ЧЕСТВАМЕ УСПЕНИЕТО НА СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА
юли 25, 2022 358 Прегледи

ЧЕСТВАМЕ УСПЕНИЕТО НА СВЕТА АННА – МАЙКАТА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

При повечето свети личности Православната църква е запазила и чества деня на тяхното успение, т.е. заспиването им, както се нарича смъртта, защото тя не е окончателният край, а е заспиване в очакване на пробуждането при Второто Христово пришествие и всеобщото възкресение на мъртвите.

Така на днешния ден честваме успението на Света Анна, майката на Света Дева Мария – света Богородица. На праведната Анна са посветени още два празника: на 9 декември се чества зачеването от нея на Света Дева Мария, а на 9 септември, веднага след Рождеството на Св. Богородица, е празникът на нейните родители Свети Йоаким и Анна, добавя БТА.

Праведните Йоаким и Анна, наричани и „богоотци“ (като родители на Божията майка), живели в галилейския град Назарет, в северната част на Палестина. И двамата били от царския Давидов род, възпитани във вяра, благочестие и милосърдие, но нямали деца. А хората предубедено гледали на бездетството като на наказание от Бога заради някакви скрити грехове на съпрузите.

След поредното натякване и то от свещеник в йерусалимския храм, Йоаким и Анна усилили молитвата си към Бога и със сълзи просели Той да ги дари с чедо. Анна се молела: „Господи, Ти си дарил на Сарра син в старините й. Чуй и мене, и аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!“.

Бог чул горещите им молитви и те на другата година се ощастливили с малката света Мария. А след три години я завели в храма, за да се възпитава в Божия закон и да бъде достойна за великото си предназначение да стане майка на въплътения Син Божи.

Йоаким починал на 80-годишна възраст. След неговата смърт Света Анна живяла още няколко години и се упокоила преди Благовещението на дъщеря й света Дева Мария.

 

dnes.dir.bg

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН СЕ ПРОВЕДЕ ИНТЕРЕСНА СРЕЩА С ПИСАТЕЛКАТА ВАНЯ АВРАМОВА КАТО ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА“

За автора

Може да харесате още

Новини

ДНЕС Е ИЛИНДЕН

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Седи един върху кофа за боклук и пуши. Идва полицай и му се кара: – Абе, момче, защо седиш тук? Не виждаш ли какво пише: „За боклук“ – О, извинете,

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Добър ден, имате ли картофи? – Не, господине, това е аптека. На другия ден: – Добър ден, имате ли картофи? – Не, господине, това е аптека. На другия ден: