ТЪРСЯТ 200 000 ЛЕВА ОТ БИВШ КМЕТ
12.03.2018 1989 Прегледи

ТЪРСЯТ 200 000 ЛЕВА ОТ БИВШ КМЕТ

Частен съдия-изпълнител наложи запор върху заплатите на бившия кмет на Сунгурларе и настоящ общински съветник от Български демократичен център (БДЦ) д-р Георги Кенов, съобщава „Дарик радио“.

Така, той остава без възнаграждения от дейността си в местния парламент, и от лекарската си практика.

Запорът, според документ, с който колегите разполага, е поискан от вече фалиралата верига магазини „Европа“АД, свързана с енергийния бос Христо Ковачки. Управител на дружеството е Гергана Дончева от Националния изпълнителен комитет на БДЦ.

На местните избори през 2015 г., след два мандата начело на община Сунгурларе като член на ДПС, Кенов изненадващо се яви като кандидат за кмет, именно от партията на Ковачки (БДЦ), но загуби на балотажа. Сега от екскмета се искат 200 000 лева плюс лихви в размер на точно 12 155 лева. Парите, пак според книжата, са били отпуснати от търговската верига.

Средствата са усвоени на 20 транша – с 20 записа на заповеди от 2015 г. – годината на изборите, по 10 000 лева, установи репортерска проверка.

Документите са издадени на името на сина на д-р Кенов – Стефан Кенов, който към онзи момент е депутат от БДЦ и е съпредседател на същата политическа партия. В документите баща му д-р Кенов фигурира като авалист (б.а. лицето, което обезпечава вземането), показа справката.

„Това са парите, които ми дадоха за изборите. Но аз въобще не съм мислил, че ще ги връщам. Те бяха за финансиране на кампанията, организационни. То, хубаво, искаш да участваш на избори, но това иска финансиране – застъпници, концерти, мероприятия, работи, бензини… Тя една кампания така или иначе трябва да се финансира, те бяха два тура. Това са пари и пари едни избори“, заяви екскметът на Сунгурларе.

Д-р Кенов потвърди, че собственоръчно е разписал документите, но по думите му, никой не му бил казал, че след това ще трябва да възстанови сумата: „Аз не ги познавам тези хора… Единствената ми връзка с тях беше сина ми… Но аз се подписах, когато ми ги дадоха и сега ще ми вземат и къщата и всичко…“

„Тази вест ни дойде от невиделица. Аз съм във финансов колапс… Не им знам и адресите и не мога да се свържа с тях“, допълва той и продължава: „Направо ме заклаха жив. Всички ме смачкаха… Разбирате ли за какво става въпрос… По едно време мислех да се самоубия, но така няма да решим нещата… Добре, че имам толкова години лекарски стаж и авторитет, и всичко… Сега работя по 500-600 часа на месец. Можете ли да си представите за какво става въпрос. 15 нощни дежурства давам. В Карнобатската болница давам 8, в Бърза помощ – 24-часови дежурства, имам джипи практика, 4-5 села обслужвам, работя по една европейска програма в община Стралджа за забременяването. Общинският съвет ми дава 300 лева. Около 5000 лева докарвам, но всичкото ми го вземат“, споделя д-р Кенов.

Репортерска проверка установи, че запор има единствено върху възнагражденията на бившия кмет. Възбрана върху заплатата на сина му, въпреки че по закон двамата носят солидарна отговорност за дълга, няма как да бъде наложена на сина му, тъй като въпреки, че е юрист, Стефан Кенов официално не работи.

„В момента синът ми е в началото на кариерата си като адвокат. Знаете, в един малък град, колко може да припечелва един човек като адвокат. Има семейство, как ще ми помогне с парите. Той няма никакви доходи. Има син – 8-9 годишен, жена му не работи… Въобще сме жив – зян… Дали са ни тези пари, и нищо не може да се направи. Няма да издържа да плащам тези заеми… Другият вариант е да си оставя къщата и да я вземат. Пък ще живея на квартира…“, казва д-р Кенов.

Бившият кмет на Сунгурларе твърди, че персонален натиск от партията не му е бил оказван, никой не му бил и звънял: „Туй, което знаем е, че лично партията нищо не иска. Аз не ги познавам Единствената ми връзка беше сина ми с тях. Не им знам и адресите и не мога да се свържа с тях. Аз не съм и член на партията. Аз съм член на ДПС, мен Хафъзов (б.а. Хюсеин Хафъзов –  бивш депутат от ДПС, понастоящем зам.-председател на ДОСТ) тръгна да ме изключва, но не успя…“

„В пълна безизходица сме. Смятам тази седмица да отида в София да говоря с шефовете“, заяви д-р Кенов. На въпрос: Кои са шефовете, бившият кмет на Сунгерларе подчерта:  „Моите шефове от ДПС и в БДЦ да го видя този приятел. Бившият кмет на Сунгурларе отказа да конкретизира „този приятел“: „Не е редно да ви кажа. Самият факт, че ни отрязоха главите и на двамата…. Стана много опасно“. „Това е политиката“, обобщава д-р Кенов.

 

flagman.bg

Предишна ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ОБЩИНСКИЯ ФОНД "ИН ВИТРО" В СЛИВЕН
Следваща УЧЕНИЦИ ОТ ПГПЗЕ "ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ" УЧАСТВАХА В ТУРНИР ПО РЕЧ И ДЕБАТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

За автора

Може да харесате още

Новини

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА С ЦЕЛ ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Националната комисия за борба с трафика на хора и 10-те местни комисии за борба с трафика на хора в страната стартират ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора

Новини

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Запитали лекар какво означава думата „здраве“. – Здраве е, когато всеки ден ви боли на различно място В болницата докарват мъж с черепна травма. Медицинската сестра попълва документите: – Женен?

Новини

УКРАИНЕЦ Е ИЗОЛИРАН В БОЛНИЦАТА В СТАРА ЗАГОРА СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУС

Украински гражданин е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора за наблюдение. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four × 3 =