ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН
31.08.2021 987 Прегледи

ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН

Предстоят две премиери и гостуване на международен театрален фестивал в Пловдив

Три значими театрални събития присъстват в афиша на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ през септември: две премиери за новия сезон и участие в престижен международен театрален форум – фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. И трите са достатъчно амбициозни и представителни, за да продължат да повдигат реномето на театъра. В същото време – достатъчно любопитни, за да ангажират вниманието на публиката.

В 25-тото юбилейно издание на „Сцена на кръстопът“ Сливенският театър ще представи топ постановката си от миналия сезон „В полите на Витоша“ на 15 септември. Тя е селектирана за участие в международния фестивал като едно от най-добрите представления от програмите на всички театри в България. Режисьор на представлението „В полите на Витоша“ е най-награждавания в последно време млад български режисьор Стайко Мурджев. Младият и вдъхновен актьорски екип се справя блестящо с високото професионално изпитание, зададено от режисьора. Спектакълът изключва възможността зрителят да остане безразличен.

Яворовата драма пожъна одобрението на театралната общност още при първите си срещи с публиката. Сливенската постановка „В полите на Витоша“ беше наречена „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“. Мощната и разтърсваща любовна драма е прочетена в съвременен контекст. Свободата на личния избор е в центъра на режисьорския замисъл. Прочитът на Стайко Мурджев вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на любовното страдание.
Отдавна представление на Сливенския театър не е участвало в престижния Пловдивски театрален фестивал. Участието в театралния форум „Сцена на кръстопът“ е признание за високите художествени достойнства на спектакъла „В полите на Витоша“ на Сливенския театър.

… И този сезон ръководството на театъра остава вярно на политиката си да търси интересни заглавия, които да се превръщат във високостойностни театрални събития. Изненадите за публиката започват с премиерата на 13 септември на спектакъла „Паническа опера“ от Алехандро Ходоровски.

Пиесата на екстравагантния, авангарден и сюрреалистичен поет, писател, актьор, режисьор, мим, маг, философ и фантаст с прозвище Ходо Сливенският театър поставя за първи път в България. В момента авторът е на 92 години, живее в Париж и продължава да твори. Името на родения в Чили в семейство на украински евреи магьосник в изкуството шества триумфално по света десетилетия наред. Ексцентричният Ходоровски е режисьор на култовите филми „Къртицата“, „Свещената планина“ и „Света кръв“, автор на пантомими и комикси, основател на „паническия театър“, енигматичен визионер на нашето време. Предстоящото запознанство на българската публика с творчеството му отваря нов прозорец към безкрайния свят на сценичното изкуство.
Режисьор на спектакъла е талантливият млад театрал и писател Петър Денчев, носител на специалната награда за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“. Едва на 35, с издадени 4 белетристични книги и създадени над 20 спектакъла в столични и извънстолични театри. В пресъздадените прелюбопитни миниатюри на сцената, публиката ще види актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска.

… В камерна зала „Слави Шкаров“ ще можем да видим класическа българска драматургия. Втората премиера на Сливенския театър на 28 септември е пиесата „Лазарица“ на Йордан Радичков, моноспектакъл на актьора от Сливенския театър Димитър Марков, който е и режисьор на представлението. Любопитна е очакваната съвременна интерпретация на много поставяната Радичкова пиеса за Лазар, който всеки сезон остарява с десет години на кичестата круша, със свраче гнездо и с емблема на орел върху ствола. Радичков е написал моноспектакъл за един артист и едно въображаемо куче. Сякаш този човек стои на някаква кула и в последните си минути на този свят си представя как животът е минал покрай него и през него.
Въпреки пандемичното време, екипът на театъра работи на пълни обороти. Да му пожелаем успех и достойно представяне в предстоящите творческите изяви.

Предишна ДЕПУТАТИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ЩЕ ТЪРСЯТ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА НА СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ "РЕЧИЦА"
Следваща ДНЕС СЕ СБОГУВАМЕ СЪС СЛАВ УЗУНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

КОСТА КАРАНАШЕВ: „НИЕ ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДАТИ И ДА ВЪЗПИТАВАМЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ В ЦЕННОСТИТЕ, КОИТО ТЕ НИ НОСЯТ“

С празничен молебен в църквата „Св. Троица“ и издигане на националното знаме на България започна честването на Националния празник на страната ни – 3-ти март в Котел. Пред паметника на

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

– Иванчо, как се намира лицето на пирамида? – Госпожо, пишете ми двойка – с мафията не искам да се занимавам! Руска поговорка: – На работата никога не пий повече

Новини Сливен

 СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗВА 144 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

В Сливен днес се отбелязват 144 години от Освобождението на града от османско иго. Заради нарастващия брой заболели от коронавирус и тази година не се състоя официална градска церемония. Бележитата