ФОРУМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРУДОВИЯ ТРАВМАТИЗЪМ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – СЛИВЕН
13.04.2024 896 Прегледи

ФОРУМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРУДОВИЯ ТРАВМАТИЗЪМ СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – СЛИВЕН

В заседателната зала на Областна администрация – Сливен се проведе регионалната конференция на тема „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“. Инициативата е на Главна инспекция по труда и Министерство на труда и социалната политика, като част от националната кампания за превенция на трудовия травматизъм.

Областният управител инж. Маринчо Христов бе сред участниците във форума, на който присъстваха още Димо Иванов-главен директор на Главна дирекция „Инспекция на труда“, инж. Александър Борисов- експерт от Главна дирекция ИТ, Ирена Иванова-директор на „Инспекция по труда“-Сливен, представители на различни институции, както и работодатели.

г-н Димо Иванов, не скри вълнението си от това, че инициативата е от изключително значение за служителите на тази институция.

„Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Нашата мисия е да създадем среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и безопасни условия на труд по време на работа и нашата молба към всички Вас е да бъдете наши съюзници, тъй като тревожната тенденция за увеличаване на трудовите злополуки, особено на тежките с фатален край е притеснителна“ сподели още г-н Иванов.

540 трудови инциденти са станали през изминалата 2023 година в страната ни, като най-голям брой са в строителството. Сред най-честите причини за трудови злополуки са падане от височина, премазване, удар от падащ предмет, поражения от електрически ток, затрупване от земни маси и др. От началото на 2024 г., 15 са смъртните случай на работното място.

Според главния директор на Главна дирекция „Инспектиране на труда“, най-честите причини за неспазване на правилата за безопасност са преследването на срокове, подценяване на мерките от страна на работодателите, както и надценяване на собствените възможности от страна на работниците.

Областният управител инж. Маринчо Христов изрази мнение, че българският работник е далеч по-дисциплиниран, когато работи за чужди компании, заради непрекъснатите проверки и строги санкции. Според него, родните работодатели трябва да настояват за спазване на правилата и задълженията на служителя, вписани в длъжностната му характеристика.

На срещата се обърна внимание на това, че работата без трудов договор, неспазването на правилата за работно време, недостатъчната квалификация и компетентност, непровеждането на инструктажи и неизползването на лични предпазни средства са основна предпоставка за опасно поведение и инциденти по време на работа. Това бе и повод, представители на местния бизнес да споделят своя опит и проблемите си в тази насока.

Днешният форум, организиран със съдействието на Областна администрация-Сливен, е част от серията регионални конференции, които ще се проведат в рамките на стартиралата през месец февруари 2024 г. национална кампания за превенция на трудовия травматизъм.

 

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АДВ. МАРИЯ БОЖКОВА СЕ ОТТЕГЛЯ ОТ ЛИСТАТА НА БСП, ПОДКРЕПЯ Д-Р ПЕТКАНСКА

Адв. Мария Божкова се оттегля от листата на БСП в Сливен. Тя е подала заявление до областния съвет на партията. Младата адвокатка декларира, че ще застане за кандидатурата на д-р

Новини Сливен

ИНЖ. ИВАЙЛО РУСЕВ, ДИРЕКТОР НА ДГС-СЛИВЕН: „ДОГОДИНА ЩЕ ОСИГУРИМ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ ДЪРВА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО“

След среща с ръководството на ЮИДП-Сливен бе взето решение догодина ДГС -Сливен да осигури тройно повече дърва за населението. Тази година заявките бяха 8 000 м3, а следващата ще осигурим

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИЯТ КУКЛЕН ТЕАТЪР С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ 2021

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавния куклен театър в Сливен . Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра –