УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ БЯХА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА
март 22, 2019 1378 Прегледи

УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ БЯХА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА

Два месеца преди изборите за Европейски парламент, в течение на пет дни, 24 ученици от девети, десети и единадесети клас, водени от учителите си по история г-жа Таня Еленска и г-жа Цветалина Топракчиева, посетиха Страсбург, Франция, една от трите столици на Европейския съюз.

Повод за пътуването бе участието на възпитаниците на ППМГ „Добри Чинтулов” в заключителната фаза на състезанието за средношколци „Евроскола 2019”. Разширеният състав на Гимназията повтори своя успех от 12.01.2019 г., като този път излъчи ученик – финалист в „Евроиграта”. Отборът на „червените фланелки”, в който участваше деветокласничката Изабел Иванова, се класира на трето място след последните сблъсъци, изпреварвайки повече 550 участници от общо 23 европейски държави.

Десетокласниците Станислава Сярова и Даниел Чираков представиха Сливен и страната ни чрез двуезично изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев, а единадесетокласничката Ивана Мангинова се превърна в журналист за един ден.

Шестте миниотбора на ППМГ „Добри Чинтулов” се включиха активно в работните заседания, в анкетите, викторините и дебатите, като дадоха ценни идеи по всеки един от дискутираните проблеми. Европейските ученици отправиха своите въпроси и към заместник-председателя на ЕП Райнер Виланд (ЕНП). Работните езици, ползвани от нашите ученици, бяха английски, испански, френски и немски, а говорители на сливенските отбори бяха:

Ралица Жекова по тема „Бъдещето на Европа”;

Ванина Вълкова по тема „Европейски избори, 2019”;

Станислава Сярова по проблеми „Сигурност и права на човека”;

Стелиян Стефанов по темата „Околна среда и възобновяеми енергийни източници”;

Цветилин Цветилов по тема „Миграция и интеграция”;

Димитър Кондев по проблема „Младежка заетост”.

В следобедните часове на 15 март работата на европейските младежи продължи в пленарна зала с изслушване на съответните доклади и гласуване на предложения, които биха направили чест на мнозина истински евродепутати.

Деловата програма на сливенския отбор бе съчетана и с исторически и културен туризъм, разпрострял се и към недалечния германски град Кел.

Посещението на учениците и придружаващите ги учители в Страсбург бе организирано и финансирано от Европейския парламент. Подготовката на младите чинтуловци, които междувпрочем са дебютанти в състезанието, продължи три месеца, като заслуга за общия успех имат и г-жа Стефка Генчева, учител по философия в Гимназията, както и дванадесетокласникът Калоян Кутийски, подпомогнал езиковата изява на учениците.

Пътуването до Страсбург и визитата в Европейския парламент не слага край на този проект. Успешната изява на учениците от ППМГ „Добри Чинтулов” в националното състезание „Евроскола 2019”, както и впечатляващото им представяне в многоезичната фаза на „Евроиграта” имат вдъхновяващ ефект не само за участниците в отбора, но и за другите ученици в Гимназията. Очевидно европейската тематика не започва и не се изчерпва с предстоящите избори за ЕП, а обединена Европа ще присъства все повече в нашия живот. И само от нашите усилия и умения зависи как тя ще ни приеме – като „бедни роднини”, разчитащи на подаяния, или като равностойни и достойни партньори, подсилващи голямото европейско семейство.

 

Предишна ИЗЧЕЗНАЛОТО МОМИЧЕ СЕ ВЪРНА, ОТИВА В ЦЕНТЪР ОТ СЕМЕЕН ТИП
Следваща РЗИ-СЛИВЕН СЪВЕТВА КАК ДА СЕ БОРИМ С КОМАРИТЕ У ДОМА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЗИ – СЛИВЕН: КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ НАЛАГАТ УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА КОНТРОЛА ВЪРХУ ИНФЕКЦИОЗНИТЕ И ПАРАЗИТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Климатът е един от факторите, влияещи върху разпространението на инфекциозните и паразитните болести. Глобалната средна температура на въздуха от края на ХIХ век се е повишила с почти 1о и

Новини Сливен

СЪЗВЕЗДИЕ ОТ ПЕВЦИ И АРТИСТИ ГОСТУВАТ В СЛИВЕН ЗА ДИМИТРОВДЕН

Тържественият концерт по повод връчването на годишните награди на Община Сливен за 2019 г. ще се проведе на 25 октомври от 18 ч. в зала „Сливен“.  Автор на сценария е журналистът

Новини Сливен

ЗА ЕДНА СЕДМИЦА СА ОТНЕТИ 27 ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ЗДвП

От 12 до 18 ноември  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и в рамките

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

eighteen + 4 =