УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ОГЛАВИ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
юли 17, 2019 558 Прегледи

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН ОГЛАВИ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

С 383 гласа от подадени 733 Урсула фон дер Лайен оглави Европейската комисия.

Европейският парламент в Страсбург гласува за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за комисар №1 в новата Еврокомисия, съобщи сайтът на Европарламента.

За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден.

Гласуването беше тайно, с хартиени бюлетини.

Тя се нуждаеше от 374 гласа, за да бъде избрана, тъй като в момента общият брой на евродепутатите е 747.

Новият председател на бъдещата Еврокомисия получи поздравления от Доналд Туск, Федерика Могерини, лидерите на европейските партии, евродепутати. Тя благодари на всички, които са я подкрепили.

„Ще се изправя срещу всеки, който иска да разруши ЕС“, заяви Лайен. Европа е като любовта – с времето може да не расте, но се задълбочава, добави тя. Лайен се обяви за многостранно сътрудничество, за честна търговия и законност. „

Трябва да преоткрием единството си. Ако сме единни, никой не може да ни раздели отвън“, добави тя.

По нейните думи опазването на природата е първостепенна задача и най-голямата отговорност на нашето време. Лайен предложи до 2050 г. Европа да се превърне в първия континент без замърсяване. Необходими са смели стъпки, намаляването на вредните газове с 40 на сто до 2030 г. не е достатъчно, целта трябва да бъде 50-55 на сто, уточни тя. Лайен съобщи, че още в първите 100 дни от своето управление би предложила европейско законодателство за защита на околната среда.

Ратификация на Истанбулската конвенция от всички страни-членки на ЕС, нов пакт за миграцията и убежищата, както и удължаване на срока за Brexit – за това ще се бори кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Най-после кандидатът за председател на Европейската комисия е жена“,  така Урсула фон дер Лайен започна своята финална реч пред евродепутатите.

По време на изказването си тя обяви, че ще работи усилено за равенството между половете. Сред приоритетите ѝ влиза и стабилна европейска икономика съчетана със социална справедливост.

„Всеки човек, който работи на пълен работен ден, трябва да получава минимална заплата, достатъчна за достоен живот“, заяви тя. Лайен засегна и проблемите, свързани с миграцията.

„Трябва да се справим с нелегалната имиграция, трябва да се борим срещу контрабандистите и трафикантите. Трябва да запазим правото на убежище и да подобрим положението на бежанците“, посочи Лайен.

И въпреки множеството обещания – кандидатурата ѝ за наследник на Жан-Клод Юнкер среща сериозни препятствия в лицето на някои политичеси групи.

„Искам Европа да се превърне в първия континент без замърсяване в света до 2050 година. За да осъществим това, трябва да предприемем смели стъпки.Настоящата ни цел за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г. не е достатъчна“, заяви Лайен.

Думите ѝ обаче не бяха посрещнати с ентусиазъм. „Зелените“ я обвинаха, че думите ѝ не съдържат нищо съществено.

Речта на Урсула предизвика противоречив отзвук. Мнозина дори я определиха като клише. Въпреки това веднага след края на дебета Манфред Вебер, водещият кандидат на европейската десница, който беше отхвърлен за шеф на ЕК, заяви, че неговата група ще я подкрепи.

Изказванията през деня показаха, че Европейската народна партия (ЕНП) ще подкрепи Лайен, социалистите и бившите либерали са по-скоро склонни да гласуват „за“, а Зелените, крайната левица и крайната десница изглежда ще бъдат против, предава БТА.

Урсула фон дер Лайен преди още да бе станала председател на Европейската комисия, обяви, че е готова да уволни един човек: Мартин Зелмайер, пише „Политико“.Зелмайер, влиятелният генерален ще бъде отстранен, щом Фон дер Лайен застане начело на ЕК. Самият германски военен министър е съобщил това пред евродепутатите от Европейската народна партия в понеделник.

Коя е тя?

Урсула фон дер Лайен,  до вчера германския министър на отбраната,  която бе предложена от Европейския съвет да оглави Европейската комисия и днес бе избрана за този пост, е на 60 години. Родена е на 8 октомври 1958 година. Тя говори свободно английски и френски език.
Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог. Майка е на 7 деца. Родена в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ, заобиколена от политици.

Баща й Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 година. Тя е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик.

Въпреки политическото си родословие, първата любов на фон дер Лейен е медицината. Учи в Медицинския университет на Хановер, получава медицинска диплома и започва практиката си в местна гинекологична клиника. След като се омъжва семейството решава да замине за Станфорд, Калифорния, където съпругът й преподава известно време.

Докато мъжът й учи и провежда изследвания, тя започва да ражда деца в бърза последователност.

След като получава степен по обществено здраве, тя скоро решава, че вместо да преследва медицинска кариера, ще може да има по-голямо въздействие, като последва баща си в политиката.

Избраната за председател на Европейската комисия предложи въвеждането на минимална работна заплата за всички работещи в ЕС и схема за помощи за безработните, предаде Ройтерс.

Германката обещава освен това намаляване на въглеродните емисии на ЕС с 55 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Тя посочва, че ще въведе и т. нар. въглероден данък.

Урсула фон дер Лайен определено смята, че може да се справи с всяка задача. Когато през 2010 година тогавашният президент Хорст Кьолер неочаквано се оттегли, ХДС спешно трябваше да намери заместник – и тъкмо името на Фон дер Лайен излезе на дневен ред. Сега обаче политическият ѝ маршрут я повежда в съвсем друга посока.

 

epicenter.bg

Предишна 20-ГОДИШЕН БЯЛ ХАКЕР Е ЗАДЪРЖАН ЗА ПРОБИВА НА НАП
Следваща ДВАМА В АРЕСТА ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Началник ходел замислен по улицата, когато един бездомник му казал: – Дайте 100 лева! – За какво са ти? – За да си купя водка, да я изпия и да

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Тате страх ме е от зомбита! – Те не съществуват, те са хора с грим… – Като мама? – Да точно като майка ти! Жена се оплаква на мъжа

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

  Направих, както съветват в нет-а, да науча английски: Заминах за Англия, извърших престъпление, осъдиха ме на година затвор. Сега владея перфектно хинди и арабски, справям се с китайския и