ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР

ТОЙ ПРЕВЪРНА ЕДНА СЛИВЕНСКА ФИРМА В БАЛКАНСКИ ТИГЪР

След броени дни Росен Русчев ще получи наградата за предприемачество на Община Сливен „Добри Желязков“. 48-годишният мениджър има с какво да се гордее.  Той превърна фирма „РЕТАЛ“ в истински балкански тигър. Дружеството произвежда преформи за пластмасови бутилки и капачки. Миналата година предприятието реализира оборот от 50 млн. лева, а тази година ще бъде с 10-12 % повече.

„За 24 часа от завода ни излизат между 10 и 15 камиона с продукция на практика за всички балкански страни. От скоро успяхме да пробием на пазара в Израел, който е много наситен и в Либия. Това означава, че вече изнасяме за Азия и Африка“, заявява пред Sliveninfo Росен Русчев. Който признава, че фирма „РЕТАЛ“ е един от основните „виновници“ за съществуването на митническото бюро в Сливен.

Русчев е завършил ПМГ “Добри Чинтулов“, след което като повечето хора от своето поколение е опитал късмета зад граница. По-късно завършва мениджмънт и маркетинг.  Започва във фирма „РЕТАЛ“ като търговски директор през 2008 г., когато дружеството отваря врати в Сливен. От 2010 г. е генерален директор.

„Първоначално този терен от 27 дка ми се виждаше огромен и се чудех за какво ни е толкова земя. Започнахме само с две машини и 17 души, а първите две години бяха много трудни. Днес имаме 7 машини за преформи с тенденция да вземем осма. Започнахме производство на капачки, за което имаме две машини, а до Нова година чакаме трета. При нас работят 70 души, но реално даваме хляб на още 25 фирми, най-вече от Сливен. На Балканите сме много сериозен фактор, днес всички ни познават и ни търсят като стабилен партньор. През последните четири години „РЕТАЛ БАЛКАН“ ЕООД е сред дружествата с най-добри показатели сред всичките 25 завода на „РЕТАЛ ИНДЪСТРИЙЗ“ в Европа“, споделя Росен Русчев.

За него обаче най- важният фактор са хората.

„Всичко друго-техника, сгради, земя е само желязо, бетон и пръст без хората. Доволен съм, че с много усилия успях да изградя колектив от отлични професионалисти във всяка област-производство, търговия, мениджмънт. Много е хубаво, че ежегодно при нас се организират семинари в различни части на Европа, на които се обменя опит с колегите от другите фирми на компанията. При нас всеки започва от ниско ниво и трябва да се докаже в работата. Парите сами идват с времето. Минималната заплата в завода е 1000 лева, но във всяка сфера има степенуване-започваш от опаковчик, следва старши опаковчик, началник смяна и т.н.“, казва шефът на „РЕТАЛ“ в Сливен.

За последните 10 години във фирмата са инвестирани 40 млн. лева. Само за една машина за преформи се дават 1,2 млн. евро. Заради търсенето на продуктите на „РЕТАЛ“ от дружеството- майка предвиждат изграждането на още един завод в България.

„Аз съм оптимист, развиваме се успешно и считам, че сме хванали верния път“, споделя Русчев, който е баща на три деца. Именно с тях е любимото му време, когато не е на работа. През летните месеци Росен Русчев е ангажиран плътно с производството и не може да си позволи отпуск.

„Наваксвам през зимата“, казва с усмивка бизнесмен №1 за 2018 година на Община Сливен.

 

Георги Мангинов

 

Предишна ДЕЙСТВИЯ НА РУ-СЛИВЕН ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДА И ОБЩИНАТА
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен 0 коментара

ДА ИЗПЪЛНИШ СВОЯТА МИСИЯ!

Вече 55 години ПГ по хотелиерство и туризъм успешно изпълнява своята мисия – да създава добре подготвени кадри за туризма. Това пожелават будните сливенски граждани през далечната 1963 година ,

Новини Сливен 0 коментара

МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН СПЕЧЕЛИ 4 ЗЛАТНИ МЕДАЛИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛУВАНЕ

Една от младите надеждите в националното плуване Катерина Кирова отново показа качества, като се завърна от Държавното лично-отборно първенство по плуване във възрастова група „Весел делфин” (родени след 2006 год.)

Новини Сливен 0 коментара

ОБЛАСТ СЛИВЕН Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ПОЛУЧЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ

Реално изплатените европейски средства в България вече са 18,7 млрд. лв. или 2648 лв. на човек от средногодишното население, се посочва в изследване на Института за пазарна икономика. Това е сумата на

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

three × five =