„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРОДЪЛЖАВА С ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА ПЕТЪР КАЙРАКОВ
юли 14, 2020 1205 Прегледи

„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРОДЪЛЖАВА С ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА ПЕТЪР КАЙРАКОВ

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

От 14 до 28 юли свои картини представя художникът Петър Кайраков. Той е подредил 10 маслени платна, сред които „Пейзаж“, „Муза“, „Метеора“, „В очакване“, „Единствени“, „Морско привличане“ и др.

Петър Кайраков е завършил Художествената академия със специалност „Графика“ през 1990 година. Преподавател е по рисуване и живопис в НХГ „Димитър Добрович“-Сливен. Има редица самостоятелни изложби в Сливен, София, Бургас, както и в Норвегия, Гърция, Полша и др.

Ето какво сподели художникът за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др.

„Изложбата включва картини предимно от 2019 година. Има и няколко неща, които са тематични. Те са свързани предимно с митология. Преди години съм показвал такива картини. Темата ми е доста интересна и в нея намирам много и от съвременния начин на живот. Говоря за Любовта, очакването на нещо приятно, което ще се случи, Доброто, Злото, всичко това го има в тази митология и затова ми е интересна темата. Тя предлага много въображение. Друга тема в изложбата са пейзажите, които рядко са от определен обект, по-скоро са натрупани впечатления в главата ми от години. В тези пейзажи съм търсил повече колорита, въздействието, живописната маска.

Въпреки неприятното положение, свързано с вируса, не само аз като художник, но и колегите продължихме и продължаваме да рисуваме и да търсим своя път. Въпреки че галериите бяха затворени и нямаше как художникът да показва картините си, това бе един дълъг период, в който човек можеше да остане сам в ателието, да размишлява и да намира нови идеи. С мой колега бях поканен да направим изложба през есента в ХГ „Димитър Добрович“, изложбата трябваше да бъде предимно от рисунки и акварели. Та през този период на изолация рисувах това – акварели и рисунки, с различни графични материали, но определено всичко на хартия. Направих около 30 творби във формат 50 х70 см. Надявам се тази отменена изложба да бъде реализирана в скоро време и с творбите да изненадам колегите и приятелите си.

Творя в прекрасно ателие на бул. „Цар Симеон“, в което намирам усамотение и спокойствие. Там имам възможност да правя различни по формат неща. Там е моят храм.“

На 15 юли във виртуална изложба ще ви представим всяка творба на Петър Кайраков, подредена в галерията.

 

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

 

Предишна ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща НА СРЕЩА В СЛИВЕН БХРА ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В БРАНША

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАСИЛЕН РЪСТ СРЕД НОВОЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19 ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА В ОБЩИНА СЛИВЕН

Значителен ръст при новите случаи на Covid-19 показват данните от изминалата седмица в община Сливен. 40 е броят на новозаболелите, 6 лица са излекувани, 1 е починал. Активните случаи към

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ АДВОКАТ ПРИЕМА ПОЗДРАВИ ЗА РОЖДЕН ДЕН

Сливенският адвокат Делян Бомбалов приема днес поздрави за своя рожден ден. Бившият офицер от полицията и армията става на 52 години. Той вече направи първата почерпка на свои приятели, които

Новини Сливен

34 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС В ОБЛАСТ СЛИВЕН

1046 нови случая на COVID-19 са били установени у нас през изминалото денонощие от направени 5739 PCR теста, показват данните в Единната информационна система. Общо потвърдените случаи от началото на