ХАЙДУШКИ ПРАЗНИК СЪС СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ В ПЛОВДИВ

ХАЙДУШКИ ПРАЗНИК СЪС СЛИВЕНСКО УЧАСТИЕ В ПЛОВДИВ

Уникален хайдушки празник проведе  администрацията на район „Северен” в парк „Моливчета”, намиращ се западно от пешеходен мост, до ул.”Неофит Рилски”.

Празникът се осъществи съвместно с фондация „Стария бряст” – Сливен и бригада „Нова градина” – гражданско обединение за обществено полезна дейност – Сливен.

Кметът на района инж.Ралев откри официално празника, като благодари на Магдалена Данчева – ръководител на бригада „Нова градина” – гражданско обединение за обществено полезна дейност и на г-н Стефан Стефанов – изпълнителен директор на фондация „Стария бряст” – гр.Сливен за дарението, което направиха и за успешната екипна работа в полза на жителите на „Северен” и гостите на града.

Поздравителни адреси кметът на „Северен” получи от кмета на Община Сливен – г-н Стефан Радев и от г-н Димо Димов – директор на териториално поделение „Държавно горско стопанство”- гр.Сливен, прочетени от г-жа Магдалена Данчева.

Подарък – лична картичка с автограф от легендата Йордан Лечков получиха кметът на района инж. Ральо Ралев и заместник-кметът г-жа Лариса Кътова.

Дарители на мероприятието също са сем.Славей и Венера Асенови, г-н Николай Станчев, г-жа Олга Червенкова-Рибарова, ядки „Елит” от фирма „Елит-П” ЕООД – Пловдив, г-жа Гергана Мутафова, адв. Младен Донев – Сливен, г-н Христо Карагьозов, подправки „Тони 93” ООД – Сливен и г-н Венцислав Бояджиев, отгледал младия бряст.

На празника официално бяха открити новите съоръжения за отдих на облагородения кът „Моливчета”, а именно маса за игра „Не се сърди човече” с 4 броя кръгли столчета и „Маса с две пейки за шах и табла” за възрастните хора, които ще прекарват свободното си време тук.

Администрацията на район „Северен” изгради настилката от плочки, на които са поставени съоръженията и монтира осветителен стълб с лампа за повече светлина и сигурност вечер. Предвижда се поставяне на интернет точка за свободен достъп до интернет и онлайн камера за денонощно наблюдение. След прерязването на лентата последва засаждане на дръвчето наследник на Стария бряст в Сливен – вековното дърво, станало Европейско дърво на годината за 2014 г.

Парковото пространство бе залесено и с двуметрова елха от Сливенския Балкан, която ще бъде украсена за предстоящите Коледни и Новогодишни празници, сребрист смърч – 1 брой, хималайски кедър – 3 броя и Черен бор – 1 брой.

Последва представяне на мях с вино от г-н Стефан Стефанов – 43-литров мях, какъвто е качвал Хаджи Димитър по хайдушките пътеки на гр.Сливен, описван в записките на Панайот Хитов. След това с трима смелчаци се проведе състезание по клекове с мяха. Победител стана Момчил с 50 на брой клека. И тримата участници получиха награди. Празничното хоро поведе Константин Амбарев от сдружение „Хайдути” – Пловдив, възпитаник на ЕГ „Иван Вазов” в район „Северен” , облечен като истински хайдутин. Гостите на празничното мероприятие се забавляваха с хубава народна музика, почерпка и кръшни хора.

 

plovdiv-online.com

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща НАД 100 АВТОМОБИЛА СА СЪБРАНИ НА ДАМАРСКИЯ МОСТ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПЪРВИЯТ Е ГОТОВ

Първият автобус за градския транспорт на Сливен е вече произведен. Вчера той излезе от завода в град Либхави, Чехия. Тази пролет Сливен очаква общо 27 автобуси по европейския проект, реализиран

Новини Сливен

ПЪТИЩАТА В ПЛАНИНСКАТА ЧАСТ НА ОБЛАСТ СЛИВЕН СА ЗАСНЕЖЕНИ И ОБРАБОТЕНИ

Главните пътища в планинската част на Сливенска област са заснежени и обработени. В нощта срещу 10 януари са работили 48 машини, съобщиха от Областното пътно управление. Най-много сняг е паднал

Новини Сливен

ЗАПОЧНАХА ЧЕСТВАНИЯТА ПО СЛУЧАЙ 140 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГИМНАЗИЯ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

В Узуновата бе открита документална фотоизложба „Гимназия „Добри Чинтулов“ – началото“. Експозицията е създадена съвместно с Историческия музей, с Държавния архив и с галерията „Сирак Скитник“. Тя показва фотоси, свързани с историята

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × two =