ТЯ НАПРАВИ ЕДИНАДЕСЕТО НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН
ноември 8, 2022 6813 Прегледи

ТЯ НАПРАВИ ЕДИНАДЕСЕТО НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНОТО УЧИЛИЩЕ В СЛИВЕН

Малцина сигурно знаят, че тази година Единадесето училище „Константин Константинов“ е било най-предпочитано за записване на първокласници в Сливен. За пръв път именно през 2022 година се прекъсва традицията първолаците да се записват масово в центъра на града.

„При нас има деца не само от квартал „Дружба“ и Центъра, но и от останалите сливенски квартали, включително чак от „Клуцохор“. Рекламата на доволните родители всъщност е най-добрата реклама. Ние работим върху имиджа на училището, за да може то да бъде уважавано сред сливенската общественост. За съжаление, тази година не всички желаещи успяхме да запишем в нашето училище“, споделя пред Sliveninfo Весела Паскалева, директор на Единадесето школо в сливенския квартал „Дружба“. Паскалева скромно премълчава, че огромният интерес към училището се дължи на нейната удивителна работоспособност. И на новаторския й подход, чийто резултати вече дават плодове. „Може би пречупих организацията на учебния процес и въведох норми, които съм виждала другаде. Когато човек се задържи на едно място, той стои в неговата къща и не вижда какво се случва настрани. Работата ми като експерт в инспектората по образование ми даде възможност да придобия сериозен опит и да „открадна“ полезни неща“, разказва училищната директорка.

Весела Паскалева е инженер по образование. Преквалифицирала се е за учител, а първото й работно място е преподавател по информациони технологии в Гимназията по строителство и геодезия в Сливен. По-късно тя е заместник-директор на гимназията, а след това става инспектор в Регионалния инспекторат по образование. За нея истинският учител трябва да бъде „на педал“ 24/7. „Ние не сме производствено предприятие, където след края на работния ден може да си тръгнеш и да забравиш всичко. Истинският учител мисли и планира своето професионално бъдеще постоянно“, убедена е директорката.

В училището е възприета финландска система, според която децата по време на занимания по интереси могат свободно да стават по време. Тази непринуденост отпуска ученика и му дава повече знания. Както във финландските училища и тук във фоайетата има мека мебел, където децата могат да отдъхнат в междучасие. „Не всичко отвън може да се вземе, защото при нас стандартите са други, но полезното трябва да навлиза“, категорична е Весела Паскалева.

В школото директорът отделя по един час на седмица за да отговаря на ученици. Инициативата се нарича „Свободен час при директора“ и е по желание на Ученическия съвет. В този час всеки от учениците може да влезе, да зададе своите въпроси или да изложи проблемите си пред директора.

Училището работи съвместно с фондация за подобряване на интериора в класните стаи и коридори. Пред всяка стая има съответен надпис, който извежда позитивно послание. Идеята за спокойствието доминира пред кабинетите на заместник-директорите. Весела Паскалева е успяла изцяло да промени интериора в класните стаи. Вече няма двойни чинове, а всеки ученик си има свое пространство със самостоятена маса. Старите шкафове са вече само спомен. Интерактивното начало е залегнало навсякъде. Както и различните видове тапети, подсказващи образователната насока на кабинета.

В Единадесето училище има STEM център, до който достъп имат всички деца, с изключение на първи и втори клас. Директорката с право се гордее с преобразуваната училищна библиотека. Днес тя е превърната в библиотечен център, където по финландски образец децата могат да легнат или да седнат по табуретки, да се почувстват удобно и да четат книги. Това се случва в часовете по четене или занимания по интереси. В центъра се популяризират кампании за даряване на книги. Редовно се прави и публично четене. По такъв повод в училището е идвал кметът на общината Стефан Радев, неговата заместничка Пепа Чиликова, актьори, както и автори на книги, чието присъствие е осигурено с помощта на Регионалната библиотека.

Днес Паскалева е изправена пред няколко предизвикателства. На първо място тя трябва да осигури средства за основен ремонт на залата, където репетират хореографските паралелки. Помещението не е обновявано от откриването на училището преди почти 40 години. Всъщност догодина школото ще има 40-годишен юбилей. Затова и директорката прави всичко възможно за основен ремонт на басейна, за да може съоръжението да бъде пуснато в експлоатация. Не е за вярване, но мечтата на Паскалева е свързана с училищната ограда, която също трябва да се обнови.

Наскоро Весела Паскалева е избягала от центъра на Сливен, предпочитайки къща с двор на село. „Оказа се, че там се чувствам по-спокойна след напрегнатото ежедневие. Истинското щастие обаче, е в контакта с учениците и моите колеги-учители“, счита директорката на Единадесето училище в Сливен.

Георги Мангинов

Предишна ПРОДЪЛЖАВА ПОСЕЩЕНИЕТО НА КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ В МАЙНЦ, ГЕРМАНИЯ
Следваща ОТКРИТА БЕ ИЗЛОЖБА „УКРАИНСКИЯТ СВЯТ НА МАРИЯ ПРИМАЧЕНКО“ В ПРИСЪСТВИЕТО НА КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА И МНОЖЕСТВО ГРАЖДАНИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ВОЕННИ ОТ САЩ И БЪЛГАРИЯ ТРЕНИРАТ ОЦЕЛЯВАНЕ И РАЗУЗНАВАНЕ КРАЙ СЛИВЕН

Българо-американска полева разузнавателна подготовка се провежда в Център за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен тази седмица, съобщава Министерство на отбраната. В нея участват разузнавателен взвод от 61-и танков батальон с

Новини Сливен

ДНЕС Е СРЕЩАТА ЗА СТАРИЯ БРЯСТ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Кметът на Община Сливен Стефан Радев кани днес експерти на среща, на която да бъдат обсъдени мерки за подобряване състоянието на Стария бряст. „Общината полага всички усилия и не пести средства за

Новини Сливен

КЪЩА ИЗГОРЯ ПРИ ПОЖАР В СЕЛО ПИТОВО

Къща изгоря при пожар в новозагорското село Питово. Унищожени са 140 кв. метра покрив. Няма жертви и пострадали, научи Sliveninfo. Огънят е пламнал в 7.30 часа сутринта на 30 май.