ЦИФРОВИЯТ ЕДИНЕН ПАЗАР РАБОТИ ЗА ВАС! #DigitalSingleMarket
13.12.2018 1036 Прегледи

ЦИФРОВИЯТ ЕДИНЕН ПАЗАР РАБОТИ ЗА ВАС! #DigitalSingleMarket

Тази година отбелязваме 25 години от единния пазар #SingleMarket. Единният пазар е едно от най-големите постижения на ЕС. Той гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора – четирите свободи в рамките на ЕС.

 

По-свързани от всякога

С все по-голямото цифровизиране на света, Европа трябва да работи за премахването на бариерите и създаването на истински Цифров единен пазар в ЕС със свободно движение на стоки, хора, услуги, капитали и, разбира се, гарантирането на данните. Това беше един от първите 10 политически приоритета на Европейската комисия и тя постигна изключителен напредък в това отношение, особено в полза на всички европейци.

Сбогом, Роуминг! Здравей, Преносимост!

Миналата година се сбогувахме с таксите за роуминг при пътуване в другите държави в ЕС. Вече можем да ползваме мобилните си телефони за обаждания, изпращане на текстови съобщения и данни, без да се притесняваме за допълнителни такси. От тази година имаме достъп, докато пътуваме, и до онлайн съдържанието, за което сме абонирани. Независимо дали става дума за Netflix, Amazon prime или друга услуга, цифровите абонаменти ни следват навсякъде, където и да отидем!

Освен премахването на таксите за роуминг и достъп до онлайн абонаменти, докато пътуваме в ЕС, вече имаме и повече опции и по-добри цени при пазаруване онлайн.

Без повече блокиране на географски принцип

През 2015 г. 63 % от уебсайтовете не ни позволяваха да купуваме на тях от друга държава от ЕС. В резултат две трети от желаещите да пазаруват онлайн в чужбина не можеха да направят това.  Потребителите на интернет в ЕС често се оплакват, че не могат да получат достъп до това, което искат, тъй като практиките за блокиране според геограрфския район ограничават достъпа им до уебсайтове и услуги, предлагани онлайн в друга държава. В резултат на това, средно два от три опита за онлайн пазаруване от друга държава в ЕС, се провалят и онлайн купувачите трябва да приемат различни условия и цени за един и същ продукт или услуга, в зависимост от това къде живеят.

На 3 декември 2018 г. влезе в сила новият регламент на Европейската комисия, с който се прекратява необоснованото блокиране на географски принцип в рамките на ЕС. Това означава, че уебсайтовете, предлагащи стоки и услуги, няма да могат да ви дискриминират на основание на вашето местоположение.

И сега вече можете да пазарувате онлайн, да резервирате хотел или да наемете кола от която и да е страна от ЕС, без да сте блокирани или да плащате несправедливи цени.

Успоредно с премахването на таксите за роуминг, с новите норми за защита на данните и с възможността за гражданите да пътуват в чужбина със своето онлайн съдържание, прекратяването на необоснованото блокиране на географски принцип е друга важна инициатива за превръщането на цифровия единен пазар в реалност за всички — с конкретни преимущества за хората и бизнеса.

С новите норми потребителите ще получат възможност за по-голям избор на продукти на конкурентни цени и следователно — за по-добри оферти. В същото време клиентската база на бизнеса ще надхвърли националните граници, с което ще се понижат разходите по сделките и административните разходи на дружествата.

 

Но има и още!

Стратегията за цифровия единен пазар обхваща  не са само роуминга, преносимостта и географското блокиране, но и много повече.  Тя се стреми да засили електронната търговия в ЕС, да модернизира правилата за авторски права, да укрепи агенцията на ЕС за киберсигурността, да адаптира правилата за неприкосновеност на личния живот, да гарантира, че всеки има възможно най-добрия достъп до интернет и много повече.

Цифровият единен пазар би могъл да допринесе с 415 милиарда евро за европейската икономика, като стимулира заетостта, растежа, конкуренцията, инвестициите и иновациите. Той може да създаде възможности за стартиране на нови бизнеси и всички фирми да растат и да внедряват инвестиции в пазара на над 500 милиона души.

Целта на ЕС е да укрепи цифровия пазар и да гарантира, че всички европейци и европейски предприятия – както малки, така и големи, са част от процеса.

Надяваме, че както Ян от видеото на полския режисьор Tomasz Konecki,  който живее сам високо в планината, вие също ще се радвате на ползите, където и да решите да живеете и пътувате в ЕС! https://goo.gl/e8zWGp

 

Информационен център „Европа Директно – Сливен“ е част от информационната мрежа Europe Direct и се поддържа от Фондация Европейски младежки инициативи, с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Той покрива територията на Сливенска област, включваща общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Мисията на центъра е да иформира гражданите на територията на Сливен и Сливенска област за Европейския съюз и да насърчава активното гражданско участие на местно и регионално ниво.

EuropeDirect е информационен център, който помага на гражданите да намерят отговорите на своите въпроси за Европейския съюз. Центърът предлага всякакъв вид информация, свързана с Европейския съюз, включително за това какви са Вашите права и възможности като гражданин на Европейския съюз и как да ги използвате. Центърът може да предложи отговори на общи въпроси, а така също ако имате съвсем конкретен и специфичен въпрос може да Ви насочи към най-добрия източник на информация и консултации на европейско, национално, регионално и местно ниво.

За общи въпроси относно ЕС, можете да се свържете също и с Центъра за връзка EuropeDirect или да се обадите на безплатната телефонна линия от всяка точка на Европа 00 800 67 89 10 11.

Помощ и съвети за Вашия живот, работа и пътувания в ЕС може да намерите в портала«Вашата Европа» – той Ви помага да научите за правата си и да намерите практически съвети, когато пътувате из ЕС: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_bg.htm  

Предишна ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ВСИЧКИ ТОЧКИ ОТ ДНЕВНИЯ РЕД НА РЕДОВНОТО СИ ЗАСЕДАНИЕ
Следваща "ТОПЛОФИКАЦИЯ" - СЛИВЕН ПОДАРЯВА НА ДЕЦАТА КОЛЕДНИЯ СПЕКТАКЪЛ "ОТКРАДНАТИТЕ БОТУШКИ НА ДЯДО КОЛЕДА"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БЕЗ „СИНЯ ЗОНА“ ЗА ВЕЛИКДЕН

От ОП „Градска мобилност“ съобщиха, че „Синя зона“ няма да работи във връзка с предстоящия празник. Това важи за всички почивни дни от петък до понеделник, включително. Междувременно от общинското

Новини Сливен

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЩЕ ПУСКАТ СИНИ БАЛОНИ НА ВТОРИЯ СИ ПРОТЕСТ В СЛИВЕН

Протест на медицинските сестри  ще се състои в Сливен на 21 март. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието. Протестът е насрочен за

Новини Сливен

ПЛАНИРАНИ СПИРАНИЯ НА ВОДОПОДАВАНЕТО В ГР. СЛИВЕН НА 15.09.2022 Г.

„Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи за: „Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eighteen + 6 =