ТАМ, КЪДЕТО ИМА И ЕДИН БЪЛГАРИН, ИМА И ТАКЪВ НАРОД
май 22, 2021 1041 Прегледи

ТАМ, КЪДЕТО ИМА И ЕДИН БЪЛГАРИН, ИМА И ТАКЪВ НАРОД

На 21.05 в район Тараклия, Молдова се проведоха чествания по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. За участие в събитието бе поканен и г-н Владимир Русев, областен координатор на ПП “Има такъв народ” и народен представител от 45-то Народно събрание.

Тържествената церемония започна с откриване на паметна плоча на Кирил и Методий в градината на Тараклийския държавен университет “Григорий Цамблак”.

“Благодаря на областния управител на област Тараклия г-н Иван Паслар за оказаната ми чест да споделя с вас отбелязването на един от най-значимите български празници, този на Св. Св. Кирил и Методий, на българските букви, просвета, култура и на славянската книжовност. Делото на Светите братя равноапостоли е основополагащо не само за българската автентичност и европейските народи, но оставя и нетленен белег в човешката цивилизация като цяло.”, заяви Русев.

След кратките приветствия навън, делегацията бе приета от ректора на Тараклийския държавен университет г-жа Мария Паслар в аулата на учебното заведение.

“Ние, българите сме преминавали през различни тъмни периоди на духовна, културна и държавническа нищета и именно българската книжовност и православна вяра са ни извеждали от примката на нравственото забвение.”, отбеляза още Владимир Русев.

Програма продължи в гр. Твърдица, където първо официалните лица се поклониха пред паметника на Васил Левски и пред мемориала на загиналите българи в Първата световна война. След това гостите бяха въведени в сградата на Музикален колеж за български народни инструменти, песни и танци ,,Щефан Няга,, филиал гр. Твърдица, представляващ първото в света музикално училище за български фолклор извън пределите на България.

Владимир Русев сподели още:
“В Твърдица станахме свидетели на истински фолклорен спектакъл, участие в който взеха няколко ансамбъла. Със своите изпълнения на български народни песни и хора, артистите създадоха невероятна атмосфера. Ако търсим проявление на съвременен патриотизъм и българщина, то той е закодиран именно в ентусиазма на тези изпълнители, както и в силното родолюбие на техните ръководители.”

В кулминация на празника се превърнаха изпълненията на Ансамбъла за български народни песни и танци “Родолюбие”, гр. Тараклия.

“Тези хора, заедно с ръководството на областта са истински пазители на културно-историческото ни наследство. Тяхната ангажираност в съхранението и предаването на българската идентичност на толкова километри от пределите на страната ни доказва, че ние сме държава на духа и че там, където има и един българин, има и такъв народ”, завърши сливналията.

Предишна ИМУНИЗАЦИИ СРЕЩУ COVID-19 НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ СЛИВЕН ЗА ПЕРИОДА ОТ 22.05.2021г. ДО 31.05.2021г.
Следваща ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

МАЩАБЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ ОБСЪДИ БИЗНЕС СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ

Община Сливен събра на едно място представители на различни институции, изключително важни за икономическото развитие на Сливен, Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). Днес в хотел „Национал Палас“ се проведе Икономическият

Новини Сливен

БСП: РАДЕВ СЕ СКРИ ОТ 5-те ВЪПРОСА НА МИЛЕВ. ТОЙ МУ ЗАДАДЕ И 6-ти. ВИЖТЕ КАКЪВ

Кандидатът за кмет на ГЕРБ Стефан Радев се скри от дебат и няма да отговори на въпросите, поставени от Кольо Милев. Те са конкретни и са свързани с това къде

Новини Сливен

ШОФЬОР НА ЛАДА Е ЗАЛОВЕН ДА КАРА СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

Водач  с алкохол над 1,2 промила е установен от полицейски служители в град Сливен. На 4 март, около 23,58 часа, в село Трапоклово е спрян за проверка лек автомобил „ВАЗ