ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ПРИТЕСНЕНИ ОТ ГОТВЕН НОВ ЗАКОН, КОЙТО МОЖЕ ДА ЛИКВИДИРА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА
28.10.2022 1252 Прегледи

ТОПЛОФИКАЦИЯ СЛИВЕН ПРИТЕСНЕНИ ОТ ГОТВЕН НОВ ЗАКОН, КОЙТО МОЖЕ ДА ЛИКВИДИРА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА

Топлофикация Сливен е поредният производител на топлинна и електрическа енергия, който публично изрази несъгласието си с готвения нов закон, в който се предвижда част от приходите на българските топлофикации да се вземат в полза на държавата. От дружеството са изпратили писмо до Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и други държавни институции, в което изразяват опасенията си, че ако законът бъде приет във вида, в който се обсъжда, вероятно всички български топлофикации ще фалират.

„Във връзка с приет европейски регламент, утвърден с цел справяне с високите цени на енергията, ЕК даде указания към всички държави членки, че не бива да включва въглищните и газовите топлофикации в предвижданите мерки. Но българската държава планира да направи точно обратното и да обложи именно тях с нови данъци, с което ще нанесе огромни финансови щети на дружествата. Дружества, на които българската държава разчита, за да гарантират енергийната сигурност! Дружества, в които сме готови да инвестираме милиони левове за екологични проекти! Приемането на законопроекта в този вид ще бъде разрушително за българската енергетика!“ каза инж. Павлин Костов изпълнителен директор на Топлофикация Сливен.

Инж.Павлин Костов обясни, че има много несъответствия между приетия европейски регламент и предвиждания законопроект, който да го въплъти в българското законодателство.

„Според европейския регламент Топлофикация Сливен не е в групата на производителите с по-ниски пределни разходи, чиито приходи ще бъдат ограничени. Но в българския законопроект липсва дефиниция за производители на електрическа енергия с по-ниски пределни разходи и се опасяваме, че по инерция и ние ще попаднем в групата на дружествата с ограничени приходи.“ каза инж. Павлин Костов.

Експертът обясни, че според регламента на ЕС таванът на пазарните приходи не следва да се прилага за газовите и въглищните централи, тъй като техните оперативни разходи са значително над равнището на тавана на пазарните приходи. По думите на експерта прилагането на таван би застрашило нормалната производствена дейност на дружествата. Но в България се планира точно обратното.

„Утвърдената от КЕВР прогнозна цена на въглищата за периода юли-октомври е 250 долара, докато среднопретеглената реална цена е 345 долара, или с близо 100 долара отгоре. Очевидно е, че приходите от определените цени не покриват разходите за производство. При цена на въглищата с 95 долара над утвърдената и прилагане на предвидените ограничения в законопроекта, изразяващи се във внасяне на допълнителна целева вноска, Топлофикация Сливен рискува да произвежда електрическа енергия на загуба и да генерира значителни задължения, което много бързо ще ни фалира.“ каза инж. Павлин Костов.

Директорът отбеляза, че освен тези негативни ефекти, трябва да бъдат отчетени и условията за получаване на приходи при извършени разходи за доставка и влагане в производството на горивата. Като посочи, че обичайният период е минимум 4 месеца.

„Ако законопроектът бъде приет в този вид, инвестиционните програми на българските топлофикации вероятно няма да бъдат изпълнени поради влошаване на ликвидността на дружествата, а както знаем именно чрез планираните огромни инвестиции в нови съоръжения България ще изпълни задълженията си за създаване на нисковъглеродно производство на енергия. Ако не сторим това, ще търпим огромни санкции от ЕС след време.“ каза инж. Павлин Костов.

В инвестиционната програма на Топлофикация Сливен са включени проекти за строителство на соларна централна и за изграждане на 36 мвт когенерационни мощности, работещи на природен газ, на обща стойност над 80 000 000 лева.

„При налагане на ограниченията, заложени в законопроекта, доставчиците ще прекратят доставките на въглища към дружеството поради невъзможност за извършване на плащания към доставчиците, без които няма как да работим. При неплащането им, рискуваме запориране на складова наличност и невъзможност за изпълнение на лицензионните ни задължения през отоплителния сезон. Няма да бъдат изпълнени и планираните инвестиции, свързани с екологията, отново поради липса на финансови средства.“ каза инж. Павлин Костов.

Директорът на Топлофикация Сливен бе категоричен, че българският законопроект не е изготвян спрямо изискванията на европейския регламент и включва мерки, които са изключени от Европа.

„В своя регламент ЕС препоръчва да не се предвиждат дискриминационни мерки, които застрашават инвестиционната среда. Според указанията на ЕС всички мерки трябва да гарантират, че инвестиционните и оперативните разходи са покрити. Европейският регламент предвижда определяне на таван за пазарните приходи от продажба на електрическа енергия от каменни въглища, но в българския проект подобен текст няма.“ каза инж. Павлин Костов.

Предишна ЗА НЕЯ РИСУВАНЕТО Е СВОБОДА
Следваща КОРНЕЛИЯ НИНОВА ВОДИ ЧЕРВЕН ДЕСАНТ В СЛИВЕН

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕПУТАТКА ОТ ЯМБОЛ ВОДИ ЛИСТАТА НА „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ“

Двама сегашни депутати, от Ямбол и от Бургас, водят листата на ПК „ВОЛЯ – НФСБ“ в Сливен. На първо място е Дора Христова. Тя е от Ямбол, а в момента

Новини Сливен

ДЕЯН ДЕЧЕВ ЩЕ ВОДИ ЛИСТАТА НА БСП В СЛИВЕН

Зам.-председателят на общински съвет – Сливен Деян Дечев ще води листата на БСП в града под Сините камъни. Решението взе днес Националният съвет на Столетницата. Досегашният депутат от Сливен Атанас

Новини Сливен

ДНЕС И УТРЕ СЪБИРАТ ИДЕИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ВХОДА НА ГРАДСКАТА ГРАДИНА В СЛИВЕН

Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” постави началото на инициатива по обновяване на Постамента и околното пространство на входа на Градския парк като част от проекта „_The Spot” . Бяха събрани