„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА МАРИН ПОДМОЛОВ
август 18, 2020 596 Прегледи

„ТВОРЧЕСКО ЛЯТО 2020” ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА – ЖИВОПИС НА МАРИН ПОДМОЛОВ

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов и Веселин Дамянов-Вес.

Марин Подмолов е роден на 18 август 1946 г. в Нова Загора. Завършва художествена гимназия в София, а след това – ВИИИ „Николай Павлович“ – специалност приложна графика при проф. Александър Поплилов през 1974 г. Член е на Съюза на българските художници от 1976 г. От 1981 г. до 1991 г. е директор на Художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен. Има участия в десетки национални изложби, както и в международни изложби в Париж, Лондон, Рим, Стокхолм, Сиатъл, Монреал, Токио, Варшава, Москва, Букурещ и д. Десетки са и самостоятелните изложби на Марин Подмолов в Сливен, Жеравна, Несебър, Нова Загора, Бургас, София, Атина, Никозия и др. Носител е на орден „Кирил и Методий“-I-ва степен. Сред отличията му са първа награда за плакат на СБХ „60 г. ВОСР“-1976 г. и първа награда за запазен знак на „Мелинвест“-Сливен-2000 г. Почетен гражданин е на Сливен. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия-София, Софийска градска художествена галерия, Музея за модерни изкуства-Токио, музея „Виланов“-Варшава и множество частни колекции в цял свят. Живее и работи в Сливен и София.

Изложбата на Марин Подмолов включва девет живописни платна – „Кентавърка“, „Остров“, „Голяма Мадона“, „Риба-3“, „Сливенски мотив“, „Старият бряст“, „Мадарските скали“, „Венеция“ и „Риба-2“. Картините са с различна големина, като най-малката е 55х45 см, а най-голямата – 60х50 см. Цените на творбите са между 500 и 700 лв.

Ето какво сподели творецът за работата си по време на т.нар. изолация заради коронавируса. „Доста леко изкарах този период, не ми се отрази депресиращо или стресиращо. Истината е, че откакто съм завършил преди години, все съм в ателието и рисувам. Т.е., в ежедневието ми нямаше някаква съществена разлика. През цялото време рисувах. Преди време със СейфетинШекеров получихме покана за съвместна изложба в Бургас, която трябваше да бъде открита на 1 септември. Заради коронавируса, собственикът на галерията отложи изложбата за по-спокойни времена. Сейфетин трябваше да участва с малки пластики, а аз – с живописни платна. По време на т.нар. изолация нарисувах и завърших близо 25 платна за тази изложба. Девет от тях, по-малките като формат, изпратих в Сливен за изложбата в галерия „Седем“. Казват, че на моите години творецът започва да рисува в черно-бяло. А аз някак си освежих палитрата си и рисувам цветни творби, така го усещам живота.“

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Марин Подмолов до 28 август. Ценителите могат да се свържат с твореца и на телефон 0887 87 94 01.

 

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

 

 

 

 

Предишна БУЛЕВАРД „ХРИСТО БОТЕВ” СЕ ЗАТВАРЯ ЧАСТИЧНО ЗАРАДИ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВЕЛОАЛЕЯТА
Следваща ЗАПОЧВА АНКЕТИРАНЕТО ЗА ЗЕМИТЕ ПО ПАРАГРАФ 4 В ЗЛАТИ ВОЙВОДА И БИКОС

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

АКЦЕНТИТЕ ОТ ФОРУМА НА ЕНП БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ ОТ КМЕТА СТЕФАН РАДЕВ

На провелия се днес брифинг кметът Стефан Радев представи акцентите от форума на Европейската народна партия, състоял се на 9 март в град София. На него са присъствали местни кметове

Новини Сливен

7-ГОДИШНО МОМИЧЕ Е ПРЕБИТО В СЛИВЕНСКО СЕЛО

На 25 юли е получен сигнал от болнично заведение в град Сливен за прието и оперирано по спешност момиче на 7 години от село Глуфишево с наранявания по главата. След

Новини Сливен

ПРАЗНИК НА ФРАНКОФОНИЯТА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”- СЛИВЕН

По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен от 19 до 23 март 2018 г. в Регионалната библиотека за поредна година ще се проведе седмица, посветена на френския език и култура.