ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 10 ЮНИ В ГРАД ТВЪРДИЦА
20.04.2023 459 Прегледи

ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 10 ЮНИ В ГРАД ТВЪРДИЦА

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица – „Балканът пее и разказва“, ще се проведе на 10 юни, а домакин ще бъде град Твърдица. Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през далечната 1983 година.

Вчера организаторите от Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“ проведоха работна среща, на която бяха уточнени акцентите, които ще могат да се видят от гостите на празника. Редът за представяне бе отреден след изтеглен жребий между градовете: Твърдица, Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна.

Представителите от Котел ще излязат на сцената втори подред, като нашата Община ще бъде представена със специално подготвена фолклорна програма, представена по традиция от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие-Котел.

За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“, под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще се обявят и наградят преди закриването.

Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове рекламни материали и сувенири.

След срещата гостите посетиха археологическата изложба на Исторически музей гр. Твърдица намираща се в залата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1914“, в града, където изслушаха интересна беседа от директора на музея д-р Красимир Великов.

Предишна С РЕМОНТ НА ДЕТСКА ЯСЛА № 14 В СЛИВЕН ЗНАЧИТЕЛНО СЕ ПОДОБРЯВАТ УСЛОВИЯТА ЗА МАЛЧУГАНИТЕ
Следваща БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ НА СУ „ХРИСТО БОТЕВ“ В НОВА ЗАГОРА

За автора

Може да харесате още

Новини Сливен

ХРИСТО ТЕМЕЛКОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНОТО ПЪТНО УПРАВЛЕНИЕ В СЛИВЕН

Инж. Христо Темелков е новият директор на Областното пътно управление в Сливен, научи Sliveninfo. Той заменя на поста досегашния шеф на управлението инж. Митко Иванов. Последно Христо Темелков е бил

Новини Сливен

ВИЦОВЕ ЗА СУТРЕШНО КАФЕ

Обажда се свекървата на снаха си: – Как е синът ми, не ми вдига телефона? – Добре е, по цяла вечер не спира да пие, излиза с приятели, мен пак

Новини Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ТЕРЕН НА МВР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ПОЖАРНА В СЛИВЕН

МВР е изпратило официално искане до Община Сливен за предоставяне на един от терените на бившите военни поделения, на който се планира изграждане на нова противопожарна служба. Това обяви днес