„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРОДЪЛЖАВА С ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА ПЕТЪР КАЙРАКОВ
юли 14, 2020 301 Прегледи

„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРОДЪЛЖАВА С ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА ПЕТЪР КАЙРАКОВ

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

От 14 до 28 юли свои картини представя художникът Петър Кайраков. Той е подредил 10 маслени платна, сред които „Пейзаж“, „Муза“, „Метеора“, „В очакване“, „Единствени“, „Морско привличане“ и др.

Петър Кайраков е завършил Художествената академия със специалност „Графика“ през 1990 година. Преподавател е по рисуване и живопис в НХГ „Димитър Добрович“-Сливен. Има редица самостоятелни изложби в Сливен, София, Бургас, както и в Норвегия, Гърция, Полша и др.

Ето какво сподели художникът за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др.

„Изложбата включва картини предимно от 2019 година. Има и няколко неща, които са тематични. Те са свързани предимно с митология. Преди години съм показвал такива картини. Темата ми е доста интересна и в нея намирам много и от съвременния начин на живот. Говоря за Любовта, очакването на нещо приятно, което ще се случи, Доброто, Злото, всичко това го има в тази митология и затова ми е интересна темата. Тя предлага много въображение. Друга тема в изложбата са пейзажите, които рядко са от определен обект, по-скоро са натрупани впечатления в главата ми от години. В тези пейзажи съм търсил повече колорита, въздействието, живописната маска.

Въпреки неприятното положение, свързано с вируса, не само аз като художник, но и колегите продължихме и продължаваме да рисуваме и да търсим своя път. Въпреки че галериите бяха затворени и нямаше как художникът да показва картините си, това бе един дълъг период, в който човек можеше да остане сам в ателието, да размишлява и да намира нови идеи. С мой колега бях поканен да направим изложба през есента в ХГ „Димитър Добрович“, изложбата трябваше да бъде предимно от рисунки и акварели. Та през този период на изолация рисувах това – акварели и рисунки, с различни графични материали, но определено всичко на хартия. Направих около 30 творби във формат 50 х70 см. Надявам се тази отменена изложба да бъде реализирана в скоро време и с творбите да изненадам колегите и приятелите си.

Творя в прекрасно ателие на бул. „Цар Симеон“, в което намирам усамотение и спокойствие. Там имам възможност да правя различни по формат неща. Там е моят храм.“

На 15 юли във виртуална изложба ще ви представим всяка творба на Петър Кайраков, подредена в галерията.

 

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

 

Предишна ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Следваща НА СРЕЩА В СЛИВЕН БХРА ПОИСКА СПЕШНА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В БРАНША

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

И ТАЗИ ГОДИНА В СЛИВЕН ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ИЗЛОЖБА – КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „АЗ И МОЯТ ГРАД“

Община Сливен, в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович“, организира за 25-и път традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца

Новини Сливен

ГОРСКИ СЛУЖИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ПО ГОРИТЕ- СЛИВЕН ЗАДЪРЖА КАМИОН С НЕЗАКОННА ДЪРВЕСИНА

Горски служители на Регионална дирекция по горите Сливен задържаха товарен камион с незаконна дървесина. Нарушението е констатирано при извършена вчера съвместна проверка на горски инспектори и служители на Икономическа полиция

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ОБЯВЯВА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ И ПЕРСОНАЛ ЗА УСЛУГАТА „ПАТРОНАЖНА ГРИЖА“

Във връзка с изпълнение на Проект № BG05M9OP001-2.040-0069-C01 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Сливен“ по процедура BG05M9OP001-2.040 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица