ТАМ, КЪДЕТО ИМА И ЕДИН БЪЛГАРИН, ИМА И ТАКЪВ НАРОД
май 22, 2021 1611 Прегледи

ТАМ, КЪДЕТО ИМА И ЕДИН БЪЛГАРИН, ИМА И ТАКЪВ НАРОД

На 21.05 в район Тараклия, Молдова се проведоха чествания по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За участие в събитието бе поканен и г-н Владимир Русев, областен координатор на ПП “Има такъв народ” и народен представител от 45-то Народно събрание.

Тържествената церемония започна с откриване на паметна плоча на Кирил и Методий в градината на Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак”.

“Благодаря на областния управител на област Тараклия г-н Иван Паслар за оказаната ми чест да споделя с вас отбелязването на един от най-значимите български празници, този на Св. Св. Кирил и Методий, на българските букви, просвета, култура и на славянската книжовност. Делото на Светите братя равноапостоли е основополагащо не само за българската автентичност и европейските народи, но оставя и нетленен белег в човешката цивилизация като цяло.”, заяви Русев.

След кратките приветствия навън, делегацията бе приета от ректора на Тараклийския държавен университет г-жа Мария Паслар в аулата на учебното заведение.

“Ние, българите сме преминавали през различни тъмни периоди на духовна, културна и държавническа нищета и именно българската книжовност и православна вяра са ни извеждали от примката на нравственото забвение.”, отбеляза още Владимир Русев.

Програма продължи в гр. Твърдица, където първо официалните лица се поклониха пред паметника на Васил Левски и пред мемориала на загиналите българи в Първата световна война. След това гостите бяха въведени в сградата на Музикален колеж за български народни инструменти, песни и танци ,,Щефан Няга,, филиал гр. Твърдица, представляващ първото в света музикално училище за български фолклор извън пределите на България.

Владимир Русев сподели още:
“В Твърдица станахме свидетели на истински фолклорен спектакъл, участие в който взеха няколко ансамбъла. Със своите изпълнения на български народни песни и хора, артистите създадоха невероятна атмосфера. Ако търсим проявление на съвременен патриотизъм и българщина, то той е закодиран именно в ентусиазма на тези изпълнители, както и в силното родолюбие на техните ръководители.”

В кулминация на празника се превърнаха изпълненията на Ансамбъла за български народни песни и танци “Родолюбие”, гр. Тараклия.

“Тези хора, заедно с ръководството на областта са истински пазители на културно-историческото ни наследство. Тяхната ангажираност в съхранението и предаването на българската идентичност на толкова километри от пределите на страната ни доказва, че ние сме държава на духа и че там, където има и един българин, има и такъв народ”, завърши сливналията.

Предишна ИМУНИЗАЦИИ СРЕЩУ COVID-19 НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗА ПЕРИОДА ОТ 22.05.2021г. ДО 31.05.2021г.
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

НАД 5000 СА ИМЕНИЦИТЕ ИВАН И ИВАНКА В ОБЩИНА СЛИВЕН

  Православната църква днес почита паметта на Йоан Кръстител – светецът, който кръщава Христос в река Йордан. В община Сливен мъжете с името Иван са 3857. От тях в града

Новини Сливен

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ ТЕАТРИ НОВА ЗАГОРА 2023

Традиционният Национален фестивал на любителските театри в Нова Загора за последно посрещна свои участници през 2019 г. Оттогава досега любителите на изкуството на Мелпомена очакваха да настъпят по-спокойни времена, за

Новини Сливен

ПРИВЪРШВАТ РЕМОНТИТЕ ПО УЛИЦИ В ГРАД НОВА ЗАГОРА

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и заместник-кметовете Нина Генчева и Ивайло Енев направиха поредна проверка по ремонтирани участъци на градската улична мрежа. Положена е основата и предстои асфалтирането