стани, юнак Балкански“, и днес точно в 12 ч., звучи от часовниковата кула над сградата на Общината, напомняйки ни за една от емблемите и гордост на Сливен“ заяви след заупокойната молитва кметът Стефан Радев, който бе сред присъстващите на днешното поклонение. Той бе придружен от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

За огромното значение на празника, посветен на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, говори и председателят на Сдружение „Мати Болгария“-Сливен, Дора Пондалова. Сдружението е традиционният съорганизатор  на проявата в Сливен.

„Денят на народните будители възниква в твърде трудни времена, след Първата световна война. Именно в такъв момент българите се вглеждат в най-светлите имена на нашето духовно минало. Търсят съприкосновение с онези, които в трудно и безперспективно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на българите“, заяви Дора Пондалова.

В поклонението се включиха ученици от ППМГ „Добри Чинтулов”, от ПХГ „Дамян Дамянов”, от ПГИ „Проф. Димитър Табаков” и ПГЕЕ ”Мария Кюри”, общественици и граждани.

Организатори са Сдружение „Мати Болгария – Сливен” и Община Сливен.

Предишна ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЛИВЕНСКИТЕ ШАХМАТИСТИ В ТУРНИРИТЕ В КАЗАНЛЪК И СОФИЯ
Следваща ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ЕДИН ОТ НАЙ-БЪЛГАРСКИТЕ ПРАЗНИЦИ – ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

6 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОРА, ПРЕГАЗИЛ ЖЕНА НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ДО МЕИ – СЛИВЕН

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен бе наложено ефективно наказание от 6 години „лишаване от свобода“ спрямо Георги М. Той е обвинен за това, че при управление

Новини Сливен

ТРИМА УБИТИ И ДВАМА РАНЕНИ ПРИ КАТАСТРОФА СЪС СЛИВЕНСКА КОЛА

Трима души са загинали при тежък пътен инцидент, съпроводен с пожар, станал около 21.40 часа снощи в района на 89-ти километър от автомагистрала „Тракия“, съобщават от ОДМВР в Пазарджик. По първоначални

Новини Сливен

НАЙ-НИСКОТО НИВО НА ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“ Е ПРЕЗ 1985 Г. – 20 МЛН. КУБ. М.

Инж. Ранди Рандев – инженер „Язовири“ Въпрос: От колко години работите в Напоителни системи – Клон Средна Тунджа? Инж. Рандев: В Напоителни системи работя от 1983 година с малки прекъсвания.