ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ СЪС 150 ФАКЛИ – В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В СЛИВЕН НА 18 ФЕВРУАРИ
17.02.2023 1229 Прегледи

ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ СЪС 150 ФАКЛИ – В ПАМЕТ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В СЛИВЕН НА 18 ФЕВРУАРИ

Факелно шествие със 150 факли ще премине по Главната улица на Сливен на 18 февруари по повод 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Шествието ще тръгне в 17.45 ч. от храм „Свети Димитър“, където преди това ще бъде отслужена панихида за йеродякон Левски. Факлоносците ще преминат по бул. „Цар Освободител“, ул. „Донка и Константин Константинови“ до пл. „Васил Левски“. Шествието ще бъде водено от военен духов оркестър.

Факлите ще бъдат носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. Шествието ще бъде водено от Военен духов оркестър – Сливен. При пристигането на шествието на пл. „Васил Левски“ ученици ще поднесат гирлянд на паметника на Дякона.

Отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски ще продължи и на 19 февруари. От 9 часа ще започне общоградската церемония и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Васил Левски. В 11 ч. в град Кермен ще се проведе церемония по откриване на бюст-паметник на Васил Левски. Паметникът е изграден с дарения и доброволен труд. Негов автор е скулпторът Кирил Стоянов.

Традиционно, Профилирана природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.
Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Предишна БАРОКОВА СЕНЗАЦИЯ В СЛИВЕН
Следваща ЗАСЕГНАТИ УЛИЦИ И УЧАСТЪЦИ, ПО КОИТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ СТРОИТЕЛНО- МОНТАЖНИ РАБОТИ В ГР. СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРЕМИЕРА В СЛИВЕН НА КНИГАТА НА ДЕЯН СТАТУЛОВ „(ПРЕ)ПОРЪЧАНИ ФИЛМИ. ПРОПАГАНДНИ ПРАКТИКИ В БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО (1944-1989)“

24 октомври 2023 г, /вторник/, 17:30 часа, Библиотека „ЗОРА” Новата книга на кинокритика, д-р Деян Статулов, разглежда пропагандните практики и институции в българското игрално кино в периода 1944–1989 г. Монографията

Новини Сливен

53-ГОДИШЕН МЪЖ ПРЕБИ ЖЕСТОКО СВОЯТА СЪПРУГА

53-годишен мъж е задържан от полицейски служители на участък „Ябланово“ към РУ-Котел за домашно насилие. На 9 януари е получен сигнал от екип на ФСМП-Котел за приета 50-годишна жена от

Новини Сливен

ЗАПОЧВАТ ПРОЦЕДУРИ ПО ОТЧУЖДАВАНЕ НА ИМОТИ ПО УЛИЦА „Г. С. РАКОВСКИ“ В СЛИВЕН

Община Сливен съобщава, че стартира процедури по отчуждаване на имоти по улица „Г. С. Раковски“ в участъка от „Новоселски мост“ до „Двата аслана“, от южната страна. Причината е продължаване работата