ХРИСТО ХРИСТОВ: ВАЖНО Е ДА ПОЛОЖИМ МИНИМАЛНИ УСИЛИЯ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

ХРИСТО ХРИСТОВ: ВАЖНО Е ДА ПОЛОЖИМ МИНИМАЛНИ УСИЛИЯ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА СЕ СПРАВИМ ЗАЕДНО С ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

„Живеем в тежко време, съпроводено от безпрецедентни кризи – здравна, икономическа и финансова. Тези изпитания са трудни за всички – и за хората, и за бизнеса, и за общинските структури. Затова е важно да положим минимални усилия, да се обединим и да се справим заедно с предизвикателствата“. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Христо Христов по време на последното за годината заседание на Общински съвет.

Местният парламент гласува промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси. Така от следващата година такса „смет“ в Сливен ще бъде увеличена средно с 58 стотинки до 1 лв. и 25 ст. на месец.

По време на дебатите Христо Христов заяви, че минималното увеличение е съобразено с възможностите на хората. „Данъкът върху недвижимите имоти за следващата година остава същия, без промяна. Според разчетите близо 2 млн. ще са допълнителните приходи, като Общината ще продължи да дофинансира разходите за сметосъбиране, сметоизвоване и чистота с 2,5 милиона”, обясни Христов.

Той уточни, че община Сливен поддържа една от най-ниските ставки в страната. „В момента промилът в Община Сливен е два, с увеличението ще достигне почти 3. Община Пазарджик е с 13,5 промила, Хасково е с 13. Община Силистра е с идентичен промил като Сливен“, каза още Христо Христов и допълни, че и след увеличението, таксата в Сливенска община ще е сред най-ниските в страната.

Общинските съветници днес решиха още Община Сливен да изгради фотоволтаичен парк, за да покрива нуждите си от електроенергия и да не е толкова зависима от енергийния пазар, където цените се променят драстично.

Кметът Стефан Радев уточни, че за последните месеци сметките на общината са се увеличили от 1 милион лева за година на 3-3,5 милиона на годишна база. Ако и през 2022 година има поскъпване на тока, се очаква разходите да надминат 4 милиона лева.

„Основната ни цел е да бъдем не зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията. Това е устойчиво решение за общината в дългосрочен план. Изцяло в духа на съвременните очаквания и намерения, във връзка със зелената сделка и  трансформацията на енергийните системи.  Амбициозна и нелека задача, но смятаме, че тези смели решения са добри и в интерес на гражданите“, каза Радев.

Предишна ВЛАДИМИР РУСЕВ: ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ СЛИВНАЛИИ БЪЛГАРЩИНА И ЧОВЕЧНОСТ
Следваща ОБЩИНА СЛИВЕН ВНЕДРЯВА ЕВРОПЕЙСКИ МОДЕЛ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ СМЪРТ НА МЪЖ ВЪВ ВИЛНАТА ЗОНА КРАЙ СЛИВЕН

Мъж на около 40 години е бил намерен мъртъв във Вилната зона край Сливен. По първоначални данни той се е самопрострелял с пистолет. Инцидентът е станал в средата на месец

Новини Сливен

ЗАДИГНАХА ЛАПТОП И ДОКУМЕНТИ ОТ КОЛА НА РДГ – СЛИВЕН

Криминалисти на РУ-Сливен работят по заявена кражба от лек автомобил „Лада Нива”. Сигналът е подаден на 18 май. Автомобилът е бил паркиран на ул.”Орешак” в град Сливен. Откраднати са таблет,

Новини Сливен

СТЕНАТА НА ТРЪМП МОЖЕ ДА СПРЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА БАЗА „НОВО СЕЛО“ КРАЙ СЛИВЕН

САЩ отлагат или лишават от средства военни проекти по цял свят с цел финансиране на стената по южната си граница. Списък, публикуван от Пентагона, разглежда стотици проекти на обща стойност