ТЯ МЕЧТАЕ ЗА ПОВЕЧЕ УСМИХНАТИ ЛИЦА В СЛИВЕН

ТЯ МЕЧТАЕ ЗА ПОВЕЧЕ УСМИХНАТИ ЛИЦА В СЛИВЕН

Тя излъчва финес и елегантност. Говори тихо, но ясно и категорично.

Като заместник кмет на Община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова успя да наложи себе си с мека сила. И пред своите подчинени, и пред началника си, в лицето на кмета, и пред многото хора, с които се среща, тя внушава респект и твърдост. Прави го някак естествено, с много търпение, но и с упорство.

В края на третата година от мандата Пепа Чиликова отчита най-важния успех – сложила е ред във всеобхватния и ресор като зам.-кмет, включващ култура, образование, социални дейности и други.

„В началото бе много трудно, защото предният мандат е завършил без ресорен зам.-кмет. Освен всичко друго в задълженията влизаха спорта, радостните и тъжните обреди. На всичко отгоре общината влезе в режим на оздравяване. Парите трябваше да намалеят значително, но качеството на услугите за сливенските граждани да се повиши. Едно огромно предизвикателство пред ръководството на общината“, казва Чиликова. Тогава тя се изправя и пред първото си голямо изпитание като зам.- кмет – започват протестите на симфоничния оркестър и ансамбъла за народни песни и танци.

„Благодарение на кмета Стефан Радев, успяхме да направим точен финансов разчет. В крайна сметка запазихме оркестъра и ансамбъла, но вместо сливенските данъкоплатци да плащат 1 млн. лева годишно, сега те дават 370 хил. лева годишно. Оказа се, че е възможно да се случи, щом реформата е добре обмислена и представена пред хората“, казва зам.-кметицата.

Тя с право се гордее с честването на Трети март тази година. Именно Чиликова е инициатор и основен организатор на незапомненото шествие с националния флаг на много граждани и униформени в Сливен.

Пепа Чиликова влиза в управлението на общината от филиала за медицински сестри и акушерки на Варненския медицински университет в Сливен, където бе директор. Тя има зад гърба си 18 години работа като медицинска сестра.

„Много си я обичах моята работа, въпреки тежките дежурства. Затова продължавах да я работя, и когато вече започнах да преподавам“, заявява Чиликова.

Междувременно завършва висше образование по здравен мениджмънт и две магистратури. Чиликова става асистент в колежа за медицински сестри в Сливен, а в момента пред защита на своята докторска дисертация.

„Идеята за повторното разкриване на колежа бе на нашата народна представителка Десислава Танева, която положи огромни усилия години наред. Аз координирах действията на различните институции. В крайна сметка успяхме да отворим учебното заведение отново през 2013 г., а днес вече имаме 100 студентки“, каза преподавателката.

Чиликова рядко се ядосва. Известна е като търпелив човек. Почти не повишава тон.

„Правя го само когато се сблъскам с безотговорност“, споделя тя.

Гордее се с двете си деца. 20-годишната дъщеря на семейството е студентка по медицина във Варна, а синът е на 10 години. Събирането на децата със съпруга и на семейна вечеря става все по-трудно. Но пък все по очаквано.

Пепа Чиликова признава, че е мечтател. И е искрено щастлива, когато сбъдне някоя от мечтите си. Днес голямата и мечта е да види повече усмихнати хора в Сливен.“По време на фестивала „Стоте войводи“ видях много хора от различни възрасти с грейнали лица. Иска ми се това да се случва всеки ден по улиците на Сливен. Затова работим като управленски екип“, казва Пепа Чиликова.

 

Георги Мангинов

Предишна ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ
Следваща ПРОДЪЛЖАВА РАБОТАТА ПО ПОЧИСТВАНЕ НА РЕЧНИТЕ КОРИТА В ГРАДА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

НАД 40 МЛН. ЛЕВА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ СА ПОЛУЧИЛИ ФИРМИ ОТ СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ

Общо 43 171 019 лева е стойността на безвъзмездната финансова помощ, която са получили фирми от Сливенска област в изпълнение на европейски проекти. По данни на Информационната система за управление и

Новини Сливен 0 коментара

ОТКРИХА ФИНАЛИТЕ НА „УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ 2017-2018“ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА ЗА МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА

Сливен е домакин на финалите на „Ученически игри 2017-2018“  по лека атлетика  за момичета и момчета 5-7 клас. По-рано днес заместник – кметът Пепа Чиликова откри официално състезанието. Тя поздрави лекоатлетите и техните

Новини Сливен 0 коментара

СЛИВЕН ЧЕСТВА 181 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

С възпоменателна церемония на площад „Васил Левски“ бяха отбелязани 181 години от рождението на Васил Левски. „Днес България чества 181 години от рождението на Васил Иванов Кунчев, известен на всички

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

five × 5 =