ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН
август 31, 2021 556 Прегледи

ТРИ ЗНАЧИМИ ТЕАТРАЛНИ СЪБИТИЯ В НАЧАЛОТО НА НОВИЯ СЕЗОН

Предстоят две премиери и гостуване на международен театрален фестивал в Пловдив

Три значими театрални събития присъстват в афиша на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ през септември: две премиери за новия сезон и участие в престижен международен театрален форум – фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. И трите са достатъчно амбициозни и представителни, за да продължат да повдигат реномето на театъра. В същото време – достатъчно любопитни, за да ангажират вниманието на публиката.

В 25-тото юбилейно издание на „Сцена на кръстопът“ Сливенският театър ще представи топ постановката си от миналия сезон „В полите на Витоша“ на 15 септември. Тя е селектирана за участие в международния фестивал като едно от най-добрите представления от програмите на всички театри в България. Режисьор на представлението „В полите на Витоша“ е най-награждавания в последно време млад български режисьор Стайко Мурджев. Младият и вдъхновен актьорски екип се справя блестящо с високото професионално изпитание, зададено от режисьора. Спектакълът изключва възможността зрителят да остане безразличен.

Яворовата драма пожъна одобрението на театралната общност още при първите си срещи с публиката. Сливенската постановка „В полите на Витоша“ беше наречена „виртуозно театрално зрелище в Шекспиров мащаб“. Мощната и разтърсваща любовна драма е прочетена в съвременен контекст. Свободата на личния избор е в центъра на режисьорския замисъл. Прочитът на Стайко Мурджев вплита в драматургичния текст мистичната лирика на поета на любовното страдание.
Отдавна представление на Сливенския театър не е участвало в престижния Пловдивски театрален фестивал. Участието в театралния форум „Сцена на кръстопът“ е признание за високите художествени достойнства на спектакъла „В полите на Витоша“ на Сливенския театър.

… И този сезон ръководството на театъра остава вярно на политиката си да търси интересни заглавия, които да се превръщат във високостойностни театрални събития. Изненадите за публиката започват с премиерата на 13 септември на спектакъла „Паническа опера“ от Алехандро Ходоровски.

Пиесата на екстравагантния, авангарден и сюрреалистичен поет, писател, актьор, режисьор, мим, маг, философ и фантаст с прозвище Ходо Сливенският театър поставя за първи път в България. В момента авторът е на 92 години, живее в Париж и продължава да твори. Името на родения в Чили в семейство на украински евреи магьосник в изкуството шества триумфално по света десетилетия наред. Ексцентричният Ходоровски е режисьор на култовите филми „Къртицата“, „Свещената планина“ и „Света кръв“, автор на пантомими и комикси, основател на „паническия театър“, енигматичен визионер на нашето време. Предстоящото запознанство на българската публика с творчеството му отваря нов прозорец към безкрайния свят на сценичното изкуство.
Режисьор на спектакъла е талантливият млад театрал и писател Петър Денчев, носител на специалната награда за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“. Едва на 35, с издадени 4 белетристични книги и създадени над 20 спектакъла в столични и извънстолични театри. В пресъздадените прелюбопитни миниатюри на сцената, публиката ще види актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Ивайло Гандев, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска и гостите Станислав Кертиков и Йоана Буковска.

… В камерна зала „Слави Шкаров“ ще можем да видим класическа българска драматургия. Втората премиера на Сливенския театър на 28 септември е пиесата „Лазарица“ на Йордан Радичков, моноспектакъл на актьора от Сливенския театър Димитър Марков, който е и режисьор на представлението. Любопитна е очакваната съвременна интерпретация на много поставяната Радичкова пиеса за Лазар, който всеки сезон остарява с десет години на кичестата круша, със свраче гнездо и с емблема на орел върху ствола. Радичков е написал моноспектакъл за един артист и едно въображаемо куче. Сякаш този човек стои на някаква кула и в последните си минути на този свят си представя как животът е минал покрай него и през него.
Въпреки пандемичното време, екипът на театъра работи на пълни обороти. Да му пожелаем успех и достойно представяне в предстоящите творческите изяви.

Предишна ДЕПУТАТИ ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ ЩЕ ТЪРСЯТ ФИНАНСИРАНЕ ЗА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА НА СЛИВЕНСКИЯ КВАРТАЛ "РЕЧИЦА"
Следваща ДНЕС СЕ СБОГУВАМЕ СЪС СЛАВ УЗУНОВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДНЕС Е ВАСИЛЬОВДЕН

На 1 януари църквата почита Свети Василий Велики.  1183 мъже с постоянен адрес  в община Сливен носят името Васил. От тях 807 от град Сливен. Дамите с името Василка в

Новини Сливен

УСПЕХЪТ ОБИЧА ПРЕДВИДЛИВИТЕ – ОТНОВО Е ВРЕМЕ ЗА ЗАСТРАХОВКА НА ЕСЕННИЦИТЕ С ПАНАТЕХНОЛОГИИТЕ

2020 г. беше поредната, която ни показа, че каквото и да правим, не можем да сме напълно подготвени за това, което ще ни бъде поднесено. Бяхме „изненадани“ от вирус, от

Новини Сливен

ДИРЕКТОРЪТ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В СЛИВЕН НИКОЛАЙ СИРАКОВ Е ВЕЧЕ ДОКТОР

На 20 ноември 2018г. в Нов български университет – София, Николай Сираков успешно защити докторската си дисертация на тема „Езикът на погребалния обред по средното течение на река Тунджа”. Регионалният