ФОЛКЛОРНИЯТ ПРАЗНИК „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ПОЕ ПО ПЪТЯ КЪМ ГУРКОВО
юни 11, 2023 926 Прегледи

ФОЛКЛОРНИЯТ ПРАЗНИК „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ПОЕ ПО ПЪТЯ КЪМ ГУРКОВО

49-то издание на празника на балканските градове Елена, Котел, Дряново, Гурково, Трявна и Твърдица – „Балканът пее и разказва“ е вече в историята, а всички негови почитатели впериха поглед към гр. Гурково. Градът през 2024 г. ще се бъде домакин на празника и ще има честта да проведе неговото юбилейно 50-то издание.

Празникът, който тази година съвпадна с 40-годишнината от присъединяването на град Твърдица към фолклорното издание, официално бе открит от кмета на Община Твърдица Атанас Атанасов. Той приветства всички жители и гости и им пожела приятно изкарване на празника.

На тазгодишното издание, Котел имаше честта да се представи със своите талантливи деца веднага след домакините от град Твърдица. По традиция, възрожденският ни град участва със състави и групи от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел и „Център за подкрепа за личностно развитие“- Котел, които за поредна година показаха не само вокални и музикални умения, но и професионални фолклорни хореографии, преплетени и с други танцови жанрове. На сцената след тях се изявиха състави от градовете Гурково, Елена, Дряново и Трявна, които допълнително вдигнаха настроението сред присъстващите.

По време на празника на обособени щандове участниците имаха възможност да се представят с рекламни материали и сувенири, а след официалните фолклорни програми на всички градове, организаторите наградиха победителите в предварително обявения конкурс, който тази година беше на тема „Везано наследство достигнало до нас“.

Събитието беше закрито с предаване на знамето на празника „Балканът пее и разказва“ на следващия град-домакин – Гурково, както и с връчване на Летописна книга, в която организаторите от Твърдица трябва да отразят този запомнящ  ден.

Предишна ЕДНА ПОЛСКА СРЕЩА СЪБРА ДЕСЕТКИ АГРОБИЗНЕСМЕНИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

„ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ПЕРИОДА ОТ 01.10.2021Г. ДО 31.10.2021Г. В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Към момента имунизацията срещу COVID-19 е единственото средство за овладяване на епидемичния процес. За изграждане на колективен имунитет, позволяващ овладяването на пандемията и в крайна сметка — ликвидиране на болестта,

Новини Сливен

ДИМИТЪР СЯРОВ: ДЕМОКРАТИЧНАТА ОБЩНОСТ НЯМА ДА ДОПУСНЕ КАТО ОБЩЕСТВО ДА ЗАГУБИМ ОРИЕНТАЦИЯ ЗА ПОСОКАТА НА ПРОМЯНАТА

Започна предизборна кампания за парламент и президент. Поредната официална, трета поред, в една всъщност несвършваща предизборна кампания, започнала  с протестите миналото лято, които поискаха предсрочни избори.От „Росенец“ насам, но и

Новини Сливен

ТРИМА СА АРЕСТУВАНИ ЗА ДРОГА В СЛИВЕН

Продължава засилената патрулна дейност в град Сливен, в резултат на която се установяват и задържат лица, занимаващи се с производство и разпространение на наркотични вещества. На 6 септември, около 03,00