ФОРУМ „Е-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ НА СМАРТ-СИТИ ТЕХНОЛОГИИТЕ“ СЪБРА В СЛИВЕН ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ, АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ И БИЗНЕСА
27.09.2018 50271 Прегледи

ФОРУМ „Е-БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПО ПЪТЯ НА СМАРТ-СИТИ ТЕХНОЛОГИИТЕ“ СЪБРА В СЛИВЕН ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ, АКАДЕМИЧНИТЕ СРЕДИ И БИЗНЕСА

Форум „Е-бъдещето на България по пътя на смарт-сити технологиите”, организиран от Европейски информационен център „Европа Директно-Сливен”, се проведе в Технически университет-ИПФ-Сливен на 26 септември. Съорганизатори на събитието, което бе съфинансирано от ЕС, бяха Община Сливен, Технически университет-София-ИПФ-Сливен и фирма T-Systems, Унгария. Лектори бяха Стоян Марков – зам.-кмет на Община Сливен и ръководител на „Европа Директно-Сливен”, Пламен Тютюнков от фирма T-Systems, Унгария, и доц.д-р Моско Аладжем – ръководител софтуерна група Акстър, ТУ-София. В залата присъстваха представители на местната администрация, бизнеса, академичните среди, студенти и др.

Целта на форума бе да запознае представителите на местните и регионални власти, на софтуерния и транспортен бизнес, студентите и преподавателите от Техническия университет с настоящето и бъдещето на електронното управление и електронните услуги, както и с добрите практики в настоящия момент в Сливен, България, Европа и света.

Форумът бе открит от зам.-кмета Стоян Марков. Той прочете пред присъстващите обръщение към форума от българския еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество.

„Поздравявам Ви за провеждането на този толкова важен форум, посветен на електронното управление и електронните услуги като предпоставка за изграждането на истински „умни градове”. С тази дискусия Вие допринасяте за европейската стратегия за цифровия единен пазар, която отделя специално място на важността на електронното правителство и оперативната съвместимост като фактор за преодоляване на административната тежест за гражданите и предприятията… Водещият принцип е публичните администрации да останат отворени и прозрачни както за гражданите, така и за бизнеса. Те трябва да работят трангранично, т.е. независимо дали човек живее в Сливен, София, Париж или Брюксел, да може да използва административните услуги… Технологиите дават уникална възможност за намаляване на административната тежест за нашите граждани и бизнес, докато в същото време им предлагат пълен контрол върху техните собствени данни. Дискусии като тази са пример, че общият ангажимент за модернизиране на услугите е правилният подход. Сега е времето да действаме и инвестираме, за да създадем модерни администрации, предоставящи качествени електронни услуги, каквито гражданите заслужават”, се казва в обръщението на еврокомисар Мария Габриел.

 Заместник-кметът Стоян Марков бе лектор на първата лекция по време на форума „Сливен-част от европейската инициатива WiFi4U”. Това е инициатива на Европейската комисия, която предоставя безплатен безжичен интернет достъп за жителите и туристите на близо 8 хиляди местни общини в ЕС. Общият бюджет на програмата е 120 млн. евро. В инициативата може да се включи всяка община, която е направила регистрация в специална система до края на септември. Според проекта на Община Сливен, две ще са точките за безжичен обхват в града. Първата ще е на площад „Хаджи Димитър”, а втората – пространството около фонтана „Кълбото”. Одобрените общини ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро за купуване на нужното оборудване, а сред задължителните условия е интернет връзката да е поне 30 Mbps.

„Цифровият град – Smart City – използване на цифровизацията в различни области на градския живот” бе темата, чийто лектор бе Пламен Тютюнков от унгарската фирма T-Systems. Той сподели, че основните направления в градовете, които използват смарт-технологии, са смарт осветлението, смарт паркирането и смарт управлението на отпадъци. Тютюнков говори и за смарт транспортните решения, които правят обществения транспорт по-сигурен, по-бърз и по-привлекателен за хората – интелигентни електронни системи в градския транспорт, електронна билетна система, диспечерска система за следене движението на автобуси в реално време, електронна система за информиране на пътниците и др. Стана ясно, че в момента електронната система се внедрява в Сливен, че до края на седмицата се провеждат тестове, а до края на годината тя трябва изцяло да заработи в градския транспорт. Шест от общо 148 спирки на градския транспорт в града ще имат електронни табла, които ще подават информация за движението на автобусите в реално време. Останалите спирки ще имат QR-код за мобилна апликация, с помощта на който ще може да се проследява движението на автобусите.

„Интегрирана информационна система Акстър – от „хартиената ера” към съвременното дигитално общество” бе темата, представена от доц.д-р Моско Аладжем, ръководител софтуерна група Акстър към ТУ-София. Той представи визията за електронното управление – чрез използването на технологии за предоставяне на информация на гражданите. Запозна присъстващите и с модела на е-администрацията, в който има система за управление на документи и архиви и специализирани системи за регистрация. Стана ясно, че от 1 ноември спира хартиеният обмен на документи, т.е. всичко вече ще е в електронен вид, и че ще се премине към безхартиен документооборот.

Проведе се и дискусия, по време на която лекторите отговаряха на въпроси, зададени от присъстващите в залата. След форума се проведе демонстрация на новата електронна система в градския транспорт, а Пламен Тютюнков подробно разясни на присъстващите как ще работи тя.

Форумът даде възможност на участниците да се запознаят с новите и предстоящи тенденции и инвестиции в е-услугите и е-управлението в транспорта и администрацията на град Сливен, както и да си тръгнат с нови идеи за тяхната община, тяхния град, и тяхната работа.

 

Предишна ГОЛЯМ ПОЖАР ВЪВ ФИРМА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ОЛИО
Следваща СЪВЕТНИЦИТЕ ЩЕ МИСЛЯТ ОЩЕ КАК ДА ИМЕНУВАТ НОВИЯ ПАРК В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕХМЕД МЕХМЕДОВ: НЕАДЕКВАТНИТЕ МЕРКИ УБИВАТ МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС. СПОРТЪТ Е ЗДРАВЕ!

Мехмед Мехмедов е световно известен акробат и цирков артист. Тръгнал от с. Новачево, той достига върховете в своята професия, събирайки възхищението на публиката на няколко континента. Натрупал сериозен опит, Мехмед

Новини Сливен

ВЕСЕЛИНА ТОНЕВА ВЛИЗА В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СЛИВЕН

Една от най-добрите преподавателки по български език и литература в Сливен влиза в новия общински съвет, ставайки част от групата на ГЕРБ. Веселина Тонева преподава в ППМГ „Добри Чинтулов“. Тя

Новини Сливен

ДВЕ СЛИВЕНСКИ СЕЛА СА БЕЗ ВОДА ЗАРАДИ АВАРИИ

Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на аварийни ремонти на 17. 10. 2018 г. (сряда)  до 16:30 ч. е прекъснато водоподаването на с.Чокоба и с.Крушаре. При

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eleven + 15 =