ТЯ ЛЕКУВА И С ДОБРА ДУМА
януари 27, 2019 5155 Прегледи

ТЯ ЛЕКУВА И С ДОБРА ДУМА

„За лечението на пациентите при нас са нужни много знания, но и задължително добра дума и надежда. Понякога надеждата е 80% от лечебния процес”. Думите са на д-р Юлия Савова, специалист по физиотерапия в медицински център “Life” в Сливен. Лекарката ви посреща задължително с внимание, а лицето й излъчва спокойствие. „По принцип контролирам емоциите и рядко се ядосвам. Понякога обаче човешката глупост наистина ме вбесява. Това се случва обикновено, когато разбера, че някой се е отдал на самолечение, от което много често резултатите са плачевни”, споделя специалистката по физиотерапия.

Тя е на работа в медицински център “Life” от една година. Преди това е била част от Отделението по физиотерапия в Областната болница на Сливен и е имала кабинет в ДКЦ-2.

„Сега съм ангажирана само тук по цял ден, но пък нямам дежурства, което ми дава повече време за децата. Съпругът ми дава постоянно нощни дежурства, както беше при мен преди. Сега поне единият вечер си е вкъщи”, казва д-р Савова.

Физиотерапевтката е омъжена за д-р Светлозар Савов, който е ортопед. Двамата се запознават, докато следват медицина в Стара Загора. „Една прозаична студентска любов, която ме доведе в Сливен”, с усмивка споделя лекарката.

Преди да стане специалист по физиотерапия, тя е работила в Бърза помощ, където е натрупала доста опит като лекар.

Д-р Савова говори български почти идеално. Има лек руски акцент, който се усеща, макар и не веднага. Тя е етническа българка, родена и израснала в град Николаев- Южна Украйна, където днес живеят нейните родители и брат й. Предците и са от района на Малко Търново.

В България идва, когато е кандидатствала медицина.

„Първото нещо, което ме впечатли и което до ден днешен ме кара да се чувствам добре  в България, е нейната природа. Тук има страхотни планини и само за час път можеш да смениш изцяло гледката пред себе си. Там, където съм израснала , е само степ. Можеш да пътуваш 6-7 часа и няма да видиш нищо друго освен равно поле. Тук съм впечатлена от природата и най- вече от балканските села, чиято архитектура е знакова за същинската история на българския народ. Само дето още не мога да разбера защо мъжете в България обичат да се правят на мъжкари и защо всички обичат кюфтета и кебапчета. Това е необяснимо за мен. И аз съм опитвала кюфтета и кебапчета- веднъж ми харесват, друг път-не. За мнозина обаче това е постоянна мода”, искрено се учудва д-р Савова.

Тя признава, че не е добра готвачка и като повечето жени у нас през уикенда се заема с почистване на къщата. Обича традиционни български гозби като боб, кисело зеле и най- вече ястия, приготвени като гювеч. Лекарката се чувства най- добре със своето семейство. Обича вечерите със съпруга си и с двете си деца- Анна, която е на 13 години, и 11- годишния Любомир.

Мечтата на д-р Савова е свързана с пътешествия. „Рядко ни се случва да пътуваме извън страната и в други краища на България, а мен това ме привлича. Надявам се да имаме възможност да го правим по- често”,  казва д-р Юлия Савова.

 

Георги Мангинов

Предишна ДЕНИЦА КАЛЧЕВА ОТ "АСК"-СЛИВЕН ГРАБНА СРЕБРО ОТ РЕПУБЛИКАНСКОТО ПО БОРБА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ГОЛЯМ НАУЧЕН ФОРУМ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ В СЛИВЕН

Технически университет – София и „Факултет и колеж – Сливен“ са домакини на Национална научна конференция с международно участие „Сливен 2018“. Конференцията беше открита от проф. д.т.н. Георги Михов –

Новини Сливен

УВЕЛИЧАВАТ СЪС 100 ЛЕВА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ ОТ БОЛНИЦАТА В СЛИВЕН

Със 100 лева ще бъдат увеличени заплатите на медицинските сестри и лекари в областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Увеличението е от 1 юли, каза директорът на болницата д-р Васислав

Новини Сливен

16 ЗАБОЛЕЛИ ОТ ВИРУСЕН ХЕПАТИТ В ГРАДЕЦ

Случаи на вирусен хепатит тип А са регистрирани в с. Градец, община Котел. Това съобщава „24 часа“ по информацията  от РЗИ – Сливен, постъпила в Министерство на здравеопазването. От началото

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

4 + 3 =