ТВЪРДИЦА ПОЧЕТЕ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА
януари 12, 2018 1400 Прегледи

ТВЪРДИЦА ПОЧЕТЕ 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАДА

14 януари е паметната дата в историята на Твърдица, донесла преди 140 години свободата й.

Какви са събитията, вплели и името на Твърдица в последните дни на Освободителната войната и победния ход на руската армия?

За охрана на левия фланг на армията на ген. Радецки и нейните съобщения в тила при преминаването й през Стара планина е сформирана странична лява колона под командването на генерал-лейтенант барон Едуард Карлович Делинсхаузен. В нейния състав влизат ХІ-а пехотна дивизия и ХХІV-а пехотна дивизия с артилерийските им части. ХІ-и армейски корпус трябва да осигури преминаването на артилерията и обоза, безопасното движение на авангарда на лявата колона по течението на р. Тунджа в посока Ямбол – Ваково към Одрин. Да премине Балкана през Хаинкьойския и Твърдишки проходи и освободи градовете Сливен и Ямбол, както и да изпълнява ролята на страничен авангард на войските, разположени в Казанлак.

ХІ корпус под командването на ген.-лейтенант Делинсхаузен се отправя през Твърдишкия проход. Начело е 103-и пехотен Петрозаводски полк. Състоянието на пътя е много лошо. Срутвания, дълбоки преспи и разрушени от турците мостове затрудняват придвижването.

Шест дни пехотният полк работи неуморно по възстановяването на пътя, по който да мине артилерията и екипите им. Освен руският полк, в разчистването на пътя участва Твърдишката чета, начело със Симеон Стойков и работни групи от селото.

По повод 140 г. от Освобождението от османско владичество пред паметната плоча на вестителите на Свободата, архиарейският наместик на новозагорска духовна околия Иван Стоянов отслужи благодарствен молебен. Присъстваха кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, зам.-кметът Петко Борисов, председателят на ОбС Твърдица Валентин Лазаров, Пламен Курумилев-секретар на Общината, общински съветници, служители от общинска администрация, ученици от СУ”Н. Рилски” и граждани.

Кметът на Общината Атанас Атанасов произнесе слово, с което пренесе присъстващите в събитията на оня паметен ден: нощния пожар в източната махала на селото; вестта за идването на братушките; посрещането им най-напред в м. „Богомилското гробище”и после, по обяд, тържественото посрещане в селото от местните първенци и цялото население; преклонението на руските части пред последните жертви на робството, станало на площадчето (дн. пазар) и т.н. – описани от местния краевед Тодор Стоянов в книгата „Твърдица в миналото”. Едва ли  можем да разберем всички чувства, вълнували нашите предци – опиянението  и щастието, че са свободни, че могат сами ще определят пътя за развитието на Твърдица и мъката по дадените жертви.

Паметта на опълченците, участвали в Руско-турската война 1877-1878 г от Твърдица: Колю Павлов – І-ва опълченска дружина, Михо Димитров – V-та опълченска дружина; участниците в доброволчески чети: Симеон Стойков, Стефан Стойков, Злати Г. Жабов, Кою Пеев Бошнака, Величко Иванов Величков – от с. Сборище, дадените жертви по време на робството бяха почетени с едноминутно мълчание.

На паметната плоча на освободителите кметът на общината поднесе венец, последван от останалите присъстващи на събитието.

Предишна ОБСЪДИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА МЕСЕЧНИТЕ ТАКСИ ЗА ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ
Следваща СЛИВЕН СЕ СБОГУВА С МИХАЛ МИХАЛЕВ, СЪПРУГ НА Д-Р БИСЕРКА МИХАЛЕВА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ДЕТСКА ЯСЛА № 3 С НОВА ПЛОЩАДКА ЗА ИГРИ

Спортен празник под надслов „Игра на открито – здраве за децата” се проведе днес в детска ясла № 3. Поводът за него е новата детска площадка, монтирана в двора на

Новини Сливен

МЪЖ ОТ СЛИВЕН Е ЗАДЪРЖАН ЗА НАРКОТИЦИ

Притежание на наркотици е установено от полицейски служители в град Сливен. На 6 август при осъществяване на патрулна дейност в 01,50 часа е извършена проверка на 35-годишния Б.М. от град

Новини Сливен

КРАДЦИ ОТ НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ СА ЗАЛОВЕНИ В СЛИВЕН

Топкрадци от големи магазини за дрехи в цялата страна са задържани в Сливен, съобщиха от полицията. Операцията е реализирана под наблюдението на прокуратурата; задържани са мъж и жена от София,

0 коментара

Все още няма коментари!

Може да сте първият който коментира публикацията!

Остави коментар

5 × three =