ТОЙ СТАВА СТРАШИЛИЩЕ ЗА СЪВЕТНИЦИ И ОБЩИНАРИ
януари 19, 2018 5058 Прегледи

ТОЙ СТАВА СТРАШИЛИЩЕ ЗА СЪВЕТНИЦИ И ОБЩИНАРИ

Новият антикорупционен закон е в сила от днес, показа проверка на Флагман.бг. До този момент основният дебат бе за състава на новата комисия, която ще разследва сигналите за злоупотреби във властта. Законодателният акт предизвика сериозни противоречия в пленарна зала и вето от президента Румен Радев, което преди седмица бе отхвърлено.

Малко известен факт бе фактът, че антикорупционният закон ще даде супер правомощия на комисиите за разследване и предотвратяване на конфликт на интереси към Общинските съвети.

До този момент те съществуваха проформа и в голяма част от местните парламенти дори не се събираха за заседания, защото единственото, което можеше да направят, е да отговорят да даден колега дали би имал конфликт на интереси при определен случай или задвижат жалба към централната комисия в София.

Според съветници дейността им бе абсолютно безсмислена. От 19 януари обаче ситуацията се променя и комисията се превръща в ключова за местната власт.

Оттук нататък общинските съветници или техни близки по златна и сребрена линия нямат да имат право да имат никакви договорни отношения с Общината, по никакъв начин. Конфликт на интереси ще е ако фирма, в чието управление участват съветници или техни близки има сключени договори с администрацията. Същото важи и за Сдруженията с нестопаска цел – спортни клубове или други организации.

Ако получават под някаква форма средства, то съветниците трябва задължително да декларират конфликта си на интереси преди гласуване и нямат право дори да участват в дискусията, за да не влияят на колегите си.

Комисията вече има пълни правомощия да установява конфликт на интереси и да отстранява определени общински съветници. Актът все пак подлежи на обжалване пред съответния съд.

Председател на Комисията за установяване  и предотвратяване на конфликт на интереси в Община Сливен е общинският съветник Борислав Павлов. Който е един от най- често командированите съветници зад граница. Борислав Павлов е трети мандат общински съветник, като първите два влезе с листата на БСП, а последните четири години гласува повече с ГЕРБ. Павлов е и зам.-председател на Комисията по лихвоточките в общината. Ето и останалите членове а комисията за конфликт на интереси в Сливен, която от днес става много важна. За някой от тях имаше обосновани предположения, че са в конфликт на интереси, но такъв не бе установен.

Постоянна комисия комисия за установяване на конфликт на интереси:

Председател
Борислав Стефанов Павлов
Зам.-председател
Георги Николаев Георгиев
Членове:
Антоний Николаев Андонов
Кръстинка Петрова Дечева
Мария Митева Григорова
Момчил Димитров Пантелеев
Мустафа Юсеинов Мустафов
Петър Иванов Димитров
Радостин Атанасов Бозуков

 

Снимка: Сливен Нюз

Предишна СЛИВНАЛИИ ПРОТЕСТИРАХА В ЗАЩИТА НА ПИРИН
Следваща СКАНДАЛНО ИЗКАЗВАНЕ НА ЗАМ.-ДИРЕКТОРКА НА СЛИВЕНСКО УЧИЛИЩЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

23 СА ПОБЕДИТЕЛКИТЕ В ИНИЦИАТИВАТА НА ЖГЕРБ-СЛИВЕН „ДА ПОСРЕЩНЕМ СВОЯ БАЛ С УСМИВКА“

23 са победителките в инициативата на ЖГЕРБ-Сливен „Да посрещнем своя бал с усмивка“. За поредна година, по повод абитуриентските балове, женската организация на ПП ГЕРБ инициира кампания, чрез която прави

Новини Сливен

РОДЕН ПОБЕДИТЕЛ ВОДИ СДС КЪМ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА СЛИВЕН

Пламен Крумов, който е водач на листата на СДС за местните избори в Сливен, е роден победител. Бившата футболна легенда на ЦСКА и други водещи отбори в България вече има

Новини Сливен

ПОЛКОВНИК ВЕСЕЛИН ГЕОРГИЕВ ОГЛАВИ ВОЕННА ПОЛИЦИЯ – СЛИВЕН

Полковник Веселин Георгиев е новият директор на Регионална дирекция „Военна полиция“ – Сливен. 50-годишният офицер е назначен със заповед на военния министър, научи Sliveninfo. Полковник Веселин Георгиев е в системата

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × 5 =