ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ МАЙСКИ САЛОН 2023 В ГРАД НОВА ЗАГОРА
12.05.2023 866 Прегледи

ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ МАЙСКИ САЛОН 2023 В ГРАД НОВА ЗАГОРА

Майският салон на името на новозагорския художник Стефан Демирев по традиция е част от празничната атмосфера през месеца, посветен на Светите братя Кирил и Методий. Той се организира от НЧ „Д. Петров Сивков – 1870“ г. и Инициативен комитет и отваря врати около 11 май ежегодно. Точно на 11 май, от 17:30 ч. тази година, първият етаж на фоайето на читалището се преобрази в галерия. На събитието присъстваха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, председателят на читалището Георги Николов и любители на изобразителното изкуство.

Андрей Андреев – Дъфи – един от редовните участници и от най-активните организатори на салона, представи включените в него творци: Снежана Енева, Красимира Трифонова, Снежана Колева, Христина Радоева, Даниела Петрова, Милица Георгиева, Марияна Йорданова, Несъница Лазур, Атанас Атанасов, Димитра Налбанти, Зорница Петрова, Даниела Младенова, Христомир Великов, Радост Йорданова, Атанас Зоев и др. Вдъхновени на първо място от любовта си към красивото, те създават свои произведения с различни техники. Темите са разнообразни, така както е разнообразно светоусещането на всеки един от тях – пейзажи, цветя, портрети, фигурални композиции, абстрактни картини, пресъздаващи полета на творческото въображение. Г-н Андреев каза, че един от творците – майсторът дърворезбар Атанас Атанасов, е пожелал да дари стойността от своите творби за камбана в с. Ценино. За първа година на откриването на събитието не присъства Атанас Зоев, с който Нова Загора се раздели наскоро. Едноминутното мълчание, изпълнило фоайето, беше в негова памет. Негови колеги и приятели поставиха цвете до изложената му портретна снимка.

„Месец май стартира с много изложби, с много приятни събития и аз от сърце се радвам да приветствам Вас участниците.“ – с тези думи кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към творците и благодари за това, че можем да се радваме на нещо, сътворено с талант и любов. С думи за признание към Стефан Демирев и Атанас Зоев, тя изказа почитта си към двамата, поздрави Атанас Атанасов за благородния жест и добави, че Община Нова Загора ще подкрепи неговата идея.
В артистичната атмосфера прозвуча музикален поздрав към участниците и гостите на изложбата, поднесен от дамите от Вокална група „Диагонал“ при НЧ „Братолюбие“, гр. Любимец, които приповдигнаха тържественото настроение с мелодичните си изпълнения.

Красивата вечер ни убеди, че и тази година инициаторите успяха да постигнат своята цел – да направят изкуството достъпно, да срещнат почитателите на изобразителните изкуства с техните създатели. Богата изложба на Майски салон Нова Загора 2023 г. ще остане отворена за посетители до 18 май.

Предишна КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПОЧЕТЕН ЗНАК НА РОСИЦА ПЕТРОВА - ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА "САВА ДОБРОПЛОДНИ"
Следваща 34-ГОДИШЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА ДРОГА И НЕЗАКОННО ОРЪЖИЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ПРОВЕДЕ СЕ ПУБЛИЧНА СРЕЩА ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО В СЕЛО ЧИНТУЛОВО

Областният управител Минчо Афузов се срещна с жителите на село Чинтулово. Повод за публичната среща бе ескалиращият многогодишен проблем с водоснабдяването на населеното място. В обсъжданията с жителите на селото

Новини Сливен

ЯНИЦА ПЕТКОВА ОТ СЛИВЕН ГРАБНА БРОНЗ ОТ СВЕТОВНОТО ПО САМБО

Уникален успех на сливналийката Яница Петкова. Нашето момиче стигна до бронзов медал от Световното Първенство по самбо за кадети в Нови Сад, Сърбия. Състезателката на „Биоком“ победи последователно представителки на

Новини Сливен

НА 24 МАЙ В СЛИВЕН – ШЕСТВИЕ, ЦЕРЕМОНИЯ НА ПЛОЩАДА И КОНЦЕРТ НА АНСАМБЪЛ „ФИЛИП КУТЕВ“

Празничната програма за 24 май на Община Сливен включва шествие на сливенските училища, церемония на централния площад и концерти. Ето събитията по часове: От 11 часа ще се състои шествие