ТЕЦ – СЛИВЕН ПРЕДОСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА РАЗГЛЕДАТ СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО
януари 24, 2020 2085 Прегледи

ТЕЦ – СЛИВЕН ПРЕДОСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ДА РАЗГЛЕДАТ СЪОРЪЖЕНИЯТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

В „Топлофикация Сливен“ ЕАД днес се проведе Ден на отворените врати. През целия ден бе осигурен достъп на представители на медиите, граждани, представители на природозащитна организация и на представители на отдел „Екология“ от Община Сливен до инсталациите за горене на RDF и биомаса, които са собственост на дружеството.

Експерти от предприятието показаха на посетителите инсталациите в ТЕЦ-а, както и разясниха същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF. Граждани от Сливен и Стара Загора се запознаха от близо със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в Топлофикацията.

По време на Деня на отворените врати директорът на „Топлофикация Сливен“ ЕАД инж. Павлин Костов заяви, че е щастлив от факта, че са демонстрирали на живо как се осъществява самия процес.

Той обясни, че след първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2.5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Директорът обяви, че са предприели и вторично изгаряне на газовете, които се получават при оползотворяването. Той разясни, че това се изисква единствено при горенето на опасни отпадъци, а в ТЕЦ Сливен не се използват такива.

„Преценихме, че е по-добре да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата“ – уточни инж. Ангел Ангелов, който е председател на Борда на директорите.

За безопасното изгаряне на RDF ТЕЦ – Сливен е направила голяма инвестиция през 2015 година в специална инсталация, която отговаря на всички европейски изисквания. Той допълни, че те използват малко количество модифицирано гориво RDF, а в пещите се изгарят предимно слама, слънчогледови и оризови люспи.

„Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява РДФ, който e сепариран и обеззаразен отпадък от депото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От няколко дни и от София“, обясни още директорът на „Топлофикация Сливен“ ЕАД.

„Можем да гарантираме на гражданите, че ТЕЦ Сливен не създава предпоставки за замърсяване на въздуха“, така директорът инж. Костов обобщи отговорите на въпросите, които му бяха зададени днес.

 

epicenter.bg

Предишна КМЕТЪТ НА ЯМБОЛ ДАРЯВА ЗАПЛАТАТА СИ ЗА МОМИЧЕ С ЛЕВКЕМИЯ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

1004 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА СЛИВЕН ЗА ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА

1004 е броят на новозаразените в община Сливен, показват данните за изминалата седмица, 31 януари – 6 февруари. 1292 души са успели да преборят вируса, 16 са починали. Активните случаи

Новини Сливен

10-ГОДИШНО МОМЧЕ Е В БОЛНИЦА СЛЕД ТОКОВ УДАР

Полицейски служители работя по инцидент с дете в сливенския квартал „Надежда“. На 7 септември 10-годишно момче е пострадало от токов удар. По време на игра детето се е качило на

Новини Сливен

ПРОВЕДОХА СЕ КОНСУЛТАЦИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ СЪСТАВИТЕ НА СИК НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ

Кметът Стефан Радев днес проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции в 44-ото Народно събрание, партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент