„ТЮТЮНЪТ – ЗАПЛАХА ЗА НАШАТА ОКОЛНА СРЕДА“
май 31, 2022 325 Прегледи

„ТЮТЮНЪТ – ЗАПЛАХА ЗА НАШАТА ОКОЛНА СРЕДА“

Всяка година на 31 май по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) се отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Мотото за 2022г.: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ се фокусира върху многото начини, по които тютюнът застрашава околната среда, в която живеем.

Глобалната кампания 2022г. има за цел да повиши обществената осведоменост, относно въздействието върху околната среда на целия цикъл на тютюна – от неговото отглеждане, производство и разпространение до токсичните отпадъци, които генерира. От началото до края жизненият цикъл на тютюна е изключително замърсяващ и увреждащ процес. Кампанията също така има за цел да разкрие усилията на тютюневата индустрия да „озелени“ своята репутация и да направи продуктите си по-привлекателни, като ги предлага на пазара като екологични.

С годишен принос на парникови газове от 84 мегатона еквивалент на въглероден диоксид, тютюневата индустрия допринася за изменението на климата и намалява климатичната устойчивост, губи ресурси и уврежда екосистемите. Около 3,5 милиона хектара земя се унищожават за отглеждане на тютюн всяка година. Отглеждането на тютюн допринася за обезлесяването, особено в развиващия се свят, което води до деградация на почвата.
Тютюневите корпорации, наред с други, превърнаха екологичната устойчивост в неразделен стълб на своите стратегии за корпоративна социална отговорност (КСО) и приеха няколко практики за екологично чистене. Те включват почистване на плажовете и пускане на пазара на нови продукти като екологични, за да отклонят общественото внимание от собствените им действия, които увреждат околната среда.

Кампанията за отбелязване на Световния ден без тютюнопушене през 2022г. призовава правителствата и политиците да засилят законодателството, включително прилагането и укрепването на съществуващите схеми, за да накарат производителите да отговорят за екологичните и икономическите разходи при работа с тютюневите отпадъци. СЗО също така препоръчва на държавите напълно да забранят рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн, включително рекламирането на програми за КСО, в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РКБТ на СЗО).

 

РЗИ-Сливен

Предишна НА 1 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН ОРГАНИЗИРА ДЕТСКИ ПРАЗНИК
Следваща ШОФЬОР НА АУДИ Е ХВАНАТ СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ ЗА НАРКОТИЦИ В СЛИВЕН

Трима задържани за притежание и употреба на наркотици в хода на засилената патрулна дейност в град Сливен. През изминалото денонощие екипи на група „Охрана на обществения ред“ при РУ-Сливен са

Новини Сливен

ГЕРБ – СЛИВЕН ПРОВЕДЕ ПОРЕДНА АКЦИЯ ЗА ОБЛАГОРОДЯВАНЕ, ТОЗИ ПЪТ В ПАРКА И СПОРТНОТО ИГРИЩЕ В СЕЛО БЯЛА

Младите хора от ГЕРБ – Сливен проведоха поредна акция за облагородяване, този път в парка и спортното игрище в село Бяла. В инициативата на кандидата за народен представител от ГЕРБ/СДС

Новини Сливен

СДРУЖЕНИЕ „АКТИВЕН ГРАЖДАНИН” СЕ ОБЯВЯВА ПРОТИВ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НОВИЯТ ПАРК НА СЛИВЕН ДА НОСИ ИМЕТО „КАЙМАКЧАЛАН“

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – СЛИВЕН  СТАНОВИЩЕ  ОТ СДРУЖЕНИЕ „АКТИВЕН ГРАЖДАНИН” ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ГЕОРГИ БОЖЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ   ОТНОСНО: проект за решение за именуване на парк „Каймакчалан”