ХОРЕОГРАФИТЕ РУМЕН И МАЯ ТОДОРОВИ СТАНАХА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА НА ЯМБОЛ ЗА 2023 Г.
юни 5, 2023 739 Прегледи

ХОРЕОГРАФИТЕ РУМЕН И МАЯ ТОДОРОВИ СТАНАХА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА НА ЯМБОЛ ЗА 2023 Г.

Семейството хореографи и създатели на Танцов ансамбъл „Ромбана“ Румен и Мая Тодорови станаха тазгодишните носители на Наградата на Ямбол. Ансамбълът тази година отбеляза и 20 години от своето основаване. Високото отличие бе връчено от кмета Валентин Ревански на днешната тържествена сесия на Общинския съвет по случай празника на града – Свети Дух.

Със званието „Почетен гражданин“ на Ямбол бяха удостоени и общественикът и предприемач Сашо Дончев, и художникът Георги Зайков – Зайо (посмъртно). Шефът на „Овергаз“ не успя да присъства и да си получи наградата, която ще му бъде връчена по-късно, стана известно на сесията. Отличието на Георги Зайков получи неговата съпруга. „Ямбол беше непрекъснато в сърцето му. Милееше за града, на който и край на света да беше, искаше винаги да се връща тук“, каза Николина Зайкова.

Носителите на наградата на Ямбол заявиха, че я посвещават на всички свои възпитаници от Танцов ансамбъл „Ромбана“ през годините. Посветилите се на фолклора Мая и Румен Тодорови изтъкнаха, че Ямбол е първият град в страната, в който се присъжда награда за цялостен принос на хореографи. „Точно затова приемаме като изключително ценна тази награда. Със сигурност българските народни танци ще просперират в този град“, посочи Румен Тодоров.

„През изминалата година заедно преминахме през нелеки моменти, бяхме изправени пред много предизвикателства, но с общи усилия, с помощта на нашите съграждани, донякъде успяхме да ги преодолеем. Ямбол е град с дълбоки корени и богата история, но и със силна воля за напредък. Най-важното в този град са хората, за които ние трябва много да работим“, каза в словото си кметът Валентин Ревански преди връчването на отличията.

Според данните от последното преброяване Ямбол е един от малкото градове, където населението почти не е намаляло. Това е повод за надежда, изтъкна в словото си председателят на Общинския съвет Антон Шиков. Той посочи, че Ямбол има и много поводи за гордост – един от тях е международната награда „Букър“, присъдена преди дни на родения в Ямбол писател Георги Господинов. „С това Ямбол наистина трябва да се гордее и цял свят разбра, че има такъв град. Нека му пожелаем, защо не, и една Нобелова награда в бъдеще“, каза още Шиков.

Музикални поздрави по време на церемонията поднесоха виртуозната цигуларка и концерт-майстор на Камерен оркестър „Дианополлис“ – Ямбол Красимира Султанова и тенорът Денис Бояджиев.

Денят на Ямбол започна сутринта със Света литургия в най-старата църква в града „Света Троица“ в кв. „Каргон“, където после се състоя и традиционният народен събор. След това на площада пред Общината се имаше тържествен ритуал по издигане на знамената. Участие в него взеха представителни части военнослужещи.

По-късно ще бъде открита традиционната годишна изложба „Светлината“. Кулминацията ще постави концертът на Николина и Мария Чакърдъкови заедно с Неврокопския танцов ансамбъл и празнична заря.

 

БТА

Предишна ЖИТЕЛИТЕ НА КОТЛЕНСКОТО СЕЛО НЕЙКОВО ЧЕСТВАТ ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА СИ "СВЕТА ТРОИЦА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Ямбол

ПЕТИМА МЛАДЕЖИ СА В БОЛНИЦА СЛЕД КАТАСТРОФА

Петима младежи са в болница след катастрофа, станала късно снощи. На 4 юни, в 23:00 ч., от тел.112 в оперативна дежурна част при ОДМВР-Ямбол е получен сигнал, че на ул.

Новини Ямбол

ИВАН КЛИСУРСКИ И ЗЛАТОМИРА КАРАГЕОРГИЕВА-МОСТРОВА С ПРИЕМНИ ДНИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ В СЛИВЕН И В ЯМБОЛ

В качеството си на член на Комисията по туризма и на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, Иван Клисурски ще има приемни дни в следните населени

Новини Ямбол

БИЗНЕСМЕНЪТ ВАЛЕНТИН РЕВАНСКИ ОТИВА НА БАЛОТАЖ В ЯМБОЛ СЪС СЕРИОЗНА ПРЕДНИНА

Бизнесменът Валентин Ревански от партия Пряка демокрация печели 39,22 % от гласовете на избирателите в Ямбол. Той се изправя на балотаж срещу Катя Георгиева от БСП, която в неделя взе