ТВЪРДИЦА УЧАСТВА В ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“
юни 11, 2018 1757 Прегледи

ТВЪРДИЦА УЧАСТВА В ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“

В град Елена на 9 юни се проведе поредното издание на празника на балканските градове „Балканът пее и разказва”.

Домакините посрещнаха официалните лица и участниците в двора на архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливницата”, откъдето започна празничното шествие по главната улица на града до сцената на пл. „Хр.Ботев”. Начело дефилираха представители на градовете, с автентични костюми, следвани от официалните гости и участниците от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Твърдица и Гурково. Сред официалните лица на празника бяха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Петко Борисов и секретарят Пламен Курумилев. Под звуците на химна „Хубава си, моя горо” кметът на Община Елена Дилян Млъзев издигна знамето на празника. В приветственото си слово той изтъкна, че „празникът „Балканът пее и разказва“ е уникален в българската съкровищница от празници и фестивали със своята дълголетна история, с традиции, съхранени и развивани през годините от родолюбиви и талантливи балканджии”.

Град Твърдица беше представена от самодейни състави и групи от Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1914”- вокална група „Романс” с ръководител Емил Минев, клуб за народни хора „Балканско цвете”, средношколски танцов състав и самодеен танцов състав с ръководител Димитър Димитров, както и възпитаниците на музикална школа с ръководители Стоян Христанов и Георги Георгиев.

През сцената преминаха повече от 250 участника в близо четири часова програма, която беше наблюдавана  и аплодирана от многобройна публика.

Наградени бяха участниците в обявения от организаторите фото конкурс „Мой град, моя гордост”. В края на празника се проведе надиграване, което спечели двойката от Твърдица.

От 2012 г. празникът има летописна книга по инициатива на организаторите от гр. Елена. Тази година кметът на град Гурково я предаде на кмета на град Елена – Дилян Млъзев, който по традиция връчи знамето на празника на представителите на следващия домакин – град Дряново.

Празникът в този си формат е успешен и се радва на високо признание. „Ежегодното му провеждане е най-доброто доказателство, че е избрана една чудесна форма за популяризиране на съхраненото духовно богатство на градовете на юг и на север от гордия Балкан. Народните традиции и обичаи не са забравени. Вековни легенди и предания, героични истини за горди и свободолюбиви балканджии се предават от поколение на поколение, което е залог за тяхната вечност и непреходност. Фестивалният форум показва и е пример как изкуството може да обединява, да гради мостове и да създава приятелства”. В рамките на празника се организират изложби и съвместни печатни издания, провеждат се конкурси. Тази година темата на местния вестник бяха преданията и легендите за създаването на селищата.

Идеята за този празник възниква преди 45 години в гр. Елена. През 1973 г. е първата среща на представителите на възрожденските градове Елена, Котел, Дряново и Трявна. Първата обща проява е в Елена на Неювската поляна (20-21 юни 1974). Отначало срещите са през една година, като домакините се редуват. Дряново е домакин през 1976 г., Трявна-1978, Котел – 1981 г. Към празника през 1983 г. се присъединява Твърдица, а през 1985 г. и Гурково. В годините на прехода срещите прекъсват за кратко, но по инициатива на гр. Елена през 1996 г. празникът е възобновен, като става ежегоден и градовете го приемат в реда: Елена-Дряново-Трявна-Котел-Твърдица-Гурково. Нашият град е посрещал празника през 1983, 1998, 2004, 2010 и 2016 г., а следващото ни домакинство ще е през 2022 г.

Предишна 2 ДЕКАРА ПШЕНИЦА ИЗГОРЯХА ПРИ ПОЖАР
Следваща 920 ЛЕВА СТАВА НАЧАЛНАТА УЧИТЕЛСКА ЗАПЛАТА ДОГОДИНА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

3 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Днес, когато цялата международна общност отбелязва 3 декември – Международния ден на хората с увреждания, вярвам, че едно общество е силно, когато е обединено! Неговата зрялост се измерва в отношението

Новини Сливен

ПИЯН СЛИВНАЛИЯ Е ЗАЛОВЕН ЗАД ВОЛАНА НА УЛИЦА „ВЕЛИКОКНЯЖЕВСКА“

Водач с алкохол 2,10 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. В 12,30 часа на 15 август на ул.”Великокняжевска” е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген”, управляван от

Новини Сливен

ТРИМА ЗАГИНАХА ПРИ ТЕЖКА КАТАСТРОФА ТАЗИ НОЩ

Трима души загинаха при тежка катастрофа, станала тази нощ на магистрала „Тракия“, в сливенския участък. Служители на ОДМВР-Сливен и експерти работят по тежко пътно произшествие, възникнало на автомагистрала „Тракия“ тази

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

twenty − 16 =