ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ МАЙСКИ САЛОН 2023 В ГРАД НОВА ЗАГОРА
май 12, 2023 218 Прегледи

ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ МАЙСКИ САЛОН 2023 В ГРАД НОВА ЗАГОРА

Майският салон на името на новозагорския художник Стефан Демирев по традиция е част от празничната атмосфера през месеца, посветен на Светите братя Кирил и Методий. Той се организира от НЧ „Д. Петров Сивков – 1870“ г. и Инициативен комитет и отваря врати около 11 май ежегодно. Точно на 11 май, от 17:30 ч. тази година, първият етаж на фоайето на читалището се преобрази в галерия. На събитието присъстваха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, председателят на читалището Георги Николов и любители на изобразителното изкуство.

Андрей Андреев – Дъфи – един от редовните участници и от най-активните организатори на салона, представи включените в него творци: Снежана Енева, Красимира Трифонова, Снежана Колева, Христина Радоева, Даниела Петрова, Милица Георгиева, Марияна Йорданова, Несъница Лазур, Атанас Атанасов, Димитра Налбанти, Зорница Петрова, Даниела Младенова, Христомир Великов, Радост Йорданова, Атанас Зоев и др. Вдъхновени на първо място от любовта си към красивото, те създават свои произведения с различни техники. Темите са разнообразни, така както е разнообразно светоусещането на всеки един от тях – пейзажи, цветя, портрети, фигурални композиции, абстрактни картини, пресъздаващи полета на творческото въображение. Г-н Андреев каза, че един от творците – майсторът дърворезбар Атанас Атанасов, е пожелал да дари стойността от своите творби за камбана в с. Ценино. За първа година на откриването на събитието не присъства Атанас Зоев, с който Нова Загора се раздели наскоро. Едноминутното мълчание, изпълнило фоайето, беше в негова памет. Негови колеги и приятели поставиха цвете до изложената му портретна снимка.

„Месец май стартира с много изложби, с много приятни събития и аз от сърце се радвам да приветствам Вас участниците.“ – с тези думи кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към творците и благодари за това, че можем да се радваме на нещо, сътворено с талант и любов. С думи за признание към Стефан Демирев и Атанас Зоев, тя изказа почитта си към двамата, поздрави Атанас Атанасов за благородния жест и добави, че Община Нова Загора ще подкрепи неговата идея.
В артистичната атмосфера прозвуча музикален поздрав към участниците и гостите на изложбата, поднесен от дамите от Вокална група „Диагонал“ при НЧ „Братолюбие“, гр. Любимец, които приповдигнаха тържественото настроение с мелодичните си изпълнения.

Красивата вечер ни убеди, че и тази година инициаторите успяха да постигнат своята цел – да направят изкуството достъпно, да срещнат почитателите на изобразителните изкуства с техните създатели. Богата изложба на Майски салон Нова Загора 2023 г. ще остане отворена за посетители до 18 май.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК НА РОСИЦА ПЕТРОВА - ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ"
Следваща 34-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ДРОГА И НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕПУТАТИ ОТ ИТН ПИТАТ ДВАМА МИНИСТРИ ЗА ПЕНСИИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, РАБОТИЛИ В ГЪРЦИЯ

Депутатите от ИТН Иван Клисурски и Златомира Мострова готвят парламентарни питания до двама министри за пенсиите на българските граждани, които работят или са работили в Гърция. „На приемния ден при

Новини Сливен

ЦЕНТРАЛНИЯТ ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ В СЛИВЕН СЪКРАЩАВА ХОРА ЗАРАДИ НАМАЛЕЛИ ПРИХОДИ ОТ СВЕЩИ

Централният православен храм в Сливен „Свети Димитър“ съкращава служители заради намалели приходи от свещи след обявяване на епидемията от коронавирус. „От четири служителки в църквата бях принуден да съкратя две.

Новини Сливен

ПАВЛИНА МИХАЛЕВА ПРЕДСТАВЯ В СЛИВЕН ЕНЕРГИЙНИ ПРАКТИКИ И МАНУАЛНАТА ТЕХНИКА БОУЕН

На 26 септември 2018 година  от 17.30 часа в Библиотека „Зора” гостува Павлина Михалева, която ще проведе отворена среща- разговор, на която ще можете да се запознаете с различни енергийни практики – полезни в ежедневието,