УНИКАЛНО: В СЛИВЕН СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ UV УСТРОЙСТВА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА ОТ ВИРУСИ
януари 17, 2021 4255 Прегледи

УНИКАЛНО: В СЛИВЕН СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ UV УСТРОЙСТВА ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА ОТ ВИРУСИ

Пандемията от Ковид -19 нанесе сериозни поражения върху системите за здравеопазване, националните икономики и  световното население.

Много  от икономическите отрасли са силно засегнати. Но „новата реалност“ стимулира динамичното развитие на определени сектори и специфични производства.

Една от структурите, която успешно адаптира стоковата си листа към новите епидемиологични и икономически условия, е сдружението със субекти „Ем Ай Ти Ес Технолоджис“ ООД и „ЕЛЛ Данев, Божилов и сие“ ООД.

Тяхната „бизнес визитка“  е основно свързана с  IT сектора, производството на електронни изделия и светодиодни осветителни тела.

Производствената база на гореуказаните дружества е разположена на територията на бившия завод „Светлина“, гр.Сливен.

В условията на настоящата пандемия и след анализ на фирмените материални и кадрови ресурси, ръководствата на двете дружества насочиха усилията си към производството на високо-технологични изделия с приложение в борбата срещу вирусите и бактериите във въздушното пространство и по-конккретно срещу новия корона вирус.

Като се изхожда от базисното разбиране, че Staphylococcus aureus (S.aureus) – основен бактериален човешки патоген, е обект на антибактериалното  въздействие на UV (ултравиолетовата) радиация при дезинфекция на въздушни пространства и повърхности, прието бе корпоративното решение за разработване на т.нар. UV рециркулатори.

Междувременно министерството на здравеопазването разработи алгоритъм за дезинфекция на публичните пространства и сгради в условията на Ковид-19, като съществена роля е отделена на UV дезинфекцията.

В тази връзка специалистите по развойна дейност на гореуказаните дружества в кратки срокове успяха да изработят съответните прототипи. Последните бяха успешно сертифицирани и въведени в серийно производство.

Акцентът при уредите е поставен върху:

  • конкретна цел

Елиминиране на вируси с големината на SARS-COV-2 (Covid -19) и бактерии. Уредът е със строга функционална насоченост и коренно се различава от устройствата за пречистване и освежаване на въздуха;

  • фукционалност

За кратко време обработва значителни обеми въздух;

  • безопасност

Рециркулаторите са от „затворен тип“, без вредни ефекти върху здравето на присъствуващите;

  • удобство за експлоатация.

Търговската марка на рециркулаторите е  UV FAIR.

Уредите са сертифицирани от:

– Център за изпитване и Европейска сертификация, Стара Загора

– Унищожаването на вируса на КОВИД -19 и антибактериалното действие е изследвано и потвърдено от Националния център по заразни и паразитни болести и от лаборатория „Вирусология“ при Биологическия факултет на СУ „Св.Св. Кл. Охридски“.

Независимо от трудностите и ограниченията, породени от епидемията, производителите разшириха стоковата си листа от предлагани  рециркулатори и успяха успешно  да следват динамиката на пазара.

Първият UVC рециркулатор UV Fair беше монтиран в МБАЛ „ Хаджи Димитър“ в гр.Сливен през м. август 2020 г. Понастоящем, в клиентския списък присъстват почти всички областни дирекции на МВР (вкл. и ОД на МВР Сливен), редица болнични заведения, публични (общински и държавни) структури и корпоративни субекти.

UV FAIR вече се рализира и на “трети” пазари.

„Ем Ай Ти Ес Технолоджис“ и „ЕЛЛ Данев, Божилов и сие“  са солидарни с настоящата държавна политика за запазване на работни места. В тази връзка, не са извършени съкращения на служители и работници. Разкрити са също нови работни места.

Двете дружества допринасят за добрата репутация на гр. Сливен като традиционен индустриален център.

Предишна ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА СЛИВЕН
Следваща СТЕФАН РАДЕВ, ДИМИТЪР МИТЕВ И КАМЕН КОСТОВ ПОЧЕТОХА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ГЕРБ СЛИВЕН

Тиражирането на покана за дебат в конкретен ден, час и място, без да се консултират с нас, прилича на активно мероприятие или нескопосан опит за провокация, с което ние не

Новини Сливен

ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В СТРАНАТА ПО РЕЗУЛТАТИ ОТ ВЪНШНОТО ОЦЕНЯВАНЕ В ЧЕТВЪРТИ И СЕДМИ КЛАС

Резултатите от външното оценяване в четвърти и седми клас потвърждават феномена „Смолян“, който е лидер по резултати със София, като при малките дори изпреварва столицата. Сливен е областта с най-слаби

Новини Сливен

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ТВЪРДИЦА ОТ АТАНАС АТАНАСОВ, ИЗБРАН ЗА КМЕТ НА ОБЩИНАТА

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, Благодаря на всички вас за подкрепата на отминалите местни избори. Благодаря на хората, които пренебрегнаха лични и семейни ангажименти и в продължение на повече от месец