ФОТОРАЗХОДКИТЕ В ПЛАНИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ, ОБЩИНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ КАНЯТ СЪМИШЛЕНИЦИ
юли 8, 2023 439 Прегледи

ФОТОРАЗХОДКИТЕ В ПЛАНИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ, ОБЩИНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ КАНЯТ СЪМИШЛЕНИЦИ

Разходките в Балкана, които организира общинският отдел „Екология“, вече започнаха. Събрани са първите снимки и видеоклипове от красиви и живописни места, както и на представители на флората и фауната, които ще бъдат използвани за съставянето на интерактивна карта с планински маршрути. Сред тях са връх Голяма Чаталка, водопадът по Равна река, южно от водопад Футула, изящното цвете перуника /Iris sintenisi/, любимата на всички туристи катерица /Sciurus vulgaris/.

Разходките ще продължат до края на годината. Общинските еколози канят жителите на града и техните гости да се присъединят и да подкрепят инициативата. Приключенията са напълно безплатни. Единственото условие към участниците в тях е да обичат природата и фотографията.

Еко и фототуризмът са част от огромния туристически потенциал на природен парк „Сините камъни“ и зоните в обхвата НАТУРА 2000, съобщи Мария Диловска от отдел „Екология“. Новата интерактивна карта ще отрази маршрути, попадащи в територията на община Сливен. В нея ще бъдат включени интересни животински и растителни видове, които обитават нашата природа и са част от приоритетните видове за опазване по европейската мрежа НАТУРА 2000. Картата ще е изключително полезна, както за специалистите, така и за всеки ценител на природните богатства и красота. Както пише Петър Добрев в книгата си „Сливенската планина разказва“ /1992 г./, „Сините камъни са планина – вълшебница, тя омагьосва човека така, че той за цял живот да е привързан към нея“.

Проектът за интерактивната карта е изцяло без финансиране и се осъществява от общинския отдел „Екология“ на доброволни начала. Търсят се приятели – природолюбители, които с мобилните си телефони, смартфони или с камери да направят снимки и видеа заедно с еколозите, за да се събере по-богат и разнообразен илюстративен материал.

Проектът е с екологична насоченост, тъй като няма да генерира хартиени отпадъци. Това го прави и част от световната идея „нулеви отпадъци“. Всички дейности ще са сред природата и с използването на електронни средства за обработка на данните, няма да се принтира хартия за реализирането му.

Когато картата бъде съставена, тя ще е достъпна през всяко електронно устройство чрез официалния сайт и другите информационни канали на Община Сливен. Всеки туристически маршрут може да бъде свален и използван офлайн на GPS устройство или смартфон.

Разходките се осъществяват през делничните дни. В тях могат да се включат планинари, природолюбители, членове на туристически дружества, всеки пълнолетен гражданин, който обича двигателната активност.

За връзка Мария Диловска, отдел „Екология“: 044/611-262

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ПО СИГУРНОСТ

Областният съвет по сигурност проведе планово заседание на 30 ноември. То премина под ръководството на областния управител Чавдар Божурски, председател на съвета.  Участваха ръководители и представители на ТД на ДАНС,

Новини Сливен

Д-Р РАЯ РАЛЕВА: ДАРЕНАТА КРЪВ НЕ ДОСТИГА, А НУЖДИТЕ ОТ НЕЯ РАСТАТ

 Разговор с д-р Рая Ралева – началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен за нарастващите потребности от дарена кръв и намаляването на доброволните кръводарители. –         Д-р Ралева,

Новини Сливен

ЦВЕТАН ИВАНОВ Е ПОБЕДИТЕЛ В СЪСТЕЗАНИЕТО ПО КОЛОЕЗДЕНЕ В СЛИВЕН

Цветан Иванов спечели планинското състезание по колоездене „XCM Sliven Rocks“ в дисциплината Крос кънтри маратон, което се проведе в Сливен на 12 юни. В надпреварата участваха състезатели от цялата страна.