ФОТОРАЗХОДКИТЕ В ПЛАНИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ, ОБЩИНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ КАНЯТ СЪМИШЛЕНИЦИ
08.07.2023 625 Прегледи

ФОТОРАЗХОДКИТЕ В ПЛАНИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ, ОБЩИНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ КАНЯТ СЪМИШЛЕНИЦИ

Разходките в Балкана, които организира общинският отдел „Екология“, вече започнаха. Събрани са първите снимки и видеоклипове от красиви и живописни места, както и на представители на флората и фауната, които ще бъдат използвани за съставянето на интерактивна карта с планински маршрути. Сред тях са връх Голяма Чаталка, водопадът по Равна река, южно от водопад Футула, изящното цвете перуника /Iris sintenisi/, любимата на всички туристи катерица /Sciurus vulgaris/.

Разходките ще продължат до края на годината. Общинските еколози канят жителите на града и техните гости да се присъединят и да подкрепят инициативата. Приключенията са напълно безплатни. Единственото условие към участниците в тях е да обичат природата и фотографията.

Еко и фототуризмът са част от огромния туристически потенциал на природен парк „Сините камъни“ и зоните в обхвата НАТУРА 2000, съобщи Мария Диловска от отдел „Екология“. Новата интерактивна карта ще отрази маршрути, попадащи в територията на община Сливен. В нея ще бъдат включени интересни животински и растителни видове, които обитават нашата природа и са част от приоритетните видове за опазване по европейската мрежа НАТУРА 2000. Картата ще е изключително полезна, както за специалистите, така и за всеки ценител на природните богатства и красота. Както пише Петър Добрев в книгата си „Сливенската планина разказва“ /1992 г./, „Сините камъни са планина – вълшебница, тя омагьосва човека така, че той за цял живот да е привързан към нея“.

Проектът за интерактивната карта е изцяло без финансиране и се осъществява от общинския отдел „Екология“ на доброволни начала. Търсят се приятели – природолюбители, които с мобилните си телефони, смартфони или с камери да направят снимки и видеа заедно с еколозите, за да се събере по-богат и разнообразен илюстративен материал.

Проектът е с екологична насоченост, тъй като няма да генерира хартиени отпадъци. Това го прави и част от световната идея „нулеви отпадъци“. Всички дейности ще са сред природата и с използването на електронни средства за обработка на данните, няма да се принтира хартия за реализирането му.

Когато картата бъде съставена, тя ще е достъпна през всяко електронно устройство чрез официалния сайт и другите информационни канали на Община Сливен. Всеки туристически маршрут може да бъде свален и използван офлайн на GPS устройство или смартфон.

Разходките се осъществяват през делничните дни. В тях могат да се включат планинари, природолюбители, членове на туристически дружества, всеки пълнолетен гражданин, който обича двигателната активност.

За връзка Мария Диловска, отдел „Екология“: 044/611-262

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

Д-Р ПЕТКАНСКА ПРЕДЛАГА РЕШЕНИЯ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С ДЕЦАТА В COVID КРИЗАТА

Да опазим децата и здрави, и образовани в пандемията, с това ще трябва да се справим като родители. Днес те са под двоен риск – КОВИД и он-лайн обучението, затворени

Новини Сливен

ИНСТИТУЦИИ КООРДИНИРАХА ДЕЙСТВИЯТА СИ ЗА ПРЕДАВАНЕТО НА ИЗБОРНИТЕ КНИЖА В ЗАЛА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА 26 МАЙ

Всички секционни избирателни комисии на територията на област Сливен и тази година ще предават изборните книжа в зала „Васил Левски“ на Районната избирателна комисия, а „Информационно обслужване“ извършва преброяването. Днес

Новини Сливен

КРЕМЕНА ПЕТРОВА СТАНА ВТОРА В ЛИСТАТА НА ПП

Кремена Петрова от Нова Загора зае второто място, получавайки над 1000 преференции в листата на Продължаваме промяната. Новозагорката бе поставена пета, но проведе изключително успешна кампания. Тя не бе спряна