ТАТЯНА СУЛТАНОВА: ИМА КАК СЛИВЕН ДА БЪДЕ ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ
март 28, 2023 1257 Прегледи

ТАТЯНА СУЛТАНОВА: ИМА КАК СЛИВЕН ДА БЪДЕ ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ

Татяна Султанова, водач на листата на Коалиция Продължаваме промяната –Демократична България в Сливенска област, депутат в 47 и 48-то народно събрание. В парламента е заемала позицията заместник-председател на Комисията по околна среда и водите и член на комисията по здравеопазване.
Татяна Султанова над 15 години от кариерата си работи в Министерство на околната среда и водите на експертни и ръководни длъжности. Едновременно с това е преподавател в магистърска програма по „Програми за управление и мониторинг на околната среда“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От март 2020 г. е била мениджър проекти в семейна инвестиционна компания.
Завършила Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в родния Сливен. Придобива две магистърски степени: „Генетика и микробиология“ и „Биоразнообразие, екология и консервация“ в Пловдивския университет. Преминала е следдипломно обучение във Fort Valley State University, Атланта, САЩ в област „Биотехнологии“. Притежава сертификати от обучения и курсове от България и чужбина в областта на управление в администрацията, управление на проекти и програми, медиация, дипломация, опазване на околната среда и др.

Въпрос: Г-жо Султанова, с каква нагласа тръгвате към новия парламент и кои задачи за решаване стоят пред вас?
Татяна Султанова: След множеството разговори с хората от региона имам натрупани много впечатления за развитието на градовете и малките населени места, за живота, бизнеса, здравеопазването и образованието. На първо място, разбира се, хората поставят доходите и трудния начина на живот в по-малките населени места. Това е показател как в политическото безвремие на избори, държавата върви на към пропастта по икономически показатели. Това ще бъде и първата ни задача на Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България – да съставим действащо правителство с работещ парламент. Това е гаранцията за увеличаване на доходите, пенсиите, финансова стабилност за държавата и сигурност за бизнеса. Именно, чрез развитието на свободния пазар ще дойде и увеличението на доходите. Защото, когато европейските пари стигнат до малките и средни бизнеси, а не до няколко големи фирми, ще се създаде и с т.нар. средна класа, която ще бъде гръбнакът на силната българска икономика. Това накратко са задачите пред мен и Коалицията.

Въпрос: Кои от проблемите на Сливен ще занесете за решаване в парламента и с кои местни каузи ще се ангажирате?
Татяна Султанова: Конкретно тук бих искала да ви отговоря, че една от каузите ми за моя избирателен район – беше и ще продължи да бъде Сливенски минерални бани. Ще работя, тази вода да не се влива свободно в Тунджа и да топли рибите, а да се ползва от хората по предназначение. Всички знаем, че тя има доказани лечебни свойства за множество вътрешни болести. В годините държава и община са запуснали района, дали са възможност на множество интереси да се намесят в района и се е стигна до този момент – от някогашен макар и малък курорт, до пълна разруха. Това няма да го оставя така и минералния извор отново ще лекува хората, а банята ще работи. Разбира се не само това ще бъде приоритет в моята работа, но примера го дадох, за да подчертая, колко добър стопанин е била държавата и общината до сега. Иначе има какво да се желае във всяка една област. Тук, в областния център Сливен липсват големите инвеститори, няма и заявен такъв интерес. Ето това ще бъде най-голямата ми цел – да представям Сливен и областта, нейния потенциал, за да може утре тук да дойдат големи компании, които да отворят врати, а хората да получават европейски доходи, без да се налага да отиват в по-голям град или страна от Европейския съюз. Ако постигнем това, хората да живеят добре и печелят добре тук в Сливен, малките населени места и останалите общини в областта ще сме постигнали много, но не всичко, разбира се.

Въпрос: Как ще коментирате идеята на вашата партия, която е залегнала и в управленската програма, че Южна и Северна България трябва да се финансират еднакво. Каква е целта?
Татяна Султанова: Целта е една – преодоляване на регионалните неравенства. Идеята ни е да инвестираме поравно 50 милиарда лева в Северна и Южна България. Така ще спрем обезлюдяването на цели региони в от двете страни на Балкана. Сега всички сили и средства са концентрирани в София, Пловдив, Бургас и Варна. Любимите на Бойко Борисов градове-витрини, като показния магазин от времето на тоталитаризма. Градове като Сливен са оставени на местните партийни феодали, в които те удобно се разполагат и решават кой може да прави бизнес и кой не. Именно това е идеята, градове като Сливен да се върнат на картата на икономическото развитие на страната със силни и модерни производства.

Въпрос: Вие сте работили като експерт в Министерство на околната среда и водите, което предполага, че имате поглед и идея как да се справим с незаконните сметища в региона и започнем да ползваме чиста питейна вода?
Татяна Султанова: Незаконните сметища са една голяма тема, на която трябва да сложим край и то още сега. Защо? Защото тези сметища освен, че са неприятни за гледане – те тровят, унищожават животински и растителни хабитати. Ето за това ние от Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България си поставяме за цел да въведем строг контрол върху нерегламентираното изхвърляне, депонирането и внос на отпадъци. Закриване на незаконните депа и възстановяване на средата е част от политиката залегнала в програмата ни. За целта предвиждаме ефективно управление на отпадъците и въвеждане на принципа “замърсителят плаща”. В района Сливен сме свидетели на редица нерегламентирани сметища, които като че ли не правят впечатление на никой. Тази безстопанственост и анонимност на замърсяващите физически или юридически обекти ще приключи. Друг важен приоритет ни е българската гора и нейното опазване от незаконна сеч и пожари. Чистият въздух за нас и нашите деца също е толкова важен. Няма да допуснем повече политически и институционални гаври с хората, като тази в Нова Загора. Там хората, знаете, с години дишаха, по-скоро не можеха да дишат нормално, заради изпусканите миризми от инсталацията за био газ, която бе направена в града, а законови пропуски регистрираха миризмите като безопасни, а заинтересованите институции се правеха, че нищо не се случва, въпреки протестите на хора и множеството предизвикани проверки. Това повече няма да се случи.

