ТЕЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА
април 28, 2022 379 Прегледи

ТЕЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА

От 24 до 30 април 2022г. се отбелязва Европейската имунизационна седмица, която ще премине под мотото: „Ваксини: за по-добър и по-дълъг живот“.

Началото на инициативата е поставено през 2005 г. и от тогава до сега тя се провежда всяка последна седмица на месец април.

Целта е да се повиши информираността на обществото относно ролята на ваксините за предотвратяване на епидемии от опасни, но ваксинопредотвратими заболявания, както и да се насърчи имунизацията на хората от всички възрасти.

Тази година Европейската имунизационна седмица се фокусира върху пет теми, свързани с имунизациите в детска възраст като превантивна мярка срещу тежко протичащи и социално-значими инфекциозни заболявания, срещу рак на маточната шийка и др. Кампанията насочва общественото внимание и към значението на ваксинацията срещу COVID-19 за преодоляване на пандемията от коронавирусната инфекция.

От създаването им през 18 в. до наши дни, ваксините помагат за ограничаване разпространението на живото застрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят. Те осигуряват защита не само на ваксинирания, но и на всички, които го заобикалят – семейство, близки, приятели и колеги. Чрез избора си да се ваксинираме проявяваме отговорност както към собственото си здраве, така и към общественото здраве.

Благодарение на ваксините:

  • От 1988 г. насам разпространението на едно от най-опасните остри вирусни инфекциозни заболявания – полиомиелитът, е намаляло с 99%.
  • Две дози от ваксината срещу морбили (дребна шарка) предпазват почти 100% от това сериозно и силно заразно заболяване.
  • Рубеолата при бременни жени може да причини вродени дефекти и дори смърт на плода, но имунизацията срещу заболяването в детството предпазва от заразяване през целия живот.
  • Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса.
  • Комбинирани ваксини като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш редуцират броя на необходимите клинични посещения и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
  • Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с редовен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за предотвратяване на заболяването.
  • Ваксинацията е най-ефикасната профилактика и срещу грип и остри респираторни заболявания.

 

Масовата имунизация осигурява колективен имунитет и намалява разпространението на заразните заболявания сред населението, което води до по-ниски нива на заболяемост и смъртност. Това означава, че когато голям процент от популацията в отделните страни е напълно имунизирана според условията на националните им календари, в резултат на изградения колективен имунитет, се защитават и тези, които по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани.

Към момента ваксините са и основното средство за справяне с пандемията от COVID-19. Приложението им вече втора година доказва, че те намаляват вероятността от заразяване, а при евентуална инфекция, предотвратяват опасността от тежко протичане на заболяването, усложнения, хоспитализации и летален изход.

Имунизацията срещу коронавирусната инфекция е доброволна, безплатна и напълно безопасна. Информация за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 може да намерите на сайта https://plusmen.bg/ на Министерството на здравеопазването.

Всеки работен ден от 15,00 до 17,00ч в Регионална здравна инспекция –Сливен, може да направите своята ваксина срещу COVID-19.

 

РЗИ-Сливен

Предишна В СЛИВЕН СЕ ПРОВЕЖДА ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА НА ГЛАВНИТЕ АРХИТЕКТИ И ЕКСПЕРТИ ПО УСТРОЙСТВЕНО ПЛАНИРАНЕ ОТ ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ
Следваща ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „НАДЕЖДА“ В СЕЛО ЗЛАТИ ВОЙВОДА ЧЕСТВА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ОКРЪЖЕН СЪД – СЛИВЕН ПОСТАНОВИ ПРИСЪДА ОТ 1О ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ШОФЬОР, ПРИЧИНИЛ СМЪРТТА НА ТРИМА ДУШИ

Шофьор отива в затвора за 10 г. заради причинена смърт на 3 души. Трагедията се разигра през януари миналата година на жп прелез край село Желю войвода. Окръжен съд –

Новини Сливен

МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ИЗВЪРШИ ТРЕНИРОВЪЧЕН ПОЛЕТ ДО ВОЕННА БОЛНИЦА В СЛИВЕН

Медицински хеликоптер на американската армия извърши тренировъчен полет до Военна болница в Сливен. Вертолетът Блекхоук кацна буквално за минута на площадката в двора на лечебното заведение и веднага излетя. Специално

Новини Сливен

ДНЕС И УТРЕ СЪБИРАТ ИДЕИ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ВХОДА НА ГРАДСКАТА ГРАДИНА В СЛИВЕН

Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” постави началото на инициатива по обновяване на Постамента и околното пространство на входа на Градския парк като част от проекта „_The Spot” . Бяха събрани