УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ БЯХА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА
март 22, 2019 1908 Прегледи

УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“ БЯХА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА

Два месеца преди изборите за Европейски парламент, в течение на пет дни, 24 ученици от девети, десети и единадесети клас, водени от учителите си по история г-жа Таня Еленска и г-жа Цветалина Топракчиева, посетиха Страсбург, Франция, една от трите столици на Европейския съюз.

Повод за пътуването бе участието на възпитаниците на ППМГ „Добри Чинтулов” в заключителната фаза на състезанието за средношколци „Евроскола 2019”. Разширеният състав на Гимназията повтори своя успех от 12.01.2019 г., като този път излъчи ученик – финалист в „Евроиграта”. Отборът на „червените фланелки”, в който участваше деветокласничката Изабел Иванова, се класира на трето място след последните сблъсъци, изпреварвайки повече 550 участници от общо 23 европейски държави.

Десетокласниците Станислава Сярова и Даниел Чираков представиха Сливен и страната ни чрез двуезично изпълнение на стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев, а единадесетокласничката Ивана Мангинова се превърна в журналист за един ден.

Шестте миниотбора на ППМГ „Добри Чинтулов” се включиха активно в работните заседания, в анкетите, викторините и дебатите, като дадоха ценни идеи по всеки един от дискутираните проблеми. Европейските ученици отправиха своите въпроси и към заместник-председателя на ЕП Райнер Виланд (ЕНП). Работните езици, ползвани от нашите ученици, бяха английски, испански, френски и немски, а говорители на сливенските отбори бяха:

Ралица Жекова по тема „Бъдещето на Европа”;

Ванина Вълкова по тема „Европейски избори, 2019”;

Станислава Сярова по проблеми „Сигурност и права на човека”;

Стелиян Стефанов по темата „Околна среда и възобновяеми енергийни източници”;

Цветилин Цветилов по тема „Миграция и интеграция”;

Димитър Кондев по проблема „Младежка заетост”.

В следобедните часове на 15 март работата на европейските младежи продължи в пленарна зала с изслушване на съответните доклади и гласуване на предложения, които биха направили чест на мнозина истински евродепутати.

Деловата програма на сливенския отбор бе съчетана и с исторически и културен туризъм, разпрострял се и към недалечния германски град Кел.

Посещението на учениците и придружаващите ги учители в Страсбург бе организирано и финансирано от Европейския парламент. Подготовката на младите чинтуловци, които междувпрочем са дебютанти в състезанието, продължи три месеца, като заслуга за общия успех имат и г-жа Стефка Генчева, учител по философия в Гимназията, както и дванадесетокласникът Калоян Кутийски, подпомогнал езиковата изява на учениците.

Пътуването до Страсбург и визитата в Европейския парламент не слага край на този проект. Успешната изява на учениците от ППМГ „Добри Чинтулов” в националното състезание „Евроскола 2019”, както и впечатляващото им представяне в многоезичната фаза на „Евроиграта” имат вдъхновяващ ефект не само за участниците в отбора, но и за другите ученици в Гимназията. Очевидно европейската тематика не започва и не се изчерпва с предстоящите избори за ЕП, а обединена Европа ще присъства все повече в нашия живот. И само от нашите усилия и умения зависи как тя ще ни приеме – като „бедни роднини”, разчитащи на подаяния, или като равностойни и достойни партньори, подсилващи голямото европейско семейство.

 

Предишна ИЗЧЕЗНАЛОТО МОМИЧЕ СЕ ВЪРНА, ОТИВА В ЦЕНТЪР ОТ СЕМЕЕН ТИП
Следваща РЗИ-СЛИВЕН СЪВЕТВА КАК ДА СЕ БОРИМ С КОМАРИТЕ У ДОМА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА – В СЪВМЕСТНО ИЗСЛЕДВАНЕ С УЧЕНИ ОТ 30 ДЪРЖАВИ

Д-р Иванка Денева получи личната покана на ръководителя на международно изследване – за участие в работата на  проучващите. След отправената преди месеци– за присъствие и на Международна конференция, организирана от

Новини Сливен

3 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

160 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Така общият брой на потвърдените

Новини Сливен

АВТОМОБИЛ СЕ ЗАПАЛИ ПО ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ

Изтичане на газ от АГУ е причинило запалване на лек автомобил „Фолксваген Голф“ в сливенското село Сотиря. Инцидентът е станал на 15 септември около 11,20 часа по време на движение.

1 коментар

  1. … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: sliveninfo.bg/ученици-от-ппмг-добри-чинтулов-бяха-в/ […]

Остави коментар

2 × 1 =