ХУДОЖНИКЪТ ДИМИТЪР ЧОЛАКОВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „СИРАК СКИТНИК“ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2022 ГОДИНА

ХУДОЖНИКЪТ ДИМИТЪР ЧОЛАКОВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „СИРАК СКИТНИК“ НА ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА 2022 ГОДИНА

Художникът Димитър Чолаков спечели наградата „Сирак Скитник“ на Община Сливен с картината „Нощта прегръща утрото” (диптих). Престижният приз е част от Националната изложба за изобразително изкуство ,,Сливен 2022”. Творбата спечели и първо място в конкурса в категория „Живопис“.

Кметът Стефан Радев откри изложбата и връчи наградите на Димитър Чолаков, както и на други творци, участвали със свои произведения.

„Неусетно минаха пет години откакто възстановихме наградите „Сирак Скитник“ и правим изложбата. Радвам се, че тази година можем да сме заедно, че изложбата става все по-атрактивна и е едно търсено и чакано събитие. Мога да ви уверя, че като Община ще продължаваме да инвестираме в това начинание и сме готови да инвестираме и повече, защото хората на изкуството го заслужават“, каза кметът.

В изложбата участват художници от цяла България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразителното изкуство. Селектирането на творбите за участие и наградите определи жури в състав – председател Красимир Русев- живопис, Съюз на Българските художници /СБХ/. Членове – Десислава Христова – графика и илюстрация, СБХ, Емил Бачийски – скулптура, СБХ, Пенка Минчева – неконвенционални форми, СБХ, Маргарита Доровска – критика, СБХ. Местните представители на журито са : Цветан Цветков – скулптура, представител на Дружеството на художниците-Сливен, Силви Басева – стенопис, от представителството на Съюза на българските художници-Сливен, Маргарита Пенева – реставратор, директор на Художествена галерия „Димитър Добрович“, Дора Чанева – гл. експерт по култура и образование в Община Сливен.

Ето и пълният списък с отличените творби и автори:

Награда „Сирак Скитник”:

Димитър Чолаков – „Нощта прегръща утрото” (диптих).

Категория „Живопис”:

1. Димитър Чолаков – „Нощта прегръща утрото” (диптих).

2. Иво Бистрички – „Прилив”.

3. Станка Александрова – 1.”Многоточие”, 2.”Миг на невнимание”.

Категория „Графика”:

1. Станислав Божанков – 1. „Бяг”;2. „Вятър”.

2. Мариана Янкова – 1.”Докосване”;2.”Протяжност”.

3. Никола Цветанов – „Game lover” (триптих).

Категория „Скулптура”:

1. Красимир Митов – „Композиция”.

2. Иван Тотев – „Силует II”.

3. Няма да бъде връчена тази година.

Категория „Нековенционални форми”:

1. Атанас Тотляков – 1. „I, II, III” (полиптих); 2. „Метод”.

Награда за сливенски автор:

1. Христо Георгиев – „История в мастило” (диптих).

Награда за млад автор:

1. Радка Стоева – „О2” (двустранен полиптих).

Награда на СБХ:

1. Живка Маринова – „Наследство II”.

Организатори на изложбата са – Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Съюз на българските художници – Представителство – Сливен, Дружество на художниците – Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен.

Предишна ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО- МОНТАЖНИ РАБОТИ В ГР. СЛИВЕН
Следваща СЛАВАТА НА КОТЛЕНСКИТЕ КИЛИМИ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАТИХВА В ЗАБЪРЗАНОТО ЕЖЕДНЕВИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗА НЕЯ РИСУВАНЕТО Е СВОБОДА

Една частна школа по рисуване набира все по-голяма популярност в Сливен. На последния общински конкурс, носещ името на  Даниела Ненчева, възпитаници на частната школа „Артс хаб“ спечелиха три от призовите

Новини Сливен

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИНТЕГРИРАН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ НА ОБЩИНА СЛИВЕН – 2019 Г.

Община Сливен кани всички заинтересовани лица да вземат участие в обществено обсъждане на Концепция за интегриран туристически продукт на Община Сливен за реализацията на проект „Интегриран проект за развитие на

Новини Сливен

ЗАЕДНО ДА ВЪРВИМ НАПРЕД С ДОБРОТО!

Политиката, според нашите виждания, има смисъл ако залага на доброто, на онова, което обединява хората, а не ги разделя. Това коментира преди местния вот заместник – председателят на ДПС Янко