ТЕЧЕ ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО ПО УЛИЦА „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“.  ЗАПОЧНАХА И ПЪРВИТЕ КРАЖБИ НА ЦВЕТЯ
18.03.2024 2406 Прегледи

ТЕЧЕ ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО ПО УЛИЦА „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“. ЗАПОЧНАХА И ПЪРВИТЕ КРАЖБИ НА ЦВЕТЯ

В навечерието на пролетния сезон в Сливен започна озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“. Мястото е известно още като „улицата с алеята на розите“. Община Сливен си постави амбицията тя да бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. За съжаление, паралелно с озеленяването там, започнаха и първите кражби на новите цветя и дървесна растителност.

Зам.-кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов обясни, че вече са проведени разговори с живущи в района и има съмнения за един от предполагаемите  извършители на деянието. Зам.-кметът апелира жителите на общината при нередности и ако забележат вандалски прояви, да сигнализират на дежурния телефон.

В края на миналата година Община Сливен започна изпълнение на пилотен проект за  възстановяване на улица „Никола Фурнаджиев“ и озеленяване в района. Дейностите предвиждат обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Предвижда се изграждане на кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи-стени, както и чешми за хора и животни.

Костов информира, че впоследствие проектът за зелен коридор е претърпял корекции по отношение на някои от металните елементи и ширината на пешеходната зона, която е увеличена.

Проектът се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите – Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

Предишна ИЗЛОЖБА НА БУТУРНИЦИ В СЕЛО МЛЕКАРЕВО
Следваща ЗАПОЧНАХА ПЪРВИТЕ БЕСЕДИ, ЧАСТ ОТ КАМПАНИЯТА „ЧУЙ МЕ! НИТО ЕДИН ПОВЕЧЕ!“

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА СТАРТИРА ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРУДОВА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) гр. Сливен съвместно с дирекция „Бюро по труда” – Сливен, стартират дейности по превенция на трафика на хора с цел трудова

Новини Сливен

БЛИЗО 8 ХИЛЯДИ ЛЕВА БЯХА СЪБРАНИ ОТ БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ КОНЦЕРТ „НАДЕЖДА ЗА ДИМИТЪР“

Над 300 деца и младежи от Сливен участваха в благотворителния концерт „Надежда за Димитър“ в подкрепа на 20-годишния Димитър Щилиянов. Организатор на благотворителното събитие, състояло се снощи в зала „Васил

Новини Сливен

СКЛЮЧЕНИ СА ПЪРВИТЕ 14 ДОГОВОРА ЗА ОБЩИНСКАТА ПОДКРЕПА ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА БЛОКОВЕ

Първите договори за предоставяне на общинска финансова подкрепа за енергийно и техническо обследване на жилищни сгради бяха подписани днес от кмета Стефан Радев. Четиринадесет сдружения на собственици ще получат помощ