ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР
октомври 9, 2018 15556 Прегледи

ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР

След броени дни Росен Русчев ще получи наградата за предприемачество на Община Сливен „Добри Желязков“. 48-годишният мениджър има с какво да се гордее.  Той превърна фирма „РЕТАЛ“ в истински балкански тигър. Дружеството произвежда преформи за пластмасови бутилки и капачки. Миналата година предприятието реализира оборот от 50 млн. лева, а тази година ще бъде с 10-12 % повече.

„За 24 часа от завода ни излизат между 10 и 15 камиона с продукция на практика за всички балкански страни. От скоро успяхме да пробием на пазара в Израел, който е много наситен и в Либия. Това означава, че вече изнасяме за Азия и Африка“, заявява пред Sliveninfo Росен Русчев. Който признава, че фирма „РЕТАЛ“ е един от основните „виновници“ за съществуването на митническото бюро в Сливен.

Русчев е завършил ПМГ “Добри Чинтулов“, след което като повечето хора от своето поколение е опитал късмета зад граница. По-късно завършва мениджмънт и маркетинг.  Започва във фирма „РЕТАЛ“ като търговски директор през 2008 г., когато дружеството отваря врати в Сливен. От 2010 г. е генерален директор.

„Първоначално този терен от 27 дка ми се виждаше огромен и се чудех за какво ни е толкова земя. Започнахме само с две машини и 17 души, а първите две години бяха много трудни. Днес имаме 7 машини за преформи с тенденция да вземем осма. Започнахме производство на капачки, за което имаме две машини, а до Нова година чакаме трета. При нас работят 70 души, но реално даваме хляб на още 25 фирми, най-вече от Сливен. На Балканите сме много сериозен фактор, днес всички ни познават и ни търсят като стабилен партньор. През последните четири години „РЕТАЛ БАЛКАН“ ЕООД е сред дружествата с най-добри показатели сред всичките 25 завода на „РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ“ в Европа“, споделя Росен Русчев.

За него обаче най- важният фактор са хората.

„Всичко друго-техника, сгради, земя е само желязо, бетон и пръст без хората. Доволен съм, че с много усилия успях да изградя колектив от отлични професионалисти във всяка област-производство, търговия, мениджмънт. Много е хубаво, че ежегодно при нас се организират семинари в различни части на Европа, на които се обменя опит с колегите от другите фирми на компанията. При нас всеки започва от ниско ниво и трябва да се докаже в работата. Парите сами идват с времето. Минималната заплата в завода е 1000 лева, но във всяка сфера има степенуване-започваш от опаковчик, следва старши опаковчик, началник смяна и т.н.“, казва шефът на „РЕТАЛ“ в Сливен.

За последните 10 години във фирмата са инвестирани 40 млн. лева. Само за една машина за преформи се дават 1,2 млн. евро. Заради търсенето на продуктите на „РЕТАЛ“ от дружеството- майка предвиждат изграждането на още един завод в България.

„Аз съм оптимист, развиваме се успешно и считам, че сме хванали верния път“, споделя Русчев, който е баща на три деца. Именно с тях е любимото му време, когато не е на работа. През летните месеци Росен Русчев е ангажиран плътно с производството и не може да си позволи отпуск.

„Наваксвам през зимата“, казва с усмивка бизнесмен №1 за 2018 година на Община Сливен.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДЕЙСТВИЯ НА РУ-СЛИВЕН ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДА И ОБЩИНАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ БСП НАПРАВИХА ДАРЕНИЕ НА ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

Групата общински съветници на БСП в Сливен направи дарение на читалище „Добри Чинтулов“. Днес част от народните избраници посетиха читалището и дариха компютър и външна метална врата.

Новини Сливен

ТОЙ СЕ ДОКАЗА КАТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК НА СЛИВЕНСКИТЕ ГРАЖДАНИ

Той вече се доказа като съветник, работещ за гражданите на Сливен. Петър Димитров не се поддава на натиск за лобизъм. От когото и да е. 52-годишният бивш офицер успя да

Новини Сливен

НАЦИОНАЛНИЯТ ДРИФТ ШАМПИОНАТ СТАРТИРА В СЛИВЕН

За поредна година Сливен ще приюти най-добрите пилоти от Български дрифт шампионат. Дългоочакваното дрифт мероприятие ще се проведе на 4-5 май на писта „Бършен“, давайки официален старт на сезона на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

13 − eleven =