ХИМН НА СТО ГОДИНИ ЗВУЧИ ОТНОВО В НАЙ-СТАРОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН – ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“
април 5, 2022 1823 Прегледи

ХИМН НА СТО ГОДИНИ ЗВУЧИ ОТНОВО В НАЙ-СТАРОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН – ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

Химн на сто години звучи отново в най-старото училище в Сливен – Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“. Мелодията и текстът са на емблематични за града личности, а по идея на директора на гимназията Мариана Милева, учениците го изучават с преподавателя по музика Яна Бонева.

„Химнът на училището е създаден през далечната 1922 година, каза в интервю за БТА Яна Бонева. Композитор на музиката е Мишо Тодоров с прекрасния текст на Йордан Богдар. Те създават юбилеен марш, който намираме отпечатан в сборник на Сливенската мъжка гимназия от 1934 година.“

Мишо Тодоров – общественик, музикант, композитор, педагог и диригент, учителства в гимназията, след като се образова в Швейцария и Германия. Основава местно музикално училище, на което е директор до 1950 г. Той е един от създателите на Сливенската самодейна опера, неин диригент и почетен председател. Участва активно в музикалния живот в Сливен като пианист. Неговото име носи днес музикална школа в града.

Писателят Йордан Василев Иванов – Богдар е възпитаник на Сливенската мъжка гимназия и още като ученик прави първите си поетични опити.  Автор е на стихосбирки, пиеси, пътеписи, разкази.

Оригиналният химн се е изпълнявал акапелно – тригласно и четиригласно, което изисква хорово пеене, каза още Яна Бонева. По думите ѝ това е твърде далеч от нагласата на днешните деца и тя го хармонизира, прави го за едногласово пеене с нов аранжимент на Красен Бонев. За първи път той прозвучава през 2018 година, когато гимназията чества 140 години от титулуването ѝ,  като сливенско реално училище . По думите на учителката, децата я изпълняват с голямо удоволствие.

„Годините властно минават,

ний тръгваме бодро след тях.

На Чинтулов името славим,

гирлянди плетем от цветя.

Навеки тук да пребъдат

Просвета, просвета възход.

Да видим възмогнат и мъдър

Тоз верен и честен народ“, гласи текстът.

До 2018 година песента „Старата гимназия“ е изпълнявала ролята на химн на училището, разказа още Яна Бонева. Мелодията й е по-съвременна и популярна. Тя е композирана от предишния учител по музика Елена Стоилова.

През есента на тази година Природо-математическата гимназия ще чества двестагодишнината от рождението на своя патрон Добри Чинтулов. По този повод ще прозвучат и двата химна.

 

Велина Василева, БТА

Предишна БУЛЕВАРДИТЕ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” И ”БУРГАСКО ШОСЕ” СЕ СВЪРЗВАТ С УЛИЦА
Следваща ЗАТВАРЯТ УЛИЦА В "КОМЛУКА" НА 6 АПРИЛ ОТ 8 ДО 12 Ч.

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРЕПОРЪЧВА МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУС

Областният управител Чавдар Божурски  препоръчва на управителите на магазини за хранителни стоки да определят период от време, през който приоритетно да бъдат обслужвани възрастните клиенти с оглед на уязвимото им здравословно

Новини Сливен

ЕДНА УБИТА И ЕДНА РАНЕНА ПРИ КАТАСТРОФА С МИНИ КУПЪР

Тежък пътен инцидент е възникнал днес, малко преди 12,00 часа, на пътя между селата Млекарево и  Новоселец. Лек автомобил „Мини Купър” , управляван от 26-годишна жена, движещ се в посока

Новини Сливен

КЛИЕНТ ПРОБУТА ФАЛШИВА ЕВРОБАНКНОТА В ИГРАЛНА ЗАЛА

Криминалисти на РУ-Нова Загора работят по заявено престъпление против парично – кредитната система. На 5 август служител в игрална зала в град Нова Загора е заявил, че е направено плащане