ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА МАЙСКИ САЛОН 2024 „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ В ГР. НОВА ЗАГОРА
11.05.2024 250 Прегледи

ТРАДИЦИОННА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА МАЙСКИ САЛОН 2024 „СТЕФАН ДЕМИРЕВ“ В ГР. НОВА ЗАГОРА

През красивия месец май ежегодно едно традиционно събитие се вписва в Културния календар на Община Нова Загора и създава много цветни емоции. Майският салон на името на новозагорския художник Стефан Демирев и тази година разтвори своята изложба  на местни художници. Организаторите – НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ и Инициативен комитет „Майски салон” посрещнаха своите гости на 10 май, в навечерието на Деня, посветен на Светите братя Кирил и Методий. Сред любителите на изкуствата бяха:  секретарят на Община Нова Загора Ангел Стойчев, началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева, председателят на читалището – домакин Георги Николов, приятели на изкуството.

Събитието беше открито от Андрей Андреев – Дъфи – един от най-активните организатори. Той приветства присъстващите и представи останалите автори, подредили своите творби във фоайето на втория етаж на читалището: Даниела Петрова, Даниела Младенова, Милица Георгиева, Христина Радоева, Красимира Трифонова, Зорница Петрова, Снежана Енева, Снежана  Колева, Несъница Лазур и новото попълнение – Надежда Иванова. Дъфи изрази удоволствието си, че тази година екипът е посрещнал своя нов член. „Така тази изложба придобива смисъл, добави той, защото целта ни е да насърчаваме новозагорските художници.”

Андрей Андреев и Таня Иванова – Несъница Лазур с респект припомниха доайените, прокарали стъпките в началото – Стефан Демирев, Христо Минчев – Стоунса, Атанас Зоев.

Изложили пресътворените си от сърце мечти, тазгодишните участници се вписаха в летописите на поредното издание на Майския салон и изрисуваха неговото лице. Разнообразни техники и теми – пейзажи, цветя, портрети, фигурални композиции,  абстрактни картини и др.  разкриват полета на въображението на твореца, вдъхновен от красотата, природата, любовта и многоликия образ на живота.

Всички те спечелиха възхищението на новозагорци и цветя от своите близки и приятели.

Изложбата ще остане отворена и ще посреща посетители през предстоящите майски дни.

В поздравителен адрес към организаторите и участниците кметът на Община Нова Загора Галя Захариева изказва благодарност за емоцията, която доставят със сътвореното през всички тези години, дарявайки града с възможността да се докосне до магичната сила на изкуството и се обръща сърдечно към тях: „Пожелавам Ви птицата на вдъхновението да не отлита от рамото Ви, за да продължавате да създавате светове, изпълнени с надежда и да ги споделяте със своите почитатели!”

 

Предишна РОСИЦА ДЕЛЧЕВА Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА "АРГИРА ЖЕЧКОВА"
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

В СЛИВЕН ЗАДЪРЖАХА МЪЖ, НАРУШИЛ СЪДЕБНА ЗАПОВЕД ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Служители не РУ-Сливен са задържали мъж на 40 години за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие. Сигналът е подаден на 24 януари в 14,30 часа. Той е нарушил

Новини Сливен

ПОЧИНА ЙОРДАН ДРАГАНОВ – ПОСЛЕДНИЯТ ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА ОБЩИНСКИЯ КОМИТЕТ НА БКП И ПЪРВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП В СЛИВЕН

Почина Йордан Драганов – последният първи секретар на общинския комитет на БКП и първият председател на БСП в Сливен. Бай Йордан си отиде на 74 години, след боледуване. Той оглави

Новини Сливен

НАГЛА ГАВРА ИЛИ ПРОСТА КРАЖБА? ИЗЧЕЗНА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА НА КУШ БУНАР

Паметната плоча при извора Куш бунар в местността Карандила, в чест на героите от Априлското въстание, е изчезнала, вероятно отнесена от вандали. Снимки от съсипания благороден жест на дарителката Радка