ТВОРЧЕСКИТЕ ГИЛДИИ В СЛИВЕН – ВПЕЧАТЛЕНИ И С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА МАЙСКИТЕ  ДНИ НА КУЛТУРАТА
май 30, 2023 1446 Прегледи

ТВОРЧЕСКИТЕ ГИЛДИИ В СЛИВЕН – ВПЕЧАТЛЕНИ И С ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА

Изминалите събития, посветени на изкуството и културата през майските дни в Сливен, бяха сред акцентите на инициираната от кмета Стефан Радев среща с представители на различните творчески гилдии в града. Сред тях бяха писатели, поети, художници, музиканти, актьори, общественици, педагози, читалищни деятели. Единодушно бе мнението на творците, че тазгодишната програма на Майските дни на културата „Сливенски огньове“ е предложила феерия от интересни и разнообразни събития за различни възрасти и вкусове.

Кметът поздрави всички за съвместната работа досега и усилията, които полагат за обогатяване на изкуството и културния живот в града.

„Искам да благодаря на всички културни институти, творчески съюзи и индивидуални творци, които се включиха и задно успяхме да реализираме тазгодишните „Сливенски огньове“. Такива събития са плод на съвместната ни работа и на хората, които са най-активните, флагманът на културното развитие, културните институти от града и хората на изкуството“, заяви още  кметът. В тази връзка бяха обсъдени предложения и идеи за следващата година, които да бъдат включени в културната програма и тя да бъде още по-атрактивна, да привлича нови публики.

На срещата тема на дискусия бе обновяване на пространства и обекти в Сливен, които да се превърнат в места за общуване и промотиране на различни културни събития. По думите на Радев Общината има амбиции в тази посока и обмисля различни възможности за финансиране. Освен това той посочи, че в момента се работи по идеята за промяна на статута и за увеличаване на размера на наградата „Сирак Скитник“, която Общината възстанови след петгодишно прекъсване. Призът е част от  Националната изложба за изобразително изкуство – Сливен, която е сред ключовите събития в програмата за Димитровден.

„Вярвам, че изкуството трябва да бъде поощрявано, надграждано и подкрепяно във времето. Но това не може да се реализира само с общински политики, необходима е финансова помощ от страна на държавата. Особено за културните институти, които са под опеката на Министерството на културата“, бе категоричен градоначалникът.

 

Предишна ЕДНА МАСА, ДВЕ ПОДПИСКИ ЗА ДВА РЕФЕРЕНДУМА
Следваща „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“ ЗАПОЧНА С „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“, ДНЕС ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАН ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ ЗА ВАКЛУШ ТОЛЕВ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ЗАЛОВИХА ПИЯН ВОДАЧ НА БМВ

Водач с алкохол 1,55 промила е установен от полицейски служители в град Котел. Около 23,10 часа снощи при осъществяване на патрулна дейност полицейски екип спира за проверка лек автомобил „БМВ“,

Новини Сливен

„ШАРЕН СВЯТ“ ГОСТУВА В СУ „ПЕЙО ЯВОРОВ“ И ОУ „ПАНАЙОТ ХИТОВ“

Занимания на тема „Шарен свят”, по дейност Интерактивен музей по основната програма на ОДФ-Сливен, се проведоха в 6 „б” и 7 „б” класове в СУ „Пейо Яворов”. Лекторът Дора Куршумова

Новини Сливен

РАЙОННОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ В КОТЕЛ ПОЛУЧИ ДВА НОВИ АВТОМОБИЛА

Старши комисар Димитър Величков връчи днес ключовете на два нови служебни автомобила, които ще обнови автопарка на районното управление в град Котел. Автомобилите са предоставени на ОДМВР-Сливен от ръководството на