ХРАМ „СВЕТА СОФИЯ“ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ФЕСТИВАЛ НА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА МУЗИКА
07.06.2022 636 Прегледи

ХРАМ „СВЕТА СОФИЯ“ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ФЕСТИВАЛ НА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНА ЦЪРКОВНА МУЗИКА

Девети фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов – Сливенец“ ще се състои на 11 и 12 юни в Сливен, съобщиха организаторите от читалище „Зора 1860“,  Сливенската митрополия и община Сливен.

Публиката ще чуе изпълнения на смесения хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, Смесен хор ‘Петко Стайнов” при НЧ „Искра-1860” – Казанлък с диригент Младен Станев, Смесен хор „Железни струни” към НЧ ”Развитие 1869” – Разград с диригент Красен Иванов и Първи български хор „Янко Мустаков“ – Свищов с диригент Елизабет Людмилова.

Откриването на фестивала ще бъде на 11 юни от 18 часа, а на 12 юни от 11 часа в храм „Света София“ ще се състои концерт и награждаване на участниците. За пръв път ще бъде връчена новоучредената награда на името на основателя на фестивала Методий Григоров, който почина през 2020 година. Плакет с неговият лик тази година ще получат всички диригенти на хорове.

Николай Триандафилов – Сливенец е издал през 1847г. първите църковно-певчески сборници на църковнославянски език. Фестивалът е наречен на негово име по идея на маестро Методий Григоров, който пише, че за жалост името на този музикотворец е непознато за гражданите на Сливен. Неговите сборници заменят използвания дотогава в богослужението старогръцки език. Той сполучливо е приспособил църковнославянския текст към древните църковни напеви.

 

Предишна ЛЕТНИ АРТ РАБОТИЛНИЧКИ ЩЕ ИМА ПРЕЗ ЮЛИ В КЪЩА "МИРКОВИЧ"
Следваща ОБЩИНА КОТЕЛ ОРГАНИЗИРА АКЦИЯ ПО ПОЧИСТВАНЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

3 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

276 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Направените PCR тестове са 4736, сочат данните на Единния информационен портал Това означава, че 5,8% от пробите са положителни.

Новини Сливен

РАЗСЛЕДВАТ ИНЦИДЕНТ МЕЖДУ ПАТРУЛКА И ДЕТЕ В СЛИВЕН

На 13 юни, около 20,50 часа, полицейски екип на РУ – Сливен извършвал патрулна дейност в сливенския квартал „Комлука“. При обхода пред служебния автомобил внезапно са изскочили група бягащи деца,

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ ОТТЕГЛИ ОСТАВКАТА СИ

Сливенският митрополит Йоаникий е оттеглил своята оставка, подадена преди месец. Светият синод на БПЦ е удовлетворил молбата на Дядо Йоаникий депозираната оставка да не бъде разглеждана на заседанието на синода,