ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР

ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР

След броени дни Росен Русчев ще получи наградата за предприемачество на Община Сливен „Добри Желязков“. 48-годишният мениджър има с какво да се гордее.  Той превърна фирма „РЕТАЛ“ в истински балкански тигър. Дружеството произвежда преформи за пластмасови бутилки и капачки. Миналата година предприятието реализира оборот от 50 млн. лева, а тази година ще бъде с 10-12 % повече.

„За 24 часа от завода ни излизат между 10 и 15 камиона с продукция на практика за всички балкански страни. От скоро успяхме да пробием на пазара в Израел, който е много наситен и в Либия. Това означава, че вече изнасяме за Азия и Африка“, заявява пред Sliveninfo Росен Русчев. Който признава, че фирма „РЕТАЛ“ е един от основните „виновници“ за съществуването на митническото бюро в Сливен.

Русчев е завършил ПМГ “Добри Чинтулов“, след което като повечето хора от своето поколение е опитал късмета зад граница. По-късно завършва мениджмънт и маркетинг.  Започва във фирма „РЕТАЛ“ като търговски директор през 2008 г., когато дружеството отваря врати в Сливен. От 2010 г. е генерален директор.

„Първоначално този терен от 27 дка ми се виждаше огромен и се чудех за какво ни е толкова земя. Започнахме само с две машини и 17 души, а първите две години бяха много трудни. Днес имаме 7 машини за преформи с тенденция да вземем осма. Започнахме производство на капачки, за което имаме две машини, а до Нова година чакаме трета. При нас работят 70 души, но реално даваме хляб на още 25 фирми, най-вече от Сливен. На Балканите сме много сериозен фактор, днес всички ни познават и ни търсят като стабилен партньор. През последните четири години „РЕТАЛ БАЛКАН“ ЕООД е сред дружествата с най-добри показатели сред всичките 25 завода на „РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ“ в Европа“, споделя Росен Русчев.

За него обаче най- важният фактор са хората.

„Всичко друго-техника, сгради, земя е само желязо, бетон и пръст без хората. Доволен съм, че с много усилия успях да изградя колектив от отлични професионалисти във всяка област-производство, търговия, мениджмънт. Много е хубаво, че ежегодно при нас се организират семинари в различни части на Европа, на които се обменя опит с колегите от другите фирми на компанията. При нас всеки започва от ниско ниво и трябва да се докаже в работата. Парите сами идват с времето. Минималната заплата в завода е 1000 лева, но във всяка сфера има степенуване-започваш от опаковчик, следва старши опаковчик, началник смяна и т.н.“, казва шефът на „РЕТАЛ“ в Сливен.

За последните 10 години във фирмата са инвестирани 40 млн. лева. Само за една машина за преформи се дават 1,2 млн. евро. Заради търсенето на продуктите на „РЕТАЛ“ от дружеството- майка предвиждат изграждането на още един завод в България.

„Аз съм оптимист, развиваме се успешно и считам, че сме хванали верния път“, споделя Русчев, който е баща на три деца. Именно с тях е любимото му време, когато не е на работа. През летните месеци Росен Русчев е ангажиран плътно с производството и не може да си позволи отпуск.

„Наваксвам през зимата“, казва с усмивка бизнесмен №1 за 2018 година на Община Сливен.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДЕЙСТВИЯ НА РУ-СЛИВЕН ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДА И ОБЩИНАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ „БИЙТЪЛС – РЕВОЛЮЦИЯТА НА ТАЛАНТА“ В ЗАЛА „СЛИВЕН“

В зала „Сливен“, на 15 март, от 18.30 часа, Сливенски симфоничен оркестър съвместно сVarna Swing Orchestra Project – VSOP ще представят на сливенската публика „Бийтълс – Революцията на таланта“. Билети

Новини Сливен 0 коментара

ЗАМ.-МИНИСТЪР ПРОФ. ПРОДАНОВ ЩЕ ОТКРИЕ В СЛИВЕН ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СИСТЕМАТА НА ЗАТВОРИТЕ

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов ще открие на 24 януари 2019 г. /четвъртък/, в 13.00 ч. първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи

Новини Сливен 0 коментара

КЪДЕ И ДОКОГА НЯМА ДА ИМА ВОДА В СЛИВЕН

„Водоснабдяване и Канализация-Сливен“ ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт на 05. 12. 2017 г. (вторник) до 13. 00 ч. е прекъснато водоподаването в част от квартал

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

fifteen − eight =