Въпрос: Земеделските производители – основно от малките и средни ферми обявяват, че трудно се задържат на пазара, заради изискванията на веригите хипермаркети, вноса на зеленчуци, плодове, мляко и месо. Как Коалицията продължаваме промяната – Демократична България ще направи така, че българските производители да са с приоритет и да се увеличат фермите и добивите?
Татяна Султанова: Вече стана ясно, че след некомпетентното управление на ГЕРБ над 70% от месото, над 50% от доматите, 45% от яйцата и 30% от млякото са внос. Защото за тях земеделието беше единствено и само зърнодобив. Така е по-лесно, така партийната хазна винаги е пълна, защото държат няколкостотин крупни земеделци. И ето това е една от най-важните причини за високите цени на храните днес, а именно високото ниво на внос и свързаният недостиг на българско производство на конкурентни цени и качество. Ето защо ние ще издигнем селското стопанство в национален приоритет като мярка за справяне с привнесената инфлация и като част от националната сигурност. Предвиждаме повече субсидии за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Ще изработим дългосрочна стратегия за развитието на селските райони в следващите 30 г., нещо което до сега не е правено от нито едно правителство. Ще разширим поливните площи, чрез инвестиции в поливните системи, щ подобрим контрола по границите и ще спираме вноса на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията за безопасност на храните. Предвиждаме и още мерки, за да може българското село да се развива, да става привлекателно за бизнес и притегателно място за живеене. България винаги е била силна земеделска държава и е време отново да я направим такава, защото тази плодородна земя не заслужава да пустее, след като може да ни храни.

Въпрос: В партията вие бяхте избрана за председател на Националния съвет, което много висока позиция в партийната йерархия. Сега пред вас стои главната задача да създадете местни структури на партията за местните избори наесен. Готова ли е местната структура за това разширение и какви хора ще искате да се присъединят към Продължаваме промяната Сливен?
Татяна Султанова: Започвам с това, че ние сме най-модерната и най-млада партия. Пак ще припомня, че в нашите кандидат-депутатски листи няма нито един с картонче от Държавна сигурност. Само този факт трябва да подсказва на избирателя, че ние не носим обременеността на тоталитарното мислене. Ето защо ние сме привлекателни за всички млади хора, специалисти и експерти с проевропейско и най-вече с мислене за развитието на България. По тази причина, аз вярвам, че ние ще успеем и ще ставаме все повече и повече. Когато посещава различните населени места в областта при мен идват тези хора, защото те имат идеи за развитие на родното си място, за привличане на бизнес и капитали, така че да ще отидем и на местни избори с листи от доказали себе и пред обществото неопетнени хора.

Въпрос: За пети път отиваме на избори, партийните ядра са готови, но обикновените хора имат ли според вашите впечатления нагласи да отидат до изборните секции?
Татяна Султанова: Хората са уморени, но това е последния шанс да направим така, че страната ни да бъде приета в Шенген, да влезе в Еврозоната и така да дадем шанс на себе си като граждани да заживеем в Европа, а не в нейната периферия. Мнозина ме питат защо да отида да гласувам, след като нищо няма да се промени. Един глас е важен, не да се спечелят избори, а за да се заяви гражданското присъствие, гражданската ангажираност към живота тук, сега и на децата ни в бъдеще. Това им казвам на всички с този въпрос. Нека направим това малко усилие да стигнем до избирателните секции, за да завъртим голямото колело, което да ни върне в цивилизованите европейски общества със свобода на изразяването, сдружаването, правеното на бизнес, изкуство, наука и политика.

Предишна В ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА МВР СЕ ПРОВЕДЕ РАБОТНО СЪВЕЩАНИЕ С ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩА ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАПЛАХИТЕ ЗА БОМБИ
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

3-ЧАСОВА ОПЕРАЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН КОНСТАТИРА РЕКОРДЕН БРОЙ НАРУШЕНИЯ НА ЗДвП

Водач с неплатени глоби за 1600 лева, изменена конструкция на автомобилите и превишена скоростта са част от резултатите при провелата се вчера операция по спазване на Закона за движение по

Новини Сливен

УЛИЧНИ ДУПКИ В КВ. „СИНИ КАМЪНИ” „ГАРАНТИРАТ” ПУКАНЕ НА ПОНЕ ЕДНА ГУМА

Улични дупки в сливенския квартал „Сини камъни” „гарантират” поне една спукана гума, ако преминете през тях с автомобил. Това твърдят жители на блок №25 . Дупките се намират на улицата,

Новини Сливен

СЛИВЕНСКИ ОГНЕБОРЦИ СТАНАХА АТРАКЦИЯ В ДВОРА НА ТРИ ГИМНАЗИИ

Истинско шоу пред очите на 1000 ученици от гимназиите „Добри Чинтулов“, „Захарий Стоянов“ и „Акад.Неделчо Неделчев“ се разигра в Сливен. Случи се малко преди 10 часа, когато пожарникари започнаха да