ХЮСЕИН ХАФЪЗОВ: БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО С УЧАСТИЕТО И НА ДПС
29.05.2024 609 Прегледи

ХЮСЕИН ХАФЪЗОВ: БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО С УЧАСТИЕТО И НА ДПС

Хюсеин Хафъзов е бивш депутат от ДПС. На предстоящите парламентарни избори той е водач на листата на движението в област Сливен. 10 дни преди вота той говори за кампанията и целите на ДПС.

Г-н Хафъзов, какво ви върна отново в политиката?

Желанието да бъда до хората и да им бъда полезен. Аз възприемам политиката като дейност с основна цел – грижа за хората. Стил на ДПС е да се грижи за гражданите, както персонално, така и колективно чрез своите партийни и властови позиции.

Успяхте ли да се запознаете с проблемите на област Сливен?
Не мога да претендирам, че съм успял да обхвана всички регионални специфики и проблеми на избирателния си район, но всяка проведена среща с избиратели обогатява моите познания.
Многократно посетих четирите общини, изминал съм хиляди километри, срещам се със стотици хора, но съм си поставил за цел да не спирам с обиколките и след изборите, за да бъда в непрекъсната комуникация с тях и да добия пълна и обективна представа за състоянието на областта, запознавайки се в детайли с очакванията на жителите на градове, села, квартали и махали.

Ще ни споделите ли техните искания към вас?
За жалост, голяма част от поставените ми задачи са характерни за почти цялата страна, но особено
малките населени места се чувстват изоставени и пренебрегнати в доста сфери на социалноикономическия и обществено-политическия живот.

Проблемите, които поставят хората, са свързани най-вече с инфраструктурата, достъп до здравеопазване, безработицата, събирането на алтернативния данък за бране на гъби, билки, горски плодове и трюфели, обезлюдяването на селата и др.
Но, ако трябва да изведа основен общ проблем за много села и някои градски квартали, това е потресаващата нужда от водопреносна система, която да осигурява чиста и качествена питейна вода за битовите нужди на населението, както и липсата на канализация. Установявам недопустимо пренебрегване на този проблем, касаещ десетки хиляди наши съграждани в областта. Те не се чувстват разбрани, обгрижени и равноправни.
Като човек и политик се срамувам от липсата на разбиране и емпатия към толкова наболял жизненоважен проблем. Клишето, че живеем в 21 век в най-големия и развит съюз в света, наречен Европейски, ме навява на мисълта, че в някои населени места европейското е гротеска и пародия. Гражданите, живеещи в кв. „6-ти“, село Бани, кв. „Надежда“ и др. подобни места със същите проблеми, са толкова добронамерени, почтени и политически образовани, че с тях водя равностоен дебат по регионални, национални, европейски и международни теми с голямо удовлетворение и надежда. Гостува ни като кандидат от евролистата на ДПС Танер Кабил, изключително ерудиран и подготвен наш кадър, и бях свидетел на истински просветен дебат по
европейски теми между него и избирателите ни. Именно затова смятам, че тези хора не са неориентирани, не заслужават пренебрежително отношение и никой не бива да ги подценява. Как да ги убеждавам за нуждата от европейска интеграция когато Европа не стига до тях тях в толкова важни области на живота, освен че ги приема на работа и им дава нови възможности далеч от
родината?

Тяхното послание към нас политиците е – направете така, че да се чувстваме равностойни български и европейски граждани, да се гордеем, че сме част от голямото европейско семейство, да усетим, че сме обгрижени и с равни права. Като изконното човешко право да пием чиста вода, да имаме канализация, да се разхождаме по добре уредени квартали, без да газим кал.
Въпреки че голяма част от техните искания касаят по-доброто управление от страна на местната власт, аз се ангажирах да поставям исканията им пред общинската администрация и да съдействам за получаване на подкрепа от страна на държавата. Смятам, че на общините трябва да се помогне, особено на малките и някои от средните общини, в много от които не достигат средства. Това трябва да се направи като от една страна се увеличи делът на техните бюджети в общодържавния бюджет и от друга, като към тях се насочат средства от европейските фондове.
Необходимо условие за благоустройството на населените места е да са налице актуални общи и подробни устройствения планова, и ако такива няма, ще настоявам за тяхното изработване или актуализиране.

