ФЕСТИВАЛЪТ НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“ В КОТЕЛ СЕ ЗАВЪРНА С ПЪЛНА СИЛА СЛЕД ГОДИНА ПРЕКЪСВАНЕ
03.08.2021 2014 Прегледи

ФЕСТИВАЛЪТ НА „ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ“ В КОТЕЛ СЕ ЗАВЪРНА С ПЪЛНА СИЛА СЛЕД ГОДИНА ПРЕКЪСВАНЕ

Близо 20000 хиляди души посетиха петото издание на Фестивала на „Етносите, багрите и Котленския килим“, който се проведе в Котел, в дните от 30 юли до 1 август.

Грандиозният празник се завърна на фестивалната сцена след година ограничения, наложени от здравните власти и отново се превърна в притегателно място за изява на занаятчии от цяла България, за провеждане на изложения и демонстрации, за кулинария, изкуство, танци, музика, багри и килими.

Първият фестивален ден имаше подчертано изразен фолклорен оттенък, който е и основополагащ елемент в концепцията на празника. Той започна с концерт на ансамбъл „Тракия“ и продължи с премиерна прожекция на филма „Раковски – свобода или смърт“ и едно обещание, поето от посланика на Индия в България – Н. Пр. Санджай Рана. Посланик Рана пое ангажимент пред кмета на Община Котел – Коста Каранашев, сред импровизираните села на етносите догодина, да бъде и това на Индия, в което да се представи малка част от тази необятна култура.

Вторият фестивален ден беше открит от кмета на Общината. Той благодари на целия екип за положения труд и пожела на гостите добро настроение и много цветни изживявания.

„Петото издание на Фестивала на „Етносите, багрите и Котленския килим“ вече живее собствен живот, насочен към любовта и сплотеността, към приятелството между хората. Той е единственият фестивал в България, който разполага със собствена философия и визия – четирите етноса от общината да живеят в мир и любов помежду си. Обичайте се, вярвайте си, бъдете добри хора, скъпи приятели“, каза в приветственото си слово градоначалникът.

След официалната част програмата продължи с много настроение в импровизираните села, където представителите на етническите общности завъртяха вкусни чевермета, изпекоха ароматен хляб и пилета на жар, телешки шишкебап и ястия, характерни по този край. Шеф Андре Токев приготви най-вкусната баница с печен пипер, по стара рецепта от Възраждането.

Многобройни приключения и игри посрещнаха най-малките гости на празника. В новите панели – „Работилницата на елфите“, „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и гигантските маски, малчуганите не просто играеха, но и изобретяваха свои играчки от естествени материали сред боровата гора на парка.

Вечерната програмата продължи с концерта на рок-група „КРОС“ и кукерите от Народно читалище „Просвета – 1892“ гр. Стралджа. Те повдигнаха още повече настроението и то ескалира напълно по време на концертите на рок-група „Тангра“ и Васил Найденов.

Финалът на тазгодишното издание на фестивала беше запазен по традиция за най-малките гости на празника, които играха и рисуваха своите картини по време на тебеширения пленер в парка.

Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева и Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, извънредният и пълномощен посланик на Република Индия в България и Северна Македония, негово превъзходителство Санджай Рана, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, кметове на съседни общини, общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в община Котел, както и представители на здравната и академичната общност в България и бизнес средите.

Община Котел отправя искрена благодарност към г-н Якоб ван Бейлен, който взе участие във фестивала с килими, от личната си колекция, и направи празника още по-автентичен и пъстър.

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 В ПЕРИОДА ОТ 01.08.2021Г. ДО 31.08.2021Г. В ОБЛАСТ СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЕДНА БИЗНЕСДАМА ПРИЕМА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА РОЖДЕНИЯ СИ ДЕН

Тя е съдружник в една от проспериращите фирми за информационни технологии в Сливен – „Ай Ти Джи Студио“. Казва се Теодора Василева и днес има рожден ден. Първите поздрави Теодора

Новини Сливен

БОРИС ШЕЙТАНОВ: МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ СА БОГАТСТВОТО НА СТРАНАТА НИ

България трябва да продължи своя европейски път, за да бъде гарантирано успешното развитие на страната ни. Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ и СДС Борис Шейтанов, който представи

Новини Сливен

В СЛИВЕН ИМА НЕЗАЕТИ COVID – ЛЕГЛА, ПРЕДСТОИ РАЗКРИВАНЕТО НА ОЩЕ ЛЕГЛА И ДВЕ PCR – ЛАБОРАТОРИИ

Към 28 октомври в област Сливен разполага със 115 легла за пациенти с COVID –19,   от които 32 са за триаж на пациентите и 83 – за лечение на коронавирусни инфекции.  Тези легла