„ТРЕВОЖНОТО ПИСМО“, КОЕТО НАКАРА СЛИВНАЛИИ ДА ИЗТРЪПНАТ В ЖЕГАТА
юли 26, 2022 6939 Прегледи

„ТРЕВОЖНОТО ПИСМО“, КОЕТО НАКАРА СЛИВНАЛИИ ДА ИЗТРЪПНАТ В ЖЕГАТА

Едно „тревожно писмо“ притесни и общината, и голяма част от сливналии. Документът бе огласен във вторник, по време на редовна пресконференция на ръководството на Общински съвет – Сливен, която се дава преди всяка сесия.

Преустановяването на дейността на „Топлофикация-Сливен-инж. Ангел Ангелов“ ЕАД, ще изправи общината пред огромни предизвикателства. Това коментира днес пред журналисти председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев по повод изпратеното до местния парламент и до кмета Стефан Радев писмо от изпълнителния директор на дружеството инж. Павлин Костов. В него се посочва, че топлоцентралата е уведомена чрез писмо от 22 юли от основния доставчик на енергийното гориво „Брикел“ АД-Гълъбово, че съществува опасност дейността й да бъде принудително спряна. В следствие на това, планираните доставки на обогатено енергийно гориво, ще бъдат преустановени за неопределен период.

„Това създава огромен риск за близо половината домакинства в Сливен, голяма част от детските градини и училища в града, лечебните заведения и стотици наши работещи съграждани през отоплителния сезон“, категоричен е председателят Митев. Той допълни, че в тази връзка е провел разговор със сливенския градоначалник, като полученото писмо е разпределено до всички постоянни комисии на местния парламент, за да се запознаят с проблема.

Sliveninfo ви предлага пълния текст на писмото.

До

Г-н Стефан Радев

Кмет на Община Сливен

 

Копие до:

Председател на Общински съвет Сливен

Общински съвет Сливен

 

Относно: Отоплителен сезон 2022/2023г.

 

ТРЕВОЖНО ПИСМО

 

Уважаеми г-н Стефан Радев, кмет на Община Сливен,

Уважаеми г-н Председател на Общински съвет Сливен,

Уважаеми господа общински съветници,

 

Както знаете „Топлофикация-Сливен-инж. Ангел Ангелов“ ЕАД осигурява отопление на над 14000 битови клиенти, на нея разчитат почти всички училища и детски градини в града, болници, административни сгради и др. Основен наш клиент на  топлоенергия чрез пара е един от най–големите заводи в Сливен – „Миролио“ ЕАД, в който работят над 2500 човека. Основното гориво на когенераторните инсталации в дружеството са български въглища – обогатено енергийно гориво (ОЕГ) от „Брикел“ АД-гр. Гълъбово. Резервната мощност – водогреен котел КВГМ също работи с това гориво. Като цяло към момента горивният микс на дружеството се състои основно от обогатено енергийно гориво /ОЕГ/ – около 70 %, вносни въглища от Казахстан и Азарбейджан и  биомаса.

На 22 юли в „Топлофикация Сливен – инж. Ангел Ангелов” ЕАД получихме писмо от „Брикел“ АД, гр. Гълъбово, в което ни уведомяват, че съществува опасност дейността на Централата да бъде спряна принудително, от което следва, че вече планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период.

Прекратяването на доставките на ОЕГ ще доведе до невъзможност на изпълнението на нашата работа през новия отоплителен сезон.

Прекратяването  на доставки на топлоенергия чрез пара към  „Миролио“ ЕАД, би ги изправило пред нов проблем, алтернативното захранване на завода е на природен газ, който ще има ли тази зима и на каква цена никой не смее да прогнозира.

Всичко това води до значим социален, битов и икономически проблем с непредвидими последствия. Съществува реален риск от оставането без работа на стотици, може би хиляди работници в общината.

Считаме, че по примера на ЕС е необходимо да сме максимално независими от международни доставчици на енергоносители. Сбора от малки стъпки в насока енергонезависимост ще помогне в голямата крачка за България при очертаващата се тежка зима. Преустановяването работата на „Топлофикация-Сливен-инж. Ангел Ангелов“ ЕАД, поради липса на гориво, би натоварила през зимния период електроенергийната система на страната по две направления включване на множество нови консуматори на електроенергия (всички топлофицирани, обществени, общински и частни клиенти) и непроизведената електроенергия от самото дружество.

 

С Уважение,

 

Инж. Павлин Костов

Изпълнителен директор

Предишна ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ЩЕ ГЛАСУВАТ НОВАТА ПРОГРАМА ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИТЕ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЛИВЕН ОТБЕЛЯЗА 182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И 151 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА

На тържествена церемония, на площад „Васил Левски“, Сливен отбеляза 182 години от рождението на Апостола на свободата и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Новини Сливен

РАБОТНИК ЗАГИНА ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА В ДЪРВОДЕЛСКИ ЦЕХ

Работник загина при трудова злополука в четвъртък сутринта, научи Sliveninfo. Драмата се разигра в дърводелски цех в град Кермен. Работникът е бил ударен смъртоносно докато почиствал машина. Той е починал

Новини Сливен

999 ЖЕНИ С ИМЕТО ЕЛЕНА ИМА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Днес е денят на Светите равноапостоли Константин и Елена. Дамите с името Елена, които са с постоянен адрес в община Сливен са 999. От тях 744 са в града. Елен