ТРЕТИ МАРТ 2024 г – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И ДЕН  ЗА РАЗМИСЪЛ!
03.03.2024 2054 Прегледи

ТРЕТИ МАРТ 2024 г – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ!

Защо и ден за размисъл !?

За първи път от най- новата ни история  и по- точно от 1990 година  ,когато  Трети март беше обявен за Национален празник от Петър Младенов , за първи път усещането ми е за липса на  празнично настроение сред голяма част от българското общество .

И е логично да си зададем въпроса ,въпреки отпадналите планове от отмяната на Трети март като национален празник – тази година  Трети март национален празник ли ще бъде  ,който да  ни обединява и да ни прави горди, че сме българи  живеещи  в България  или под тежестта на международните и вътрешни събития се превръща по -скоро в ден за размисъл за бъдещето на България  .

СИТУАЦИЯТА В СВЕТА .

Основната причина за не празничното, а по -скоро тревожно настроение сред огромна част от обществото ни е развитието на международната обстановка, а от там и вътрешно политическата ситуация в България .  Международна обстановка ,която се характеризира с разпадането на досегашния международен ред, като основните видими проявления са  :

– Войната между Русия и Украйна и разделението на света  на демократични страни  подкрепящи Украйна , авторитарни  ,подкрепящи Русия и трети  неутрални .

– Войната между палестинци и Израел в Газа

– Военните конфликти в Африка

– Напрежението между Китай и Тайван

– Напрежението между Сърбия и Косово

– Събитията в Приднестровието и Молдова

– Противоречията между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

– И много други конфликти ,които се решават не с аргументи и преговори ,а със силата на оръжията

– Очакванията в предстоящите европейски избори , евроскептиците да увеличат своето политическо представителство в европейските институции с лозунга за поставяне на националните интереси над общностните на ЕС и започване на процеси на дезинтеграция в ЕС  .

СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ .

На фона на сложна международна обстановка , ситуацията в България за съжаление е меко казано тревожна и българското общество навярно се намира в период на разделение ,  както беше през деветдесетте години на миналия век  . Основните характеристики на сегашната ситуация са  :

– Привърженици на досегашния модел на управление, доминиран от   Герб и противници на този модел борещи се за промяната му  .

– Проевропейски и проруски настроения ,  предпочитания и виждания за развитие на България -като страна  силно интегрирана към институциите на ЕС и НАТО  или страна отдалечаваща се от ЕС и доближаваща се до Русия .

– Неефективна и дори разпаднала се система за обществен ред и сигурност и съдебна система . Данни ,че магистрати най -вече от прокуратурата са били в съдружие с организирани престъпни групи на нотариуса , Пепи еврото и други  .

– Липса на политически сили ,които да обединят българското общество за ясно външнополитическа ориентация , за борба с корупцията , за създаване на ефективна съдебна система , за отстраняване на слабостите в образованието , здравеопазването  , системите за национална сигурност .  Заместването на този така нужен в момента политически субект със сглобка между ГЕРБ и ПП -ДБ подкрепяни от ДПС , сглобка която през последните месеци още повече ерозира всички държавни структури, защото постоянно се борят съставните части на сглобката с цел да се надхитрят и желанието им всяка да омаломощи другата  . Тази  липса на ефективна държава изкара на показ най- грозните картини на родната ни действителност .

– Липса на независими , родолюбиви , политически независими ,  смели ,    авторитетни и влиятелни интелектуалци , общественици , творци , журналисти ,които прозорливо , смело и далновидно да показват на обществото гърбиците му и възможните пътища за развитие . Които с гласа и авторитета си да ни обединяват и да показват най- добрия път за България и за  нас българите . Заместването им от политически зависими политолози ,социолози , журналисти и изкуствено създадени от партиите  общественици .

– Апатия обзела голяма част от обществото ни , която се изразява в недоверие към всички политически субекти , отказ от гласуване , превръщането в основна цел на всеки  личното и фамилно оцеляване   , пренебрегване на обществения интерес . Основната  цел на образованите млади българи  е да получат добро образование и да търсят реализация в други европейски страни , обезлюдяващи села и малки градове , ниска раждаемост съчетана с висока смъртност ,което ни прави най- бързо намаляващата нация в света .

ТРЕТИ МАРТ – И ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ !

На фона на тази нерадостна  международна и вътрешна ситуация е естествено Трети март да се окаже и ден за размисъл .

Ден за размисъл на МЛАДИТЕ

– ще останат ли в България да градят кариера и семейства или ще емигрират , ден за размисъл на ЛИЧНОСТИТЕ ,които ги боли за България , какви са най- правилните добри решения за България и българите , ден за размисъл на ПОЛИТИЦИТЕ – какви решения и позиции да вземат по силно наболелите проблеми на обществото ни и на българската държавност .

