ТЕЦ – СЛИВЕН ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА ВИДИ КЪДЕ И КАК СТАВА ГОРЕНЕТО НА RDF И БИОГОРИВО
януари 21, 2020 2028 Прегледи

ТЕЦ – СЛИВЕН ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА ВИДИ КЪДЕ И КАК СТАВА ГОРЕНЕТО НА RDF И БИОГОРИВО

ТЕЦ – Сливен обявява петък, 24 януари, за Ден на отворените врати. Каним журналисти, еколози от общината, представители на зелени организации и всички граждани. Нека да заповядат в 10 часа в Топлоцентралата, където ще осигурим достъп до инсталации за изгаряне на RDF и биогорива, ще покажем и ще разкажем как се случва това на територията на централата. Това обяви пред журналисти във вторник инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на ТЕЦ – Сливен

„В сливенската централа не се горят битови отпадъци, а се оползотворява модифицирано RDF гориво, което сепарирано, обработено и обеззаразено. Това става в специално изградена пещ, която е проектирана и работи съгласно Наредбата за изгаряне на RDF и биогорива. Тази наредба не е измислена в България, а е взета от Германия. Инсталацията ни е супер модерна, европейска, пусната е да работи през 2015 г., а инвестициите за нея са над 2 млн. лева. Категорично искам да опровергая твърденията, че изгаряме RDF съвместно с въглищен прах. Това не отговаря на истината. Количеството RDF представлява едва 3 % от общия енергиен микс на централата ни. По-голямо е количеството на биогорива, които се изгарят в централата – нещо, за което никой не говори.

„За жалост според българското законодателство биогоривата попадат в една графа с отпадъците, защото биогоривата се третират като отпадъци от растителни материали и се характеризират с отделен код както и горивата от отпадъци. Биогоривата в ТЕЦ – Сливен са от слама, слънчоглед и ориз“, каза инж. Павлин Костов. Той показа нагледно какво представляват биогоривото и RDF горивото. Sliveninfo ви предлага снимки.

Оказа се, че ТЕЦ -Сливен е единствената топлоцентрала на въглища в  България, която има разрешение за горене на RDF.

“ Не бяха констатирани нарушения и нерегламентирани практики при работата на ТЕЦ Сливен при проверките на ДАНС, Икономическа полиция и РИОСВ Ст. Загора през миналата седмица, които бяха по нареждане на прокуратурата. За една година имаме повече от 15 проверки и сигурно сме най-проверяваното предприятие в Сливен.

„Постоянно се правят замервания за чистотата на въздуха от ТЕЦ-а, от независима акредитирана лаборатория и от РИОСВ, и няма разминаване в отчетените данни“, подчерта изпълнителният директор.

„Разберете, ние живеем в Сливен, нашите деца и семейства живеят в града и не бихме си позволили да замърсяваме въздуха и околната среда тук“, изтъкна инж. Костов.

Междувременно се разбра, че според официални данни от 2015 г. насам показанията за чистота на въздуха в Сливен значително се подобряват. От същата година започва да работи и модерната пещ за горене на RDF. В ТЕЦ – Сливен вече не се гори RDF от Италия, а основно от регионалното сметище в село Хаджи Димитрово.

 

Предишна РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" - СЛИВЕН ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ТЕМА: “НЕРАЗКАЗАНИ ИСТОРИИ НА ЕДИН ЛОВЕЦ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ”
Следваща НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В 10-то ИЗДАНИЕ НА ФОТОКОНКУРСА "БЕБЕТАТА НА МБАЛ "Д-Р ИВАН СЕЛИМИНСКИ" - СЛИВЕН"

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

БАНКОВА СЛУЖИТЕЛКА ПРЕД ПЕНСИЯ ОТ СТРАЛДЖА ТОЧИЛА СМЕТКИ НА КЛИЕНТИ

Банкова служителка от Стралджа източвала сметки на клиенти. Липсите са установени преди 10 дни. Служителката е уволнена. На служителката са оставали две години до пенсия. Тя често е била забелязвана

Новини Сливен

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ СТАВА КАТО ДЕПУТАТ, МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ НА СТАРАТА СИ РАБОТА СЛЕД ИЗТИЧАНЕ НА МАНДАТА

Парламентът одобри промени, с които се увеличава независимостта на председателите на общинските съвети. Със 114 гласа „за” и само 3 „въздържал се” измененията в Закона за местното самоуправление и местната

Новини Сливен

295 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЛАСТ СЛИВЕН

295 са активните случаи на COVID-19 към 21 януари, съобщиха от Областния кризисен щаб. 217 от болните са жители на областния град Сливен. Останалите лица са жители на 45 населени места в