ТВЪРДИЦА ПОЧЕТЕ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА
януари 12, 2018 1560 Прегледи

ТВЪРДИЦА ПОЧЕТЕ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

14 януари е паметната дата в историята на Твърдица, донесла преди 140 години свободата й.

Какви са събитията, вплели и името на Твърдица в последните дни на Освободителната войната и победния ход на руската армия?

За охрана на левия фланг на армията на ген. Радецки и нейните съобщения в тила при преминаването й през Стара планина е сформирана странична лява колона под командването на генерал-лейтенант барон Едуард Карлович Делинсхаузен. В нейния състав влизат ХІ-а пехотна дивизия и ХХІV-а пехотна дивизия с артилерийските им части. ХІ-и армейски корпус трябва да осигури преминаването на артилерията и обоза, безопасното движение на авангарда на лявата колона по течението на р. Тунджа в посока Ямбол – Ваково към Одрин. Да премине Балкана през Хаинкьойския и Твърдишки проходи и освободи градовете Сливен и Ямбол, както и да изпълнява ролята на страничен авангард на войските, разположени в Казанлак.

ХІ корпус под командването на ген.-лейтенант Делинсхаузен се отправя през Твърдишкия проход. Начело е 103-и пехотен Петрозаводски полк. Състоянието на пътя е много лошо. Срутвания, дълбоки преспи и разрушени от турците мостове затрудняват придвижването.

Шест дни пехотният полк работи неуморно по възстановяването на пътя, по който да мине артилерията и екипите им. Освен руският полк, в разчистването на пътя участва Твърдишката чета, начело със Симеон Стойков и работни групи от селото.

По повод 140 г. от Освобождението от османско владичество пред паметната плоча на вестителите на Свободата, архиарейският наместик на новозагорска духовна околия Иван Стоянов отслужи благодарствен молебен. Присъстваха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Петко Борисов, председателят на ОбС Твърдица Валентин Лазаров, Пламен Курумилев-секретар на Общината, общински съветници, служители от общинска администрация, ученици от СУ”Н. Рилски” и граждани.

Кметът на Общината Атанас Атанасов произнесе слово, с което пренесе присъстващите в събитията на оня паметен ден: нощния пожар в източната махала на селото; вестта за идването на братушките; посрещането им най-напред в м. „Богомилското гробище”и после, по обяд, тържественото посрещане в селото от местните първенци и цялото население; преклонението на руските части пред последните жертви на робството, станало на площадчето (дн. пазар) и т.н. – описани от местния краевед Тодор Стоянов в книгата „Твърдица в миналото”. Едва ли  можем да разберем всички чувства, вълнували нашите предци – опиянението  и щастието, че са свободни, че могат сами ще определят пътя за развитието на Твърдица и мъката по дадените жертви.

Паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – І-ва опълченска дружина, Михо Димитров – V-та опълченска дружина; участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков – от с. Сборище, дадените жертви по време на робството бяха почетени с едноминутно мълчание.

На паметната плоча на освободителите кметът на общината поднесе венец, последван от останалите присъстващи на събитието.

Предишна ОБСЪДИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА МЕСЕЧНИТЕ ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ
Следваща СЛИВЕН СЕ СБОГУВА С МИХАЛ МИХАЛЕВ, СЪПРУГ НА Д-Р БИСЕРКА МИХАЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НА 7 ЮНИ ОТ 18 Ч В ГАЛЕРИЯ „МАЙ“ СЕ ОТКРИВА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ГАЛИНА ЯНКОВА

На 7 май от 18 ч в галерия „Май“ ще се представи сливенската художничка Галина Янкова. Тя ще покаже произведения в областта на живописта, техника в която най-вече се изразява

Новини Сливен

ЛЮБОВ ВЪРНА ТОП ГОТВАЧ ОТ МИЛАНО В СЛИВЕН

Той е само на 21 години, а вече е топ готвач. Станислав Атанасов доскоро приготвяше храна в елитни ресторанти в Милано. Сред тях е и къщата на „Милан“, където често

Новини Сливен

МВР ПРЕДОСТАВЯ БЛАНКА НА ДЕКЛАРАЦИЯ, КОЯТО ДА УЛЕСНИ ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ПРЕЗ КПП В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ

Декларацията ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

four × four =