Иска ми се на този Трети март да се появят обществени авторитети и интелектуални, на които народа да им повярва  , с които да се съобразят политиците . И всички ясно да си отговорим на въпросите :

– В демократична или авторитарна държава искаме да живеем !

– Корумпирана или правова държава искаме да градим !

– Държава с работещи обществени системи ли искаме да живеем или в сегашната разпадаща се държава ,в която е лична отговорност на всеки да оцелява –  в образованието , здравеопазването , правовия ред , доходите .

– В държава силно интегрирана към институциите на ЕС ,в които виждаме гаранции за просперитета и националната си сигурност   . Или в независима силна  национална държава, много слабо обвързана с ЕС, която се грижи за националната идентичност  и за националната си сигурност самостоятелно  !!!

КАКВО ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ  ?!

Най- естественото е на национален празник  посветен на възкръсването на българската държава след пет века робство , да имаме  национални  надежди , желания  и мечти .  Изхождайки в сложната международна обстановка ,  разпадащия се международен досегашен ред , раждането на многополюсен свят доминиран от международни и регионални хегемони , състоянието на националната ни сигурност и отбранителни  способности ,  разбирайки огромните опасности ,пред които е поставена България , считам  че най- голямата ни мечта ,която трябва да е отговорност на всички ни и най -вече на  политиците ни  е да започнат да създават не разделения, а обединяване на нас  българите в името на бъдещето и оцеляването ни в този сложен , променящ се и опасен  свят около нас  .

Може да се перифразира мисълта на цар Борис – Винаги с Германия , никога против Русия с извода  „Винаги с ЕС , никога против Русия “ .

Изхождайки от славянските ни корени , освобождението ни от Русия ,  досегашната ни история , историческите  отношенията на европейските страни с Русия , това е един девиз много подходящ за нас българите ,който може да не обедини  и съхрани . Дългосрочно и постоянно да работим да сме мост между европейските страни и Русия . Особено когато след време Русия се демократизира и сегашния авторитарен режим еволюционно или революционно се замени с демократично управление .

Ако мотото „Винаги с ЕС , никога против Русия “ е спасителното и дългосрочно най -правилното за България ,  лесно може да се направи извода в сегашната политическа обстановка ,че за доброто бъдеще  на България не са полезни нито русофобските партии и настроения като ПП-ДБ ,нито пропутинските партии като Възраждане .

Българския национален интерес ,ако се заключава в сентенцията „Винаги с ЕС , никога против Русия “ , най силен изразител на това виждане и тази позиция на външно политическа развитие на България , е БСП . И то БСП представлявано от досегашното и ръководство ,което се надявам да се запази и за в бъдеще, за да бъде продължена досегашното виждане на БСП за външно политическата ориентация на България – в ЕС ,но не против Русия .  В интерес на всички българи е ръководството на БСП да не бъде овладяно от Левицата и от Президентското лоби  ,  за да не се превърне БСП в путинофилска партия и да  може БСП да бъде най -близко до  българския национален интерес!

Да посрещнем Трети март 2024 година като национален празник и като ден за размисъл ,в който ден да можем да открием българския национален интерес и идеали, които да ни обединяват  , да ни дават  повече сили и увереност да преминем през случващите се в момента   съдбовни промени в света  и в региона около нас  .

ДА НИ НАПРАВИ ОБЕДИНЕНИ И СИЛНИ И БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕБЪДЕ!!!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

 

Д-р  Събина Петканска

Предишна ЧЕСТИТ ТРЕТИ МАРТ!
Следваща ПОЗДРАВ ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА НОВА ЗАГОРА ГАЛЯ ЗАХАРИЕВА ПО ПОВОД 3 МАРТ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

РЪКОВОДСТВОТО НА „ЮГОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ” ДП – СЛИВЕН ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПО ПОВОД 137-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми сънародници, Скъпи колеги и служители от държавните горски и ловни стопанства, Приемете нашите поздравления по случай 6 септември – Съединението на България! На тази велика дата в националната ни

Новини Сливен

ДЕЯН ДЕЧЕВ: ГЛАСУВАХ ЗА СОЦИАЛНА И СИГУРНА ДЪРЖАВА

Гласувах за социална и сигурна държава. Това заяви веднага след като упражни своя вот Деян Дечев, който е водач на листата на БСП в Област Сливен. Той изрази увереност, че

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ХВАНАТ С РЕКОРДНИТЕ 133 КГ МЕТАМФЕТАМИН НА ГРАНИЦАТА

Гранични полицаи задържаха мъж и жена, превозващи 133 кг метамфетамин, съобщиха от МВР. На ГКПП-Видин на 24 ноември вечерта за влизане в страната пристигнал лек автомобил с двама български граждани