Какви са целите, които ДПС си поставя в национален план?

Амбицирани сме да получим добър резултат за предсрочните парламентарни и редовните европейски избори. Прогнозирам вероятна втора позиция, която ще ни даде предимство, самочувствие и претенции за преговорите при съставянето на бъдещето правителство. Страната ни има нужда от качествено управление за по-дълъг период от време. Няма да използвам клишетата – стабилно, компетентно и силно, защото такива оценки се дават след края на съществуването на едно правителство. Смятам, че България се нуждае от правителство, в което да участва и ДПС и вярвам, че след известен период от време съгражданите ни ще останат доволни от нашето управление. Особено след злополучната съдба, на кабинета Дянков, ние ще бъдем полезни с експертиза и прагматична управленска програма.

А какво бихте ни казали за напрегнатата и динамична международна обстановка?

Ние сме български граждани и ние сме европейски граждани. Интересът на България е Европа да бъде силна и успешна във всяко отношение – и в икономическо, и в културно, и във военно.
Трябва да се преодолее диспропорцията между мощната европейска икономика (Европейският съюз е втори по брутен вътрешен продукт в света) и изоставането на европейските държави във военната област. Затова България трябва активно да допринася за укрепване на силата и единството на Европейския съюз и НАТО. Това означава по-специално нашата държава политика на Балканите да бъде насочена към по-нататъшна консолидация на натовските държави, както и подпомагане на процеса на присъединяване на Западните Балкани в Европейски съюз, включително и на Северна Македония. В тези рамки наша основна грижа в тези трудни военни времена трябва да бъде постигането на траен и справедлив мир в Украйна и Газа. Това може да стане само въз основа на международното право, включително на принципа за нерушимост на международно признатите граници, що се отнася до Украйна. Що се отнася до Газа, израелскопалестинския конфликт може да бъде трайно разрешен само, като се спрат незабавно причиняващите огромни страдания на населението военни действия, предприемат се необходимите мерки за преодоляване на острата хуманитарна криза и в същото време се пристъпи на основата на международно признатото право на самоопределение на народите към създаването на независима държава Палестина, която да бъде взаимно призната и в сътрудничество с държавата Израел.

Казвам всичко това с ясната уговорка, че с моите възгледи на либерал, демократ и пацифист, съм крайно против всяка форма на агресия и насилие, политиците основно трябва да работим за установяването на световен мир, който няма алтернатива. Всички конфликти трябва да се решават със средствата на дипломацията и международния правов ред. Децата и внуците ни трябва да живеят в един мирен, спокоен и проспериращ свят, в който всички трябва да полагаме усилия да градим, а не да рушим. Политиците трябва да бъдем водещи в изграждането на устоите на мира и в никакъв случай не трябва да използваме политиката за разделение и всяване на омраза.

За ДПС може да гласувате с бюлетина № 28.

Предишна МИНЧО АФУЗОВ: ЧЕСТИТ 90-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ
Следваща СТЕФАН ПАСКОВ – МОТОРЪТ НА КОАЛИЦИЯ „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВЛАДИМИР УРУЧЕВ: МЛАДИТЕ ХОРА СА ВАЖНА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА И ТРЯБВА ДА НАДГРАЖДАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев присъства на Регионална младежка среща-дебат „Аз избирам „ЗА“ Европа“, която се проведе в Сливен. В дискусията се включиха младежи от пет областни града. Събитието е

Новини Сливен

НСИ ИНФОРМИРА: ГРАЖДАНИТЕ МОЖЕ САМИ ДА ПОПЪЛНЯТ ПРЕБРОИТЕЛНАТА КАРТА

НСИ информира гражданите, които до момента не са посетени от преброител, че могат да се възползват от възможността сами да попълнят преброителната карта. За целта е нужно да бъде разпечатана преброителната

Новини Сливен

БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“ ПОДАРЯВА ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

На 1 ноември, празник на народните будители, библиотеката обявява ден на отворените врати. Всички посетители ще получат като подарък читателска карта, а настоящите читатели могат да върнат забавени библиотечни материали