ХОРАТА И КИЛИМИТЕ НА КОТЕЛ В ОЧАКВАНЕ НА СВОЯ ФЕСТИВАЛ
14.06.2023 1330 Прегледи

ХОРАТА И КИЛИМИТЕ НА КОТЕЛ В ОЧАКВАНЕ НА СВОЯ ФЕСТИВАЛ

Днес в Котел за трета година врати отвори работилница за тъкане на открито. Събитието бе част от инициативата Световен ден на плетенето на открито и за поредна година срещна хора с близки интереси, позитивно настроение, мотивация за усвояване на нови умения, предаване на тъкачеството като занаят от възрастните към младите- новото поколение килимотъкачки от котленско.

Килимените хора на Котел, не са герои от едноименния фантастичен роман на Тери Пратчет, а са истински. Тази година те отново показаха чрез своя пъфрорманс, че нишките прежда могат да свързват хора от всички възрасти, пол и занаяти, по един древно-съвременен, т.е. вечен начин.

„Искам да благодаря на Величка Съботинова и на всички тъкачки от Котел, които през годините оказваха огромна помощ на Община Котел в реализирането на фестивала на Етносите, багрите и котленския килим. Тази година той ще ви предложи много изненади и незабравими изживявания. Фестивалът ще се проведе от 28 до 30 юли, в парк „Изворите“, а всяко едно събитие дотогава, което е свързано с нашите килими, ще бъде посветено на неговата презентация“, каза по време на празника кметът на Община Котел Коста Каранашев.

В градинката до паметника на д-р Петър Берон гостите и гражданите на Котел имаха възможност да се запознаят с котленски тъкачки и да разгледат изложба с фотографии и схеми, по които се изработват котленските килими.

По традиция Община Котел беше осигурила малки тъкачни станчета, на които децата от кръжока по тъкане при „Център за подкрепа за личностно развитие“, с ръководител Величка Съботинова, показваха на свои връстници и гости на Котел тънкостите на занаята.

За пърформанса „Нишките на килима- от младостта до мъдростта“, в ролята на „килимените хора“ влязоха учениците от 11 в клас при Средно училище „Георги Ст. Раковски“ от паралелка „Туристическа анимация“, с преподавател Славка Докова.

Празникът завърши с почерпка за всички деца, осигурена от Община Котел.

Предишна МНОГО НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ ЗА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА ЦПЛР- КОТЕЛ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЛАБОРАТОРИЯ „ЛИНА“ ОБЯВЯВА ПРАЗНИЧНОТО СИ РАБОТНО ВРЕМЕ

Медицинска лаборатория „ЛИНА” обявява графика на дежурните си лаборатории и манипулационни на 6 септември – Ден на Съединението на България и  22 септември – Ден  на независимостта на България. Празнично

Новини Сливен

ПРОТЕСТ В ЗАЩИТА НА ПИРИН ПЛАНИНА ПОД СТАРИЯ БРЯСТ

За поредна вечер в четвъртък в Сливен имаше протест. Отново под клоните на Стария бряст, и отново в зашита на Пирин планина и природата на България. Участниците декларираха, че акциите

Новини Сливен

ПАМЕТНИКЪТ НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СЛИВЕНСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ СВЕТНА С ЦВЕТОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ТРИБАГРЕНИК

Паметникът на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци светна с цветовете на националния трибагреник – бяло, зелено и червено. Това се случи в четвъртък вечерта, след като служителите на фирма „Ел