ЦИК: И КАРАНТИНИРАНИТЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ, НО НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ
април 3, 2021 1115 Прегледи

ЦИК: И КАРАНТИНИРАНИТЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ, НО НА СВОЯ ОТГОВОРНОСТ

В опит да обясни, че изборната администрация не пречи на никого да гласува и не нарушава ничии права, ЦИК роди абсурд като обясни, че карантираните също могат да гласуват в избирателните секции, но „на своя отговорност“. Тезата бе лансирана от говорителят на комисията Димитър Димитров в интервю за Би Ти Ви. От неговите думи стана ясно, че ако избирател наруши карантината си и отиде да гласува, то той няма да бъде върнат и ще може да даде вота си, но за последиците от нарушаването на карантината ще си отговаря само лично той.

Заради закона и здравните правила се оказа, че хората, които са карантирани между 1 и 4 април на практика няма как да гласуват, защото от една страна не могат да отидат в секция, а от друга – не могат да заявят мобилна урна. Заради този факт вече има закани за съдене и дори оспорване на изборите.

„Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона“, обяви Димитров. По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработва данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок. „Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, каза обаче Димитров.

На въпрос дали това означава, че карантирани могат да отидат и физически да гласуват и че няма да бъдат върнати, отговорът беше „да“, но отново с уточнението, че те могат да го направят на своя отговорност.

В същото време обаче тази „собствена отговорност“ може да излезе много солено на всеки карантиниран, който наруши забраната за напускане на дома си. За това има тежки глоби и дори затвор, предвидени включително и в Наказателния кодекс.

Иначе на въпрос дали е възможно оспорването на резултати от изборния процес заради невъзможността на карантинирани да гласуват, Димитров каза „нека опитат“. „Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага“, каза той.

Според данните на ЦИК около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него. Ако някой от тези три елемента липсва – бюлетината е невалидна. „Останалото е отговорност на самите избиратели“, каза още Димитров. Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Преди дни от „Информационно обслужване“ заявиха, че изборните протоколи са едни от най-сложните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

„Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати“, допълни Димитров.

 

segabg.com

 

Предишна ЛЕКАРИТЕ ПОСТИГНАЛИ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ?
Следваща ОГРАНИЧИХА ДОСТЪПА ДО ОБЩИНА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ Е

Днес е Неделята на Страшния Съд, третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост, популярна като Месни Заговезни. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Жена се кара на съпруга си: – Ти осъзнаваш ли от колко време не сме се любили?! – Ето, пак се хващаш за неща отпреди 5 години! В час по

Новини

ДНЕС Е РАЗПЕТИ ПЕТЪК – НАЙ-ТЪЖНИЯТ ДЕН В ГОДИНАТА

Днес е Велики петък, или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е