УЧЕНИЕ НА 8 АРМИИ ЩЕ ОТБЛЪСКВА ДЪРЖАВА АГРЕСОР НА ПОЛИГОНА „НОВО СЕЛО“
юни 13, 2018 1701 Прегледи

УЧЕНИЕ НА 8 АРМИИ ЩЕ ОТБЛЪСКВА ДЪРЖАВА АГРЕСОР НА ПОЛИГОНА „НОВО СЕЛО“

Най-голямото за тази година военно учение на българска територия SABER JUNCTION 18 събира части от армиите на 8 държави и ще продължи повече от три седмици. По сценарий ще се разиграват реални бойни действия за отблъскване на неназована държава агресор. Това е кулминацията на поредица маневри на алианса в България, които започват след по-малко от месец – на 5 юли.

На 11-12 юли в новата централа на НАТО в Брюксел е насрочена годишната среща на върха, на която ще бъде обсъждано с колко и как европейските партньори увеличават бюджетите си за отбрана и доколко САЩ са готови да се отзоват на призивите на членовете от Източна Европа да подсили присъствието си на този фланг на алианса.

Тазгодишното издание на SABER JUNCTION ще се проведе на полигона „Ново село“ между 4 и 30 септември, показва календарът на НАТО. Водеща страна по него е САЩ, а ще участват военни подразделения и от България, Германия, Полша, Румъния и трите балтийски републики Естония, Литва и Латвия.

Учението е бригадно, което значи, че в него би трябвало да вземат участие между 3 хиляди и 5 хиляди души, но според източници от министерството на отбраната те ще бъдат по-малко. През януари командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов каза, че ще участват 100 български военни.

Тази седмица в Полша и балтийските републики приключва Saber Strike 18 с участието на хиляди военнослужещи като демонстрация, че алиансът е особено загрижен за защитата на тази група съюзници и възможността свободно да придвижва войските си през съюзната територия, включително теснината между Калининград и Беларус. Засега югоизточният фланг не привлича толкова внимание.

Това не означава, че балканските съюзници са забравени във Вашингтон – на 6 юни Комисията по въоръжените сили на Сената разпространи проекта на закон за отбранителните разходи за следващата финансова година (тя започва през октомври), в който иска ревизия на това как американската армия е разположена в Европа, за да сдържа Русия, съобщи изданието defensenews.com. Става дума и за това дали тези части разполагат с подходящото въоръжение и оборудване и дали не е по-рационално да се премине от ротация на частите към постоянно базиране.

Засега Пентагонът предпочита да продължат с обновяването на частите през няколко месеца, защото това поддържа във висока готовност повече военни и носи на командването незаменим опит за логистиката по прехвърлянето през Атлантика на хиляди души и тежкото им въоръжение. Това е един от най-важните елементи още от времето на студената война – способността при растящо военно противопоставяне в Европа да могат САЩ според плановете си достатъчно бързо да мобилизират, прехвърлят и разгърнат на континента десетки и стотици хиляди военни.

За България и Румъния сенаторите препоръчват сухопътните части на САЩ повече да се възползват от възможността да се тренира на полигоните в двете страни.

Освен това за подсилване на съюзниците се иска от Пентагона да даде приоритет на допълнителни изнесени напред в Европа далекобойни оръдия, зенитни ракетни комплекси, средства за електронна борба, щабни и логистични центрове и бойни щабове.

Всичко това ще се отработва в учения и в България до края на годината.

PLATINUM LION 18 е американско учение, което ще се проведе у нас между 5 юли и 15 август. В него ще участват между рота и батальон. Все още не е обявени от кои държави съюзници в Алианса ще са участниците в него. Основна роля в него ще има морската пехота на САЩ.

RAMSTEIN GUARD 18 е учение на НАТО на силите за електронна война, на което ще бъдат отработвани действия за защита от балистични ракети.

Три учения, които се водени от България, също са в календара на НАТО, защото в тях ще участват и въоръжени сили на партньорски държави. Между 15 август и 15 септември ще се проведе SHABLA 18, което е за въздушна защита. BREEZE 18 е военноморско учение (1 юли – 1 август), а STRIKE BACK 18 е проведено през май.

В момента завършва поредната ротация на съставана американските сили в Европа, като голямата част от пристигналите са от Първа бронирана бригада и Първа кавалерийска дивизия на САЩ, разположени във Форт Хууд, щата Тексас. Те сменят Втора бронирана бригада и Първа пехотна бригада от Форт Райли, Канзас в операция Atlantic Resolve на НАТО. Операцията започна през април 2014 г. след анексирането на Крим от Русия.

Форт Хууд е една от най-големите военни бази в света и е разположен на 2140 кв. км. На територията му освен военни полигони има две летища, музей, няколко училища, жилищни квартали, кина и супермаркети. Операцията по ротацията американската войска започна в началото на март тази година.

Ротацията на американските войски на полигона „Ново село“ трябва да бъде извършена до края на юни. У нас се очаква да дойдат около 400 войника и около 40 бронирани машини от Форт Хууд.

 

dnevnik.bg

Предишна ПОЧИНА КОМПОЗИТОРЪТ ПЕТЪР ЛЬОНДЕВ, КОЙТО Е НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "ДОБРИ ЧИНТУЛОВ" И БИВШ РЪКОВОДИТЕЛ НА АНПТ - СЛИВЕН
Следваща ЗАЛОВИХА КРАДЕЦ НА 12 ЛИТРА РАКИЯ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

DiKa ПРОИЗВЕЖДА МАСКИ

В условията на COVID-19, DiKa трансформира част от своето производство и вече изработва текстилни маски за многократна употреба. Реорганизацията се случи в изключително кратки срокове, за да се откликне на

Новини Сливен

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на аварийни ремонти на 23.07.2019 г. (вторник) до 16. 30 ч. е прекъснато водоподаването района на ул. „“Елисавета Багряна“ и

Новини Сливен

ДПС – СЛИВЕН СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА КАМПАНИЯТА

Сливенската структура на ДПС взе участие в националното откриване на кампанията на движението, което се проведе онлайн. В представянето на сливенската листа взе участие и Хатидже Георгиева, която е водач.

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